Bugun...



Aksa Enerji’den Bir İlk Daha

Aksa Enerji’den Bir İlk Daha: Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Çevrim Santrali, 100 Bin Saat Çalışma Süresine Ulaşan İlk Özel Üretim Lisanslı Santral Oldu

facebook-paylas
Tarih: 28-01-2023 17:13

Aksa Enerji’den Bir İlk Daha

Aksa Enerji’nin portföyündeki en yüksek kapasiteye sahip olan Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Çevrim Santrali, Türkiye’nin 100 bin saatlik çalışma süresine ulaşmayı başaran ilk özel üretim lisanslı santrali oldu. İkinci 100 bin saatlik enerji üretim faaliyetlerine hazırlık için 16 milyon avro bedelindeki kapsamlı ömür uzatma ve modernizasyon çalışmaları tamamlanan doğal gaz çevrim santrali, sağlanan verimlilik optimizasyonu sayesinde elektrik üretiminde yıllık olarak yaklaşık 5 milyon hanenin doğal gaz tüketimine denk tasarruf sağlayacak.
Aksa Enerji’nin 2008 yılından bu yana faaliyette olan 900 MW kurulu güce sahip Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Çevrim Santrali, Türkiye’nin 100 bin saatlik çalışma süresine ulaşan ilk özel üretim lisanslı santrali unvanını aldı. Santralde, ikinci 100 bin saatlik operasyonel faaliyete hazırlık için 2022 yılının son çeyreğinde kapsamlı bir modernizasyon çalışması gerçekleştirildi.
Odağında enerji verimliliği olan çalışmada, santralin enerji üretiminde kullandığı türbinler için modernizasyon adımları atıldı. Bunun yanı sıra, santralin kontrol sistemlerine ait donanım ve yazılımlar da güncelleştirildi. Tamamlanan çalışma ile birlikte, santralin planlı duruş süreleri minimize edilerek enerji üretimindeki karbon ayak izi düşürülürken, üretimde verimlilik artırıldı ve iç tüketimi azaltan modernizasyon çalışmaları hayata geçirildi.
Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Çevrim Santrali’nde gerçekleştirilen modernizasyon çalışmaları hakkında konuşan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, “Aksa Enerji olarak bir ilke imza atmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ülkemizin en verimli santralleri arasında yer alan santralimiz, aynı zamanda Türkiye’nin 100 bin saat çalışma süresine ulaşan ilk özel üretim lisanslı santrali oldu.” dedi.
Türkiye’nin enerji arz güvenliğine kesintisiz katkı sağlama bilinciyle, 2022 yılının son çeyreğinde santralin ikinci 100 bin saatlik üretimine hazırlık için ömür uzatma ve modernizasyon çalışması gerçekleştirdiklerini belirten Kazancı, 16 milyon avro bedelindeki bu kapsamlı sürecin 2 buçuk ay sonunda tamamlanarak, santralin yeni dönemde daha verimli bir şekilde faaliyetine devam edeceğini söyledi.
Gerçekleştirdikleri modernizasyon çalışmalarıyla birlikte santralin enerji üretim verimliliğinin artırıldığı ve karbon ayak izinin düşürüldüğünün altını çizen Kazancı, “Alanında uzman teknik kadromuzun destekleriyle gerçekleştirdiğimiz verimlilik odaklı ömür uzatma ve modernizasyon çalışmalarımız sayesinde, elektrik üretiminde yıllık olarak yaklaşık 5 milyon hanenin doğal gaz tüketimine denk tasarruf sağlayacağız. Bu kapsamlı çalışmanın, Aksa Enerji’nin yanı sıra Türk enerji sektörü için de büyük bir tecrübe kaynağı olacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım.” şeklinde konuştu.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SEKTÖREL Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI