Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
SÜREKLİ GAZ ŞİKAYETİ
Tarih: 20-10-2020 16:27:00 Güncelleme: 20-10-2020 16:27:00


   Gaz ve bundan dolayı olan şişkinliğin günlük hayatı olumsuz etkiler, kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülür, gaz ve şişkinliğin sebebi bağırsak bakterileridir. Daha çok 30-35 yaşlarında görülür sebebi genellikle hava yutma, bağırsaklardaki kimyasal reaksiyonlar, bağırsaklarımızdaki mikropların çıkardığı reaksiyonlar olarak söz edebiliriz…


    Metan gazı üreten bakteriler kabızlık ve gaz yapar, hidrojen üreten bakteriler genellikle ishal yapıyor. Metan gazı üreten bakteriler kabızlığın yanında obesiteye de sebep olur. Hidrojen çıkaran bakterilerde zayıflama nedeni olabilir, zayıflayamayan veya kilo alamayan kişiler bu yönden de bir araştırmaya girmelerinde yarar vardır…


  Mide asidi aslında bizi bu tür mikroplardan korur ama uzun süre kullanılan mide ilaçları bilhassa da PPI dediğimiz mide koruyucu olarak halkın isimlendirdiği ilaçlar bunun en büyük sebeplerindendir. Bu sayede mikroplar mide bariyerini aşarak bağırsaklara yerleşebilirler. Bu yüzden geçirgen bağırsak sendromu dediğimiz hastalığa sebep olurlar.


    Stres ve anksiyete de bağırsakların bozulmasına sebep olabilir. Beyin bağırsakları, bağırsaklar beyni nervus vagus dediğimiz sinir aracılığı ile etkileyebilir. Bu kişilerde sık sık karın ağrısı şikayeti olur. Karın ağrısı dışkılama sonucu geçer. Tedavisi hem bağırsakları hem de anksiyete veya stresi ortadan kaldıracak şekilde verilir, tedavi edilmezse nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı yapabilir, kalp krizi zanlı ile acil servislere bu hastalar çokça başvurur.


      Vücuttaki gaz ve şişkinliği azaltmak için günde en az 2 litre su içmeliyiz. Günde en az 5000 adım atmalıyız, yemek saatlerimizi aynı saatlerde düzenli şekilde yemeliyiz. Dışkılama saatimizi de düzenli tutup bağırsak eğitimimizi yapmalıyız…

    Safra ve pankreas bozukluğu da şişkinlik yapabilir, buradaki bir taş iltihaplanma tıkanma yetersiz çalışma buna sebep olabilir. Bu yüzden bu şikayetler olduğunda bu organlarımızın da nasıl çalıştığını mutlaka kontrol ettirmeliyiz.


   Hava yutmayı engellemeliyiz. Hava yutmamıza sebep sakız çiğnemek, pipetle bir şeyler içmek, hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, az çiğnemek sayılabilir… Bazı kişilerde psikolojik olarak hava yutmaya bağlı geğirmeler de olabilir…


Gıdalardaki mısır şurubu, katkı maddeleri koruyucu ilaçlar, pestisitler, genetiği değiştirilmiş gıdalar da ayrıca bağırsak bozulmasına ve gaz şikayetine sebep olabilir. Bunlardan da mümkün olduğu kadar kaçınmak gerekir…

   Gaz şikayeti bazen hafife alınmayacak ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır, önemseyin ve doktorunuzdan bu konuda yardım isteyin…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI