Bugun...



CHP'li Özer'den kuraklıkla mücadele için araştırma önergesi

Geçen yıla göre yağış oranında yüzde 31’lik azalma olması ve aralık ile ocak ayının yağışsız geçmesi kuraklık tehlikesini gündeme getirirken, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, tarımsal üretimde rekolte düşüklüğüyle karşılaşılması tehlikesine dikkat çekti.

facebook-paylas
Tarih: 28-01-2023 15:23

CHP'li Özer'den kuraklıkla mücadele için araştırma önergesi

Geçen yıla göre yağış oranında yüzde 31’lik azalma olması ve aralık ile ocak ayının yağışsız geçmesi kuraklık tehlikesini gündeme getirirken, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, tarımsal üretimde rekolte düşüklüğüyle karşılaşılması tehlikesine dikkat çekti. Özer, “Rekoltede azalma olması demek gıda fiyatlarının artması anlamına gelir. Yağış rejimindeki bu anormal değişiklik tüm tarımsal üretimi bozmak üzere, kuraklık ahtapot gibi çiftçiyi sardı, o yüzden hızla bir acil eylem planı oluşturmalıdır” dedi.

BAŞLAYAN YAĞIŞLAR YETECEK Mİ?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye genelinde yağışlarda 1991-2021 dönemi verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre de yüzde 31’lik bir azalma tespit edildiğini belirten CHP’li Özer, “Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde” diyerek şöyle devam etti:
“Şimdi başlaması beklenen yağışların da çok kurtarıcı olduğu düşünülmüyor. Yani bu yağışlar barajların dolması veya yer altı sularını beslemeye yetmeyecek gibi görünüyor. Bu nedenle de sulu tarım da dahil tüm ürünlerde rekolte kayıpları yaşanabilir. Ocak ayında güneş olması yalancı bahar etkisine neden oldu, bu, çiçek açmış meyvelerin yağış sonrası don riskiyle karşı karşıya kalması demektir. Bu da verimde kayıp demektir. Öte yandan çiftçi yağmur yağmazsa tarlasına atacağı gübrenin işe yaramayacağını, hatta tam tersine ürünü yakabileceğinden endişe ediyor. Verimin azalmasında bu da etken olacaktır.”

BAKANLIĞIN KURAKLIK PLANI YOK MU?

Meclis’e bir araştırma önergesi vererek kuraklık ve tarıma etkileri üzerinde çalışma yapılmasını öneren CHP’li Özer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamanın da tatmin edici olmadığına dikkat çekti. Özer şunları söyle:
“Bakan şubat ayı ile yağışlı sezona girileceğinin tahmin edildiğini, mevsim normallerine dönülürse kuraklıktan da çıkılacağını belirtmiş. Kuraklığın bitkisel üretimi henüz çok etkilemediğini yağışlar yetersiz kalırsa riskin büyüyebileceğini söylemiş. Yani anlaşılıyor ki, Bakanlığın hiçbir planlaması yok! Oysa ülke genelinde hububattan sebze ve meyveye kadar birçok ürünün rekoltesinde düşüş tehlikesine karşı ön alınmalıdır. Biz de Meclis’in konuya el atması için komisyon teklifinde bulunduk. Kuraklık ve sonuçlarının tarımsal üretimimize olumsuz etkilerinin belirlenmesi, ne yapılması gerektiğini de ortaya koyacaktır. Hızla bir acil eylem planı oluşturulmalıdır.”







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI