Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
OKULLARDA BUILLING
Tarih: 10-12-2021 18:21:00 Güncelleme: 10-12-2021 18:21:00


Okullarda builling yani akran zorbalığı yine artmaya başladı. Öğrenciler artık kendileri başarı için çabalamak yerine başarılı olanlara çelme takmaya çalışıyor. Bu da daha başarısız, iyi yetişmemiş, duygularını düşüncelerini iyi ifade edemeyen hatta ifade etmekten korkan bir nesil yetişmesine neden oluyor. Sanki iktidar da böyle nesil ister gibi görülse de bu durum ülke geleceği için büyük tehlike oluşturuyor.


Çocuklar büyüklere göre çok acımasız, büyüklerin asla alay konusu etmeyeceği şeyleri örneğin gözlüklü olmayı, kekeme olmayı, aksanlı konuşmayı, aksak yürümeyi, çok rahat alay konusu haline getirebiliyor ve çocuğun gururunu kıracak iletişimi kısacak şekilde alay edebiliyor ve o çocuğun öz güveninin kırabiliyorlar.


Çocuğunuz bir sene önce çok başarılı iken bu sene çok başarısız ise okulda buillinge yani akran zorbalığına uğramış olma ihtimali çok yüksektir ve bu yönü ile okuldaki arkadaşları, öğretmenleri ile bir araştırma yapmakta büyük yarar vardır. Belki çocuğunuzla inek diye, bilgisayar diye, hesap makinesi diye alay edilmiştir, belki de Einistein diye, Elin Mask diye lakap takılmıştır. Belki de çocuğunuz sporda başarılı iken zürafa, at gibi lakaplar takılmış ve çocuğunuz spordan soğutulmuştur. Belki de gözlükleri ile alay edilmiş, dört göz denmiştir. O yüzden gözlüklerini kullanmak istememektedir, bu da ders başarısını düşürmektedir. Belki de aksanlı konuştuğu için alay edilmektedir, bu da sözlü sınavlarda veya sınıf içinde söz almasında etkendir, bu da başarısını düşürmektedir. Daha bunun gibi bir çok örnekle çocukla dalga geçilmekte ve çocuk derslerden, okuldan soğutulmaktadır, bu duruma çok hızlı bir şekilde müdahale etmek, sorumlulara gereken ikazı yapmak, okul idaresinin ve öğretmenlerin buna müsaade etmemesini sağlamak zorundayız.


Bazen de öğretmenlerin farkında olarak veya olmayarak taktıkları bir sıfat da buillinge sebep olabilmektedir, o yüzden çocuklara güzel de olsa hiç bir zaman bir sıfat eklemeden direk ismiyle hitap etmek gerekir hatta soyadını kullanmak bile bazen alay konusu olabilmektedir, bu yüzden soy ismiyle değil kullandığı ismiyle hitap etmek gerekir.


Buillingde bazen mobbingten farklı olarak şiddette de olmaktadır, bazen bu zorbalar okulda çete kurup bazı çocuklardan haraç almaya, sıkıştırıp kopya vermeye, ödevlerini yaptırmaya ve daha bir çok şeye zorlamaya da çalışmaktadır. Bu duruma asla müsaade edilmemeli, bunu yapan çocuklar gereken şekilde cezalandırılmalı ve yine yapıp yapmadıkları sıkı şekilde denetlenmelidir.


Builing yani akran zorbalığı bulaşıcıdır ve gereken önlem alınmazsa çok hızla yayılır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklar başarıdan kaçar hale gelirse ve bu da yaygınlaşırsa başarılamamış bir gelecek, köle haline getirilmiş bir toplum, sömürülen bir ülke haline geliriz. O zaman liyakat değil itiat ön plana çıkar yüksek makamlara liyakatlı olan değil itiatkar olanlar getirilir, böyle bir ülkede sömürülmeye fakirleşmeye köle olmaya mahkumdur. Buillinge önlem almayan, bunu günlük yaşamın parçası haline getiren toplumların huzurlu, mutlu, zengin bir hayat sürmesi mümkün değildir.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI