Bugun...



Yazın habercisi leylekler Kumluca'da

Uzun yıllar öncesinden bu tarafa, bir grup leylek, yaz aylarını Kumluca'da geçiriyor. Hatta İlçenin logosunda bile yer alan Leylekler, bir kaç yıllığına Kumluca'ya uğramamıştı.

facebook-paylas
Tarih: 12-03-2020 11:40

Yazın habercisi leylekler Kumluca'da

Uzun yıllar öncesinden bu tarafa, bir grup leylek, yaz aylarını Kumluca'da geçiriyor. Hatta İlçenin logosunda bile yer alan Leylekler, bir kaç yıllığına Kumluca'ya uğramamıştı.
Önceki yıllarda, portakal bahçeleri salma sulama sistemiyle sulanırken, sulama yapılan bahçeleri adeta işgal eden leylekler, sulama yapan bahçıvandan bile kaçmazlardı. Böcek, Yılan ve değişik haşerelerle beslenen leylekler, portakal bahçelerinin damla sulama sistemiyle sulanmaya başlamasıyla, ilçeye uğramaz olmuşlardı.


Kumluca'nın İlçe merkezindeki  kavşakta ve Eski Cami'nin bulunduğu kavşaktaki aydınlatma direğine yuva yaparak orada belli bir süre kalırlardı. İlçe merkezi kavşağında yuva yapacak bir ortam bulamayan leylekler, Eski Cami'nin bulunduğu kavşağa tekrar yuva yaparak, önceki yıllara oranla bu yıl erkenden ilçeye geldiler. Bir kaç yıldır ikamet etmek için yuva yapmadıklarını bilen vatandaşlar, leyleklerin bu yıl erkenden gelmesine şaşırdılar.


Vatandaşlar, leyleklerin gelmesini  "Yaz Habercisi" olarak nitelediler.
Leylek; büyük ve uzun bacaklı bir kuş türü olup, Siyah kanat uçuş tüylerinin dışında tamamen beyazdır, gagası ve bacakları erişkinlerde kırmızı, yavrularda ise siyahtır. Büyük bir kuş olup 100–115 cm uzunluğunda, 2,3 ila 4,5 kg ağırlığındadır, kanat açıklığı ise 155–215 cm'dir. Leylekler uzun mesafelere göç ederler. Yerde yürürken durmadan, yavaşça hareket ederler. Leylekgiller ailesinin diğer üyeleri gibi boynu tamamen gerilmiş şekilde uçarlar.


Etçil bir tür olan leylek; böcekler, balık, amfibiler, sürüngenler, küçük memeliler ve küçük kuşlar gibi çok geniş bir yelpazede beslenir. Besinlerinin çoğunu yerden, kısa bitki örtüsü içinden ve sığ sulardan toplar. Tek eşli olarak ürerler, ancak yaşam boyunca sürecek bir çift bağı kurmazlar. Hem erkeği hem de dişisi, çubuklardan oluşan ve birkaç yıl kullanılabilen büyük bir yuva yapar. Dişi leylek her yıl bir kereliğine olmak üzere dört yumurta yumurtlar ve yavrular 33-34 gün sonra aynı anda olmamak üzere yumurtadan çıkar. Çifti oluşturan kuşların ikisi de kuluçkaya yatar ve birlikte yavruları beslerler. Yavrular yumurtadan çıktıktan 58-64 gün sonra yuvadan ayrılır ve 7 ila 20 gün daha ebeveynler tarafından beslenir.
Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KUMLUCA Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI