Bugun...



CHP, Düden çayı için Meclis araştırması istedi

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ve 22 CHP’li milletvekili Antalya Düden Çayı’nda geçen Ocak ayında binlerce balığın ölümleriyle sonuçlanan ağır kirliliğin temel nedenlerinin saptanması, kalıcı olarak ortadan kaldırılması ve Antalya’nın su kaynaklarının korunması amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

facebook-paylas
Tarih: 03-03-2021 17:56

CHP, Düden çayı için Meclis araştırması istedi

BUDAK: “ANTALYA’NIN SU KAYNAKLARI TEHDİT ALTINDA”

 

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ve 22 CHP’li milletvekili Antalya Düden Çayı’nda geçen Ocak ayında binlerce balığın ölümleriyle sonuçlanan ağır kirliliğin temel nedenlerinin saptanması, kalıcı olarak ortadan kaldırılması ve Antalya’nın su kaynaklarının korunması amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

 

Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Bu konu yüzeysel çalışmalarla ihmal edilmeyecek kadar önemli bir konu. Çünkü Antalya’nın içme suları da dahil temel su kaynaklarına kadar sızma ihtimali olan ağır bir kirlilikten bahsediyoruz. Binlerce balık ölümüyle ortaya çıkan kirlilik ile ilgili birkaç firmaya ceza kesilmekten öteye giden bir çalışma yapılmadı. Kamuoyu bu konuda şeffaf ve ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmedi. Antalya’nın su kaynaklarının tehdit altında olduğunu görüyoruz, acil önlem alınması gerektiğini biliyoruz ama Çevre ve Şehircilik Bakanı’na yönelttiğimiz soru önergesine bile yanıt alamıyoruz” dedi. Budak ve arkadaşlarının verdikleri araştırma önergesinde şu ifadelere yer verildi:

 

“Deniz suyu kalitesi, turizmden yüksek gelir sağlayan ülkemiz için oldukça önemlidir, ancak kıyı bölgelerimiz, özellikle Ege ve Akdeniz, karasal kaynaklı kirleticiler; akarsular ve denize deşarj edilen atık sular ile yoğun bir şekilde kirletilmektedir.

Ocak ayında Düden Çayı’nda binlerce balığın ölümüyle sonuçlanan ciddi bir koku, köpürme ve kirlilik yaşanmış, akabinde çok sayıda balığın ölümüne neden olan kirli su Akdeniz’e ulaşmıştır. Olayın Antalya halkında yarattığı tepkinin ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sudan analiz örnekleri almış ve yaptığı denetimlerde bölgede çok sayıda işletmenin atık suyunu toprağa ve yeraltına verdiğini tespit etmiştir. Antalya Valiliği de ‘bölgedeki birçok işletmenin atık suyunu kontrolsüz bir şekilde toprağa ve yeraltına deşarj ettiğinin tespit edildiği, 10 işletmeye 2 milyon 598 bin 797 TL idari para cezası uygulandığı ve 11 tesisin faaliyetinin durdurulduğu’ açıklamasını yapmıştır.

 

Konuya ilişkin 21 Ocak 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiğimiz TBMM’ye verdiğimiz soru önergesine bir aydan daha uzun süre geçmesine karşın herhangi bir yanıt verilmemiştir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan analiz sonuçları ayrıntılı bir şekilde kamuoyuyla halen paylaşılmamış, kirliliğin temel nedeni açıklanmamıştır. Ayrıca benzer bir durumun yaşanmaması için Düden Çayına etki edebilecek bölgedeki ruhsatsız, çevre izin ve lisansı olmayan firmaların tamamının tespit edilip edilmediği yönündeki sorular da yanıtsızdır.

 

Sonuç olarak Antalya Düden Çayında meydana gelen toplu balık ölümlerinin ardından, yeraltı ve yerüstü sularında meydana gelen kirlenmenin araştırılması, kirliliğe yol açan temel nedenlerin belirlenmesi, kalıcı olarak ortadan kaldırılması ve Antalya su kaynaklarının korunması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması ve bir Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.”







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI