Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
SİHİRLİ MANTARLAR
Tarih: 05-03-2021 21:48:00 Güncelleme: 05-03-2021 21:48:00


Son günlerde bir takım firmalar bir çeşit mantar türevi olan mucizevi şekilde işleştirdiği söylenen bir çeşit mantarlar çeşitli isimler altında çok büyük iyileştirici gücü varmış gibi pazarlanmaktadır. Bu mantarları inceleyip sizleri bilgilendirmek istedim.


Modern tıp, sadece fiziksel durumlar için değil aynı zamanda duygusal durumlar için de birkaç ilaca ve kullanışlı maddeye sahip. Bu ilaçların kullanımlarını hekimler onaylamasa da uyku hapları veya anti-depresanlar çoğu insanın kullandığı ve ihtiyacı olan ilaçlar arasındalar. İlaçlar genel olarak baktığımız zaman vücudumuzda ters giden şeyleri düzenlemek amacıyla bizlere yardımcı olan maddelerdir.


Milyonlarca türü olan mantarlar, bu kalabalık tür sayısı içerisinde oldukça farklı özelliklere sahip olanları da barındırıyorlar. Doğanın mucizesi olan bu varlıkları bazen besin, bazen üretim, bazen de ilaç olarak kullanabiliyoruz. İlaç olarak kullanılan mantarlar, yani "Magic Mushroom" olarak bilinen halüsinojen mantarlar, doğru oranda tüketildiği takdirde yiyen kişiye halüsinasyonlar gördürüyor, kişinin varsa uyku sorunlarını çözebiliyor, depresiflikte azalma yaşatıyor ve son derece eğlenceli olabiliyor. Hatta bazı mantarlar içindeki amfetamin sayesinde kendinizi süper güçlü iyileşmiş hi,ç bir sorunu kalmamış hisside verebiliyor böylece yalancı iyilik içinde ilacın gerçekten mucize olduğuna inanabiliyorsunuz.


Psilocybin sihirli mantarlarda bulunan ve halüsinasyon etkisine büyük ölçüde sebep olan maddedir. Haiç bir zararı yok diye anılsa da bu maddeler uzun süreli kullanımda bazı yan etkiler gösterebilir. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişileri bu ciddi sorundan anında kurtarabiliyor ve onlara 24 saate kadar sorunsuz bir hayat sunabiliyor. Obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalar herhangi bir konuyu, bir hissi, bir fikri veya bir davranışı fazlasıyla düşünürler ve bu düşünceler o kişini beyninde bir anlamda "aşırı yükleme" etkisi yapar çünkü düşünülen düşüncelerin hepsi olumsuzdur. Bu ciddi psikolojik rahatsızlığı anında ortadan kaldırabilmesine rağmen ağır halüsinojik etkilere sebep olur. Bu nedenle sadece durumu ağır olan hastalara doktor gözetiminde verilir. Günümüzde hala bu maddenin halüsinasyon etkisi yaratmayan hali üretilmeye çalışılmaktadır. Ama şuan kullanılanlarda intihara sürükleme gibi bazı yan etkiler olabilir .


Psilocybin maddesinin parçalanmış hali olan psilocin, bu maddenin aksine karaciğer tarafından parçalandığı için küçük boyutlara ulaşabilir ve direkt olarak beynin sinir sistemine etki eder. Anında insanda mutluluk, huzur, canlılık ve heyecan gibi duyguların yaşanmasını sağlayan serotonin nöro transmitterini etkileyen ve serotonin üretimini tetikleyen psilocin, temel olarak sihirli mantarların mutluluk etkisi yaratmasını sağlar. Aynı zamanda görme ve hissetme görevlerinde büyük rolü bulunan raphe çekirdeklerini de etkileyen psilocin, beyindeki neredeyse bütün işlemlerin aynı anda yapılmasını sağlar ve böylece normalde birbirleriyle aynı anda çalışmayan beyin bölümleri çalışarak kullanıcı halüsinasyon görür, mod değişimleri yaşar, geçici hafıza kayıplıkları deneyimler. Yarattığı etkilere bakılarak bir uyuşturucu maddesi olan LSD'ye benzetilen psilocin, sebep olduğu değişimler kontrolsüz kişiler için oldukça tehlikeli olabilir. Psilocybin'e göre etkisi çok daha az sürer, yaklaşık 3 saat kadar.


     Sihirli mantarları "sihirli" yapan iki ana madde, bu mantarların neden çok farklı ve değerli olduğunu göstermektedir. Çoğu ülkede uyuşturucu maddeler kategorisine dahil edilmiş olmalarına rağmen sihirli mantarlar ülkemizde kontrolsüzce satılmaktadır. Bu maddelerin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerekmektedir.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI