Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
TTB VE ÖZEL HEKİMLER
Tarih: 24-06-2020 17:04:00 Güncelleme: 24-06-2020 17:04:00


Geçen yazımda yazmıştım, TTB gelirinin büyük kısmını elde ettiği üyelerinin büyük çoğunluğunu oluşturan özel hekimlik için neler yapabilir diye… Öncelikle sorunları ortaya koymuş ve çözümlerini başka bir yazımda belirteceğimi söylemiştim. İşte çözüm önerilerim… Bu konu daha gerçekçi rakamlarla güncellenebilir veya bir çok katkı ile zenginleştirilebilir, ben sadece ana fikir olarak önerimi sunuyorum ve tüm özel sektörde çalışan meslektaşlarımı bu konuya katkı sunmaya davet ediyorum…


Öncelikle özelde çalışan hekimlerin rakamları gerçekçi olmalı ve TTB bu konuyu ısrarla bastırmalıdır. Şöyle ki henüz hekimin alması gereken ücreti belirleme görevi TTB'nin elindedir.  TTB özelde çalışan bir uzman hekim atıyorum 15000 TL'nin altında çalışamaz, bunun altında alan hekim ve bunu teklif eden iş yerine suç duyurusunda bulunmayı, bunu iş mahkemesine götürmeyi, bunu SGK'ya şikayet etmeyi ve bu konu ile ilgili tüm birimleri harekete geçirmeyi görev sayması gerekir. Bu sayede hekimlerin emekli ve sağlık kesenekleri 15000 TL'nin üzerinden yatması sağlanmalıdır. Bu hekimlerin emekli aylığının oldukça iyi bir rakama gelmesini sağlayacaktır, özel hastaneler kısa vadede buna itiraz etse de orta vadede onlar da kazançlı çıkacaklardır. Şu anda zaten çalışan hekime ortalama bu civarda maaş vermektedir ama SGK'ya asgari ücretle gösterip primini eksik yatırmaktadır. Bu hekimi emeklilikte zor duruma sokarken SGK'nın da SUT ücretlerini düşük tutmasında vesile olmaktadır…


Şöyle ki; SGK açısından bir muayenenin maliyeti şöyle hesaplanıyor. Asgari ücret yani 2500 alan doktor ayda 1000 hasta baksa, hasta başı doktor maliyeti iki buçuk lira 500 kuruş, hemşire maliyeti olsa üç lira, diğer personel gideri iki lira olsa, tetkik, elektrik, su için de üç lira konsa toplam 8 lira maliyeti var. % 30 hastane kazansa 11 lira muayene ücreti için yeterli diye düşünüyor ve yıllarca zam yapmıyor. Halbuki doktora ayda 15000 lira verdiğini beyan etse muayene başı ücret 15 lira doktor ücreti, 5 lira hemşirelik hizmetleri, 5 lira da diğer giderler düşünüldüğünde -ki buna doktor ücreti artacağı için artan tahlil ve görüntüleme giderleri de artacak- onlar da eklendiğinde muayene ücreti en az 35 liraya çıkacak. % 30 kar marjı konulduğunda muayene ücreti olarak SGK 50 TL ödemek zorunda kalacaktır. İlk başta dediğim gibi özel hastaneler karşı çıksa da bu sistemden orta vadede gerçekçi rakamlarla kar edebileceklerdir.


Hizmet alım sözleşmelerinde de bu ve benzeri hesaplarla gidilirse hizmet sunan hekimin Bağ-Kur basamağı yükseltilir ve bunun yansıması olarak da emekli aylığı artarsa ileri yaşamında çok rahat eder.


Peki bunlar başka ne getirir? Başkaca artık hekimleri hastane patronları kolayca kapının önüne koyamayacaklar çünkü asgari ücretle çalışan personelin işten çıkış tazminatı ile ayda on beş bin lira alan personelin maliyeti aynı değildir ve iş aktini fes ettiği hekime en azından bir kaç yetecek bir ücret vermeden kapı önüne koyamayacak. Bu da keyfi işten atmaların önüne geçecek, işten atılsa bile iş aramak için geçen zamanda hekim ve ailesi mağdur olmayacaktır.


İşte TTB bu haklı ve görevi olan isteği için mücadele etse hatta bunun için sokaklara dökülse çok destek bulacaktır. Ama bizim TTB yönetimi bunun yanına şu kürt hakları içinde bir şey isteyim, şu terörist içinde insan hakkı isteğim gibi bir şeyler katınca bu haklarda elde edilemez oluyor ve TTB kuruluş amacından sapıyor ve marjinal, üyelerinden kopuk, halktan kopuk, mimlenmiş, politize olmuş hem de terör sempatizanı bir örgüt ötesine geçemiyor. Byle olması da hem hükümet hem de dış devletler hem de sermaye gruplarınca desteklendiği için de hekimler haklarını alamıyor. Her ortamda ezilmek, şiddet görmek, patronun veya hükümetin insiyatifinde kalmış, ezilmiş, hakkını arayamayan bir grup haline geliyor.


(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI