Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
ANTALYA'DA HAYVAN MEZARLIĞI
Tarih: 15-06-2022 19:08:00 Güncelleme: 15-06-2022 19:08:00


Kent konseyimize hayvanseverlerin yaptığı başvuruyu dikkate alıp tarafları toplayıp "Acaba bizim şehrimiz Antalya da tıpkı Avrupa, Amerika gibi ülkelerdeki hayvan mezarlıkları kurulabilir mi?" sorusuna cevap aradık. Bunun için hayvan severler örgütlerine çağrıda bulunduk, bir kısmı sağ olsunlar geldiler ve belediye veteriner işleri müdürlüğü ve mezarlıklarla ilgili müdürlüklere çağrıda bulunduk. Büyükşehir belediyesinden geldiler ve bizleri konu ile ilgili aydınlattılar.


Öncelikle can yoldaşlarımız olan hayvanların tıpkı bizler gibi anabileceğimiz mezarlarının olması, herkes tarafından "çok iyi olur" diye karşılandı. Yani bu konuda hiç kimse karşı değil. Ancak mevzuat ve bu konuda hazırlanmış bir genelge olmadığı için çok büyük sıkıntı çekilmekte… İnsanlar için bile mezarlık bulmak çok zorken (ki Antalya arazisinin 2/3'ü sulak arazi olduğu için buralara mezarlık yapılamıyor.) bir de mezarlık olarak ayrılan yer dışında ölüler başka yere gömülemiyor, mezarlık açmak için 13 ayrı kurumdan izin almak gerekiyormuş ve hayvan mezarlığı için hiç mevzuat olmadığından bir yer tahsisi şimdilik mümkün görülmemekteymiş.


Kısaca ülkemizde can dostlarımız için hayvan mezarlığı yapmak öncelikle meclisten geçecek bir kanun veya yönetmelik ile mümkün olabilecek, yerelden bu işin çözümü imkansız gibi görülüyor, belediye yönetmelik veya kanun dışı bir iş yaptığı zaman suç işlemiş oluyor, bu yüzden de kimse bu işe karışmak istemiyor.


Toplantıda ayrıca can dostlarımızın bir çok Avrupa ve Amerika ülkelerinde olduğu gibi yakılıp küllerinin saklanması şeklinde bir uygulamaya gidilip gidilmeyeceğini tartıştık, Bu da bizim gelenek görenek ve adetlerimize ters olduğu için kabul görmeyeceğini düşündük ama hayvan severler örgütlenip bu işi aralarında halleder ve böyle bir talep oluştururlarsa olabilecek bir fikir gibi geldi ama bir çok insan da bu görüşe karşı çıkar gibi de duruyor.


Aslında bu konu sadece Antalya'nın değil tüm ülkede yaşayan hayvanseverlerin sorunu, onca yıl can yoldaşlığı yapmış, evimizin bir ferdi olmuş, çocuklarımızdan ayırmadığımız bu canların öldükten sonra da anısını canlandırmak, bazen de ziyaret edip anmak bir çok hayvanseverin isteği ancak hiçbir yönetmeliğimiz ve kanunumuz buna izin vermemektedir. Belki bunu uygulayabilecek toprakları müsait başka iller de olabilir, bu yüzden öncelikle mevzuatı, yönetmeliği veya kanunu değiştirmekte ve bu isteğe uygun hale getirmekte fayda var diye düşünüyoruz.


Bu konu tüm hayvanseverlerin, veterinerlerin, belediyelerin, dini örgütlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Çevre Bakanlığı'nın, Sağlık Bakanlığı'nın, daha ilgili bir çok kurumun ortak paydasında çözülmesi gereken bir sorundur. Umarım ileriki günlerde uygun bir platformda geniş katılımlı bir toplantıda bu sorun çözüme kavuşur. Biz de can dostlarımızı ölümlerinden sonra da anmaya, arada ziyaret etmeye imkan bulabiliriz.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI