Bugun...



Zafer Düzen’den, 14 Mayıs Eczacılık Günü mesajı

Saadet Partisi Halkla İlişkiler ve Sivil Toplum Örgütlerinden sorumlu il başkan yardımcısı Ecz. Fatih Zafer Düzen, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.

facebook-paylas
Tarih: 15-05-2022 17:35

Zafer Düzen’den, 14 Mayıs Eczacılık Günü mesajı

Saadet Partisi Halkla İlişkiler ve Sivil Toplum Örgütlerinden sorumlu il başkan yardımcısı Ecz. Fatih Zafer Düzen, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Ecz. Fatih Zafer Düzen, “Antalya’mızın ve ülkemizin her bir köşesinde, gece gündüz demeden ilacın, üretimini ve vatandaşlara ulaştırılmasını sağlayan, kendini tüm insanlığın sağlığını düşünmeye adayan, sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan eczacılığı, özveri ve gayret içerisinde sürdürmekte olan tüm eczacılarımızın  14 Mayıs Eczacılar gününü kutlar, hayırlara vesile olmasını temenni ederim” dedi.

Ülkemizde ve dünyada hastalıkları tedavi eden azaltan veya ortadan kaldıran ilaçlardan sorumlu tek mesleğin eczacılık olduğunu vurgulayan Ecz. Fatih Zafer Düzen, eczacılık mesleğinin toplumun her kademesine hitap ettiğini din, dil,  ırk ve mezhep görüş  ayrılıkları gözetmeksizin herkesin sağlığının tesis edilebilmesi için eczacıların gece gündüz durmadan çalıştığını ve bu doğrultuda çok emekler sarf ettiğini belirtti.

Fakat maalesef son yıllarda ilaca ulaşabilmenin çok zorlaştığını ve bunun başlıca sebebinin ise ilaç fiyat kararnamelerinin yetersiz kalması olduğunu ifade eden Ecz. Düzen, Bu doğrultuda gerek ilaç firmaları gerek ecza depoları gerekse eczaneler tarafından ilacın üretiminden tedarik edilebilmesine ve bundan hastalara ulaştırılmasına kadar oluşan tedarik zincirinin maalesef geçmişe nazaran çok daha fazla sekteye uğradığını ifade etti.

Saadet Partisi Antalya İl Başkan Yardımcısı Ecz. Fatih Zafer Düzen yaptığı açıklamalara şöyle devam etti:
“ İlaçta 3 önemli özellik vardır:
1- Güvenilir
2- Bulunabilir
3- Alınabilir olmasıdır.
Türkiye’de ilaç fiyatları devlet tarafından belirlenir. Bu doğru bir karardır ki tüm dünyada da böyledir. İlaç fiyat kararnamesine göre ilaçta Euro kurunu kamu otoritesi belirler. Belirlenen Euro kurunun %70 i ilaç fiyatlandırmada esas alınır. 2022 yılı için belirlenen  Euro kuru 6,2950’dır. Ki bunun da fiyatlamaya esas olan %70 i 4,40 TL dir. Bugün itibari ile Euro kuru gerçekte 16,10 TL dir.  Bunun %70 i ise 11,27 TL. dolayısı ile ilaç firmaları ilaç hammaddesi getirmemekte ve üretim çok az olmaktadır. Daha vahimi ise; kronik hastalıklarda kullanılan hayati öneme haiz olan ve ithal edilen ilaçlar da ithal edilmemektedir. Bu insan sağlığı açısından önemli bir problemdir. Bu sıkıntıdan dolayı şu an bir çok ilaç piyasada yok bir çok ilaç da kısıtlı üretilmektedir. En başta belirttiğim ilacın üç özelliğinden ikisi yoktur. İlaç BULUNABİLİR ve ALINABİLİR değildir. Yaşatmak için yaşamak zorunda olan memleketimizde eczacılık hizmeti veren eczacılarımızın son on yılda  karlılık oranları yüzde 20-25 bandından yüzde 12-17 bandlarına gerilemiştir. Ayrıca ilaç fiyatları arttıkça karlılığı azalan bir meslek grubunun ilaç fiyat kararnamesinden kaynaklanan bu durumun düzeltilmesini eczacılar talep etmektedir. Yukarıda belirttiğimiz hususlardan dolayı maalesef her geçen gün Türkiye'de ilacın güvenilirliği bulunabilirliği ve alınabilirliği konusunda sıkıntılar artmaktadır. Devletin ilaca ayrı köprü otoyol havalimanı ve şehir hastaneleri gibi hizmetlerde ayrı döviz kuru uygulamasına dikkat çekmek gerekmektedir. Milletimize hizmet uğruna memleketimizin dört bir yanında hepimizin sağlıklı olabilmesi için bütün gücü ile çalışan eczacılarımızın 14 Mayıs Eczacılar gününü kutlar hayırlara vesile olmasını temenni ederim.”







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI