Bugun...



Kumluca alternatif ürünlere yöneliyor

Kumluca İlçesi'nde domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerde üretim maliyetleri artınca, çiftçiler alternatif türler üretmeye başladı.

facebook-paylas
Tarih: 16-09-2021 19:30

Kumluca alternatif ürünlere yöneliyor

Kumluca İlçesi'nde domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerde üretim maliyetleri artınca, çiftçiler alternatif türler üretmeye başladı.

Örtü altı sebze üretim merkezlerinden Kumluca İlçesi'nde, ejder başta olmak üzere mango, muz, phisalis, Passiflora gibi tropik ürünlerin üretimi giderek artmaya başladı. Üretimi kolay ve masrafsız, domates, biber ve patlıcan gibi diğer sebzelere göre daha çok gelir getirdiği için, tropik meyve çeşştleri tercih ediliyor.

 

YILIN AYNI MEVSİMİNDE VEYA AYNI AYINDA YETİŞEN ÜRÜNLER ARZ FAZLALIĞINA NEDEN OLDUĞU İÇİN ÇİFTÇİLER ALTERNATİF ÇEŞİTLERE YÖNELDİ
Birçok ürünün, ülkemizin başka bölgelerinde de üretildiği, sebze ve meyvelerin hasat zamanı aynı mevsim veya aynı ay’a rasgeldiği için arz fazlalığı meydana getirdiğinden, çiftçilerin alternatif ürünlere yöneldiğini belirten Kumluca Tarım ve Orman İlçe Müdürü İsa Akşit; “Kumluca ilçemiz, örtü altı tarım merkezlerinden birisidir. Bölgemizde, genel olarak domates, biber ve patlıcan gibi sebzeler yetiştirilmektedir. Fakat Türkiye’nin birçok bölgesinde, artık bu tür yetiştiricilik yapılıyor. Aynı dönemde aynı ürünler yetiştirildiği ve arz fazlalığı olduğu için, çiftçilerimize  ekonomik açıdan olumsuz yansıyor. Daha az gelir getiriyor. Bu nedenle çiftçilerimiz, alternatif ürün arayışına girdiler. Bunlardan en önemlisi, bir esnafımızın Güzören Mahallesi'nde yapmış olduğu 4 dekarlık alanda mango yetiştiriciliğidir. Mango yetiştiriciliği sayesinde, çiftçilerimiz farklı ürünlerle tanışacak. Gelirleri, diğer ürünlere göre biraz daha yüksek olacak” dedi.

 

4 DÖNÜMLÜK SERASINDA 2 ÇEŞİT MANGO ÜRETİMİ YAPIYOR
4 dekarlık alanda mango üretimi yapmaya başladığını belirten Ertan Parçaoğlu (58); “Meyvesi iri ve yeşil olan çeşit Keyt, küçük ve kırmızıya yakın renkte olan türün çeşidini ise bilmiyorum. Küçük olan çeşit daha çok meyve veriyor. Lezzeti de iri ve yeşil olandan daha lezzetli. Ama yeşil ve iri olan mangonun ömrü 1 ay. Küçük ve kırmızı olan, çok meyve veren mango türünün raf ömrü ise 1 hafta” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE KUMLUCA’DAKİ GİBİ TARIM YAPILSA HİÇBİR TARIMSAL ÜRÜNÜ İTHAL ETMEK DURUMUNDA KALMAYIZ
Kumluca Kaymakamı Uğur Kolsuz; “Şu anda Antalya’nın Kumluca İlçesi'nde, Bir ejder meyve bahçesindeyiz. Ben Ercan ve Süleyman Tuncel beylere, 2019 yılında bu tesisi, İlçemize kazandırdıkları için teşekkür ediyorum. Uzak doğu meyvesinin denemesini yapmışlar burada. Çok da başarılı olmuşlar. Bol ve bereketli kazançlar diliyorum. 30 yıllık meslek yaşamımın 25 yılında, Türkiye’nin birçok yerinde görev yaptım. Ama şunu iftiharla söyleyebilirim ki, Kumluca da yılın 10 ayında çok profesyonel ve çok iyi bir şekilde yapılmakta. Ziraatçı arkadaşlarımla da bir araya geldiğimde, sürekli dile getiriyorum. Burada ki gibi, Türkiye’nin her yerinde böyle tarım yapılsa, Türkiye hiçbir tarım ürününü dışarıdan ithal etmek durumunda kalmaz” dedi.

 

KUMLUCA’DA SOSYOLOJİK BİR DURUMLA KARŞILAŞIYORUZ, BİRÇOK KÖYDE KAHVEHANE YOK
Kumluca İlçesi'nde vatandaşların tarımsal alanlarda çalışmaktan, kahvehaneye ayıracak zamanları olmadığı için, birçok mahalle ve köyde kahvehane olmadığını belirten Kumluca Kaymakamı Uğur Kolsuz; “Mahallelerimizi, köylerimizi gezdiğimiz zaman, şaşırtıcı  durumlarla karşılaşmaktayım. Sosyolojik bir durum. İnsanlar sürekli çalıştığı için, bizim bazı köylerimizde kahve yok. Şu anda, elimizde gördüğünüz ejder meyvesi de, alternatif ürünler kapsamında. İlçemize getirilen ve dikimi yapılan yaklaşık 3 dönüm alanda, 2 yıl içinde çok başarılı bir şekilde üretimi yapılarak pazara giriyor ve direkt yurt dışına ihraç ediliyor. Çiftçilerimizin ifadelerine göre, diğer sera ürünlerinden verimli olduğunu öğrendik. Daha çok gelir getirmesi, bundan sonra üretimini yapacak çiftçilerimiz içinde teşvik edici gelişmeler. Bugün burada bulunmamızın sebebi, bu tür ürünleri yerinde görmek. Az önce bir mango bahçesini gördük. Mango bahçesi de, yine tropikal meyve bahçesi, deneme amaçlı yapılmış. Mango bahçesinde de kısa sürede güzel sonuçlar elde edildiğini gördük” dedi.

 

TROPİK MEYVELERİN DENENMESİNDE KURUM, STK VE ÜNİVERSİTEDE İŞİN İÇİNDE OLACAK
Kumluca Kaymakamı Uğur Kolsuz; “ İlçe Tarım, İlçe Ziraat Odası, İlçe Ticaret Odası ve üniversite de, bundan sonra bu deneme üretimlerinin içinde olacak. Tarımın başkenti dediğimiz Kumluca, yılın 10 ayı tarım yapmakla bunu gösteriyor. İlçemizin alternatif ürünler de önemli bir aşama kaydedeceğine inanıyorum.  Tüm üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bol bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

 

 

KUMLUCA 29 ÜLKEYE TARIMSAL ÜRÜN İHRAÇ EDEN BİR İLÇE
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce'de; “ Öncelikle Sayın Kaymakamımıza, bize omuz verdiği için, destek verdiği için teşekkür ediyoruz. Tarımda da Kaymakamımız bizimle birlikte. Tarlada dağda, taşta her yerde bizimle birlikte. İlçemiz tarımsal üretimde Türkiye’de çok, çok ileride. Aynı zamanda 29 ülkeye tarımsal ürün ihraç eden bir ilçeyiz” dedi.

 

KUMLUCA DOMATES, BİBER VE PATLICAN’DAN PARA KAZANAMADIĞI İÇİN TROPİK ÜRÜNLERE YÖNELDİ
 Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce; “Kumluca, normal (geleneksel) domates, biber ve patlıcan gibi ürünlerden doymuş durumda. Girdi maliyetlerinin çok ciddi bir şekilde yükselmesinden dolayı para kazanamaz hale geldik. Bu nedenle çiftçiler olarak, çeşitli arayışlara girdik. Alternatif olarak, ejder meyvesini denemeye başladık. Hzlı bir şekilde tropikal ürünlere dönmek zorundayız. Çünkü sebzeler bize para kazandırmaz oldu. Çünkü sebze Türkiye’nin birçok bölgesinde üretilmeye başladı. Aslında ilçemizde üretilen ürünlerin, ne tadı ve ne de aroması başka bölgelerde yetiştirilen ürünlerde bulunmaz ama, biz hak ettiğimiz parayı kazanamadığımız için, alternatif ürünlere yöneldik. Ejder meyvesi, Kumluca’da 150 dekar alanda dikildi. Daha da çok dikilecek. Bunun yanında mango ve muz gibi, daha birçok çeşide yöneleceğiz, deneyeceğiz. Çiftçimizin yanındayız” dedi.

 

DOMATES BİBER VE PATLICAN DA DÖNÜM MALİYETİ 25 BİN’İ GEÇTİ. EJDER DE DÖNÜMDE SADECE BİN LİRA
İşçi, koruyucu ve besleme ürünlerinin artmasından dolayı, geleneksel sera üretiminin yapılamaz hale geldiğini belirten Ejder üreticisi Ercan Tuncel (48) ise; “ 2019 Ağustos Ayı'nın 14'ünde diktim. 2020 Ağustos’unda ilk hasadını yaptım. İlk hasadımı, 2 ton (2.000 kg.) olarak yaptım. Bu yıl 3.5 ton meyve hasat ettik. Şimdi üzerindeki meyveleri de hasat edince tahminim sezonu 6 ton ile tamamlayacağız. 3. yılı, yani gelecek yıl, tam verimli olan yıl olacak. Diğer sebzelerde, yıllık 10 Bin lira ilaç, gübre maliyeti çıkıyorsa, bu üründe Bin lira. Dönümdeki masrafımız, diğer ürünlere göre 10 da 1 oluyor . Ben ihracatçıya veriyorum. O da İngiltere’ye gönderiyor. Kilosunu ilk hasatta 45 liraya sattım. Geçen hafta ürün bollaştığı için 35 liradan sattım. 3 Bin metrekarede, 5 tane direk var. Her direğin dibinde 4 fidan var. Başka sebzelerimiz de var. Biz yoğunluğu ejder meyvesine verdik. Sebze, oldukça masraflı olmaya başladı. Dönüm masrafı 25 Bin liranın üstüne çıktı. İşçi sıkıntımızda var. O yüzden ejder üretimi daha kazançlı” dedi.
Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KUMLUCA Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI