Bugun...



Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinde 40. yılda vefa buluşması

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin kuruluşunun 40. yılı için görkemli bir kutlama töreni düzenlendi. İlk mezunların, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin bir araya geldiği törende fakültenin 40. yılı büyük bir coşkuyla kutlandı.

facebook-paylas
Tarih: 10-11-2023 20:40

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinde 40. yılda vefa buluşması

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin kuruluşunun 40. yılı için görkemli bir kutlama töreni düzenlendi. İlk mezunların, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin bir araya geldiği törende fakültenin 40. yılı büyük bir coşkuyla kutlandı.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin kuruluşunun 40. yılı geniş katılımlı bir törenle kutlandı. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın katılımlarıyla Atatürk Konferans Salonunda düzenlenen törene Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen, Vali Yardımcısı Aydın Abak, İl Jandarma Komutanı Tuğ. Tarık Hekimoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim, Eğitim Enstitü Müdürü Serkan Erkan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Antalya tarım sektörünün temsilcileri katıldı. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra fakültenin ilk mezunlarının da bir araya geldiği 40. yıl töreninde duygusal bir buluşma yaşandı.

ÜNİVERSİTENİN VE ŞEHRİN ÖNEMLİ BİR AKTÖRÜ

Akdeniz Üniversitesinin ikinci fakültesi olarak üniversitenin kuruluş ve gelişiminde Ziraat Fakültesinin katkısının büyük olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Ziraat Fakültesinin üniversitenin ve şehrin önemli bir aktörü olduğunu ifade etti. Antalya’nın ülke tarımının öncüsü konumunda olduğunu söyleyen Rektör Özkan, “Ziraat Fakültemiz de bu alanda 40 yıldır yürüttüğü bilimsel çalışmalarla ve mezun ettiği yaklaşık 6000 Ziraat Mühendisi ile bölge ve ülke tarımına önemli katkılar sunmaktadır. İlimiz, 160 bin çiftçisi ve 400’den fazla tarım firması, Ziraat Fakültemiz, kamu kurum ve kuruluşları ile tarım alanında öncü bir aile konumdadır. Fakültemiz her zaman ilimiz ve ülke tarımını desteklemek üzere aktif rol almaya devam edecektir.” dedi.

STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli ziraattır” sözlerinin yüklediği sorumluluğa dikkat çeken Rektör Özkan, “İnsanların gıda güvenliğinin sağlanması ülkeler açısından stratejik öneme sahiptir. Son yıllarda yaşadığımız pandemi ve savaşlar bu durumunu bir kez daha tüm dünyaya hatırlatmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı bir yaşam için günlük 400 gram meyve ve sebze tüketimini tavsiye etmektedir. Ancak, dünyada yaklaşık 3.9 milyon ölümün yeterli meyve sebze tüketiminin karşılanamamasından kaynaklandığını rapor edilmektedir. Bu nedenle yaşam ve insan olduğu müddetçe tarımsal üretimi korumak ve geliştirmek mecburiyetindeyiz.” diye konuştu.

İKİNCİ BİR TARIM DEVRİMİ GEREKİYOR

Artan nüfusu beslemek için dünyanın gıda üretiminin 2050 yılına kadar yüzde 70 oranında artması gerektiğini vurgulayan Rektör Özkan, “Ekilebilir arazimiz sınırlı kalıp, su kaynaklarımız azalırken bu duruma küresel bir çözüm gerek. Bu amaca ulaşmak için ikinci bir tarım devriminden başka bir yol yok gibi görünüyor. Bunun için tarım sektörünün ‘bilimsel veri temeline dayalı olması’ önem kazanmaktadır. Bilimsel metotlarla yapılmayan her iş maalesef eksik kalıyor. İşte burada Ziraat Fakülteleri’nin kıymeti daha iyi anlaşılıyor. İlk tarım devrimi makineleşmeyi beraberinde getirmişti. Şimdi ise dijital tarım ve akıllı tarım uygulamalarını kapsayan yeni nesil tarım teknolojileri süreci yaşanıyor. Bir tarım arazisi düşünün. Toprağın içinde yüzlerce alıcı, besinler ve su seviyeleri hakkında veri topluyor. Dronlar mahsuller arasında hareket ederek bu bilginin ışığında hedeflenen dozda su ve gübre kullanıyor. Bu uzak bir gelecek değil. Bugün de yaşanıyor. Ben iyi yetişmiş bir Ziraat Mühendisinin, dünyayı değiştirebileceğine inanıyorum. Çünkü iyi bir Ziraat Mühendisi toprağın değerini bilir, ona sahip çıkar. Su kaynaklarını korur.” açıklamasında bulundu.

“AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ VE BU GENÇLER HEPİMİZİN”

Üniversitelerin en önemli görevlerinden birisinin eğitim ve araştırma olduğunu dile getiren Rektör Özkan, “Ziraat Fakültemiz güçlü kadrosu ve alt yapısı ile Türkiye’de en çok tercih edilen fakültelerin başında gelmektedir. Fakültemizin 8 bölümü, öğrenci tercihlerinde ilk 3 sırada yer almaktadır. Fakültemizin ülkemizde öncülük sağlaması ve ziraat eğitimin iyileştirilmesi amacıyla Türkiye’de ilk 7+1 uygulamalı eğitim modelini hayata geçirdik, birçok kamu ve özel sektör ile ikili iş birliği sağlayarak fakültemizin ülkemizdeki konumunu yukarıya taşıdık. Ziraat Fakültesi öğrencilerimiz için siz değerli firmalarımızın katkısı ile mentörlük sistemini hayata geçirdik. Herkesin desteği bu anlamda çok değerli, Akdeniz Üniversitesi ve bu gençler hepimizin.”  

ÖNCÜ UYGULAMALARA İMZA ATIYOR

Ziraat Fakültesinin aynı zamanda üniversitenin uluslararası sıralamalarda yer almasında proje, yayın ve atıfları ile ciddi manada katkı sağladığını söyleyen Rektör Özkan, “Üniversitemiz misyon ve vizyonu kapsamında geleceğe dönük öncü çalışmaları destekliyor, mevcut sorunları, çözüm çalışmalarını ve pratiğe aktarılabilir uygulamaları önceliyoruz. Ziraat Fakültemiz yapmış olduğu çalışmalar ile TÜBİTAK tarafından alan bazlı yetkinlik içerisinde Üniversitemizin güçlü yanlarından birisi olmuştur.” dedi. Üniversitelerin bir diğer görevinin de toplumsal çalışmalar olduğunu belirten Rektör Özkan, Ziraat Fakültesinin bu alanda da öncü uygulamalara imza attığını ifade ederek; “Bu kapsamda, çiftçi eğitimleri ve dezavantajlı bireylerin tarım ile motivasyonu gibi projeleri gerçekleştirmiştir. Bu toplantı sonrasında da mesleki etkileşimi artıracağı, mezunları ile öğrencilerini buluşturacağı ve özel sektör-üniversite iş birliğini attıracağına inandığımız, mezunlar buluşmasını da gerçekleştirerek üniversitemizde bir ilke daha öncülük edecektir. Bu noktada Ziraat Fakültemizin şehrimizdeki ve bölgemizdeki sektör paydaşları ile uyum içinde gerçekleştirdiği verimli çalışmalardan duyduğum memnuniyeti de belirtmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

40. YIL GURURU

Cumhuriyetin 100. yılında Ziraat Fakültesinin 40. yılını kutlamanın sevincini yaşadıklarını belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan da, “1983 yılında tohumları atılan fakültemiz bir çınar ağacı gibi büyüyerek bugüne kadar 6000’e yakın Ziraat Mühendisi mezun etti. Fakültemiz aynı zamanda bilimsel araştırma faaliyetleriyle evrensel bilime de önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye’nin 10. Ziraat Fakültesi olarak kurulan fakültemiz bilimsel yayın faaliyetlerinde kendisinden önce kurulmuş köklü Ziraat Fakülteleri arasından sıyrılarak ilk sıralarda yer almaktadır. Asıl amacımız fakültemizi dünyada en üst sıralarda görebilmek. Bu hedef doğrultusunda fakültemizde İngilizce eğitim veren bölümler açma ve uluslararası ortak diploma programları yürütme konusunda çalışmalarımıza başladık.” dedi.

40. YILDA 40 FİRMAYA ONUR ÖDÜLÜ

Antalya’nın Türkiye’de tarımın başkenti olmasında Akdeniz Üniversitesinin, Araştırma Enstitülerin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yanında şüphesiz şehirdeki tarım firmalarının çok önemli bir rolü olduğunu söyleyen Dekan Erkan, “Bu firmalarının bir çoğunun sahibi, yöneticisi veya çalışanı aynı zamanda bizim mezunumuzdur. Bu amaçla bu firmalara Antalya tarımına yön verenleri onur ödülüyle ödüllendirmek istedik. Antalya’da faaliyet gösteren ve ülkemiz tarımına önemli katkılar sunan firmalarımız arasından bu ödüle layık görülen 40 firmamıza bugün onur ödülü vereceğiz. Bu törene hazırlanırken en fazla zorlandığımız an bu 40 firmanın belirlenmesiydi. Fakültemizin 40. kuruluş yılına özel 9 alt kategoride sadece 40 firmaya ödül verecek olmamız nedeniyle çok sayıda firmaya ne yazık ki bu listede yer veremedik.  Antalya bugün tarımın başkenti olarak sadece Türkiye de değil dünyada haklı bir gurura sahipse bunda burada onur ödülü verdiğimiz 40 firmanın büyük bir katkısı bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

40 YILLIK MEZUN BULUŞMASI

Açılış konuşmalarının ardından kutlama etkinliği kapsamında Antalya Tarımına Yön Verenler Onur Ödülleri takdim edildi. Fakültenin kuruluşunun 40. yılına özel 9 alt kategoride 40 firmaya ödül verildi. Tören kapsamında ayrıca öğrenci mezun buluşmasını sağlamak ve mezunlarla iletişimi güçlendirmek amacıyla Ziraat Fakültesi yerleşkesinde “Ziraat Fakültesi Mezunlar 1. Pilav Günü Etkinliği” düzenlendi. Etkinlikte öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda mezun buluştu.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI