Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONADA ORUÇ
Tarih: 02-05-2020 18:11:00 Güncelleme: 02-05-2020 18:11:00


Korona günlerinde ramazanın da gelmesiyle bize en çok sorulan sorulardan biri de "acaba oruç tutabilir miyim" şeklinde oluyor… Bu soruyu ben de kendimce cevaplamak istedim. Malum koronadan korunmanın şartlarından biri de su veya sıvı tüketmek… Bu ramazanda nasıl olacak, bir bu konuya bakalım istedim.

 

Eğer koronada evdeyseniz, ağır bir diyabetiniz, tansiyonunuz, sürekli kullanmanız gereken ilaç yoksa çok yaşlı da değilseniz işte tam fırsat bence oruç tutun… Nasıl mı, işte eskilerin deyimi ile orucu uykuya tutturmanın bence tam zamanı. Sahura kadar uyumayın hatta sahurdan sonra da duşunuzu alın, namazınızı kılın, biraz kültür fizik hareketi yapın sonra da karanlık bir odada uyuyabileceğiniz kadar uyuyun. Gündüz ne yapacağız sıkıntınız olmasın. Dışarıya çıkma isteğiniz de olmasın. Gününüzü uyuyarak geçirin, akşam iftara ne kadar yakın kalkarsanız o kadar iyi… Böylece hem dini vecibenizi yerine getirebilirsiniz, hem moraliniz bozulmaz, psikolojinizi düzgün tutarsınız hem de sokağa çıkmak için bahane üretemeyip toplum sağlığına, virüsün bulaşmasına ve yayılmasına engel olmuş olursunuz. Bakın yaş sınırı falan da demiyorum artık, sürekli ilaç almak zorunda değilseniz ağır diyabet, tansiyon, kalp böbrek yetmezliği durumunda değilseniz hiç oruç tutmamış bile olsanız bence deneyin tam zamanı.

 

Ama eğer sokağa çıkma durumundaysanız, sağlık çalışanı gibi dip dibe yoğun çalışıyorsanız, fabrikalarda, işyerlerinde fiziksel mesafe olan 2 metre aralıklı değilseniz, polis, jandarma, zabıta gibi sürekli ayakta ve sürekli insanlara laf anlatma işinde çalışıyorsanız veya PTT, Banka gibi sürekli insan teması olan yerlerde çalışıyorsanız, kurye, dağıtım elemanı, sayaç okuma görevlisi gibi sürekli ayakta ve gezmek zorunda kalıyorsanız kesinlikle oruç tutmayın derim ben… Çünkü bu korona günlerinde, oruç tutarsak susuzluğun getireceği risk çok daha yüksek olur. Hem sinirlerimizin sağlam olması, herkesin asabi olduğu bu günlerde bilhassa da güvenlik görevlileri için çok önemlidir. Yine çok dikkatli olması gereken sağlık çalışanlarının da bu günlerde hele nöbetçilerse kesinlikle oruç tutmaması gerekir.

 

Korona günlerinde evde kalması gereken kişilerin gece uyanık kalıp televizyon, sinema, dizi seyredip, kitap okuyup, dini olaylarla ilgilenmesi, gündüz ise uyuması ruh beden sağlığı açısından kaçırılmayacak bir fırsat yaratıyor aslında…

 

Ama çalışmak zorunda olan, gündüz o saatlerini işte geçirenler kesinlikle oruç tutmamalı, daha sonra hastalık geçtikten sonra oruç diyeti borçlarını ödemelidirler. Bu önce kendi sağlıkları açısından önemli çünkü bol su içmeleri gerekir. Hasta olmamak için, hem de hastalanıp diğer insanlara yayması bakımından önemlidir. Tabi bir de yoğun da çalışıldığı için akşama doğru şekerin ve susuzluğun etki ile sinirli olunacağı, doğru kararlar verilemeyeceği, çabuk yorulmanın olacağı bu yüzden de iş yaparken doğru kararlar verilemeyeceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ama vardiyalı çalışılıyorsa çalışılmayan günlerde yine orucu uykuya tutturularak borçlarını da ödeyebileceklerini söylemek isterim.

 

Koronalı günlerde oruç tutmak eğer evdeyseniz tam zamanı derim ama eğer çalışıyorsanız asla derim, çünkü bu günlerde su hayattır ve mutlaka içilmesi gerekir...
(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI