Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
HEDEF ÜLKE TÜRKİYE
Tarih: 25-06-2021 16:55:00 Güncelleme: 25-06-2021 16:55:00


Bir zamanlar Türkiye uyuşturucu trafiğinde transit ülke olarak geçerdi, doğuda üretilen uyuşturucu en çok Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine ulaşırdı. Ülkemizdeki denetimler daha çok transit yol üzerinde yapılır, gelip geçen tırlara, otobüslere, kamyonlara denetleme yapılır ve uyuşturucu yakalanırdı. Türkiye'nin adı narkotik dünyasında transit ülke olarak geçerdi.


Şimdi ise durum maalesef değişti, evet gene transit için en çok kullanılan yok Türkiye ama artık uyuşturucunun da en çok kullanıldığı, en çok satıldığı ülkelerden biri de Türkiye… Geçenlerde yapılan bir çalışmada İstanbul dünyada en fazla uyuşturucu kullanan kentler arasında Barselona'dan sonra ikinci çıkmış. Üçüncü ise gene Türkiye'den, Adana şehrimiz…


Başta Mersin, Antalya, İzmir olmak üzere tüm şehirlerimizde de uyuşturucu kullanımının son yirmi yılda olağanüstü arttığını söyleyebiliriz. Peki daha önce uyuşturucu kullanımı bu kadar değilken neden son zamanlarda uyuşturucu kullanımı arttı? Ülkemizde daha önce de uyuşturucu kullanımı vardı ama bu daha çok zenginlerin kullandığı bir madde iken ve pahalı bir madde iken şimdi fakir semtlerin daha çok kullandığı hatta dini, mutahasıp kabul edilen semtlerde daha çok olduğu kanalizasyonlardan yapılan araştırmalarda dikkati çekiyor.


Benim bu araştırmalarda dikkatimi çeken hususlardan biri Amsterdam gibi uyuşturucu kullanımın serbest olduğu ülkelerde uyuşturucu kullanımın oldukça azaldığı hatta listeye bile giremediği. O zaman ben de acaba diyorum kontrollü satılsa, gizli olmasa hatta devlet bunun üzerinden tıpkı içkide olduğu gibi maliyetinin beş katı, on katı vergi alsa, kullanım daha mı az olur? Kaldı ki bence kullanımdaki artışın en büyük sebebi içki ve sigaraya çok ucuza satılması, insanların içki- sigara içme isteklerinin uyuşturucu ile gidermek istemeleri… Bir de bazı dini çevrelerde içki ve günah sayıldığı, uyuşturucu kullanımının artması, bazı ayinlerde bağlılığı artırmak için uyuşturucu kullanılması, bu bağımlılığı çok daha fazla artırıyor.


İkinci dikkat çeken husus ise önceden ülkemizde doğu kökenli uyuşturucular veya ülkemizde üretilen uyuşturucular kullanılırken artık Güney Amerika menşeli uyuşturucuların çok satılıyor olması… Bu da sanırım Güney Amerika ile olan ve gemi ve yatların kullanıldığı uyuşturucu trafiğinin ülke içindeki sonuçlarını açıklıyor.


Artık Türkiye sadece transit ülke değil uyuşturucu kullanımın çok arttığı, çok ucuza ve bol miktarda bulunabildiği, Avrupa ülkelerinden çok daha fazla uyuşturucunun alınıp satıldığı hedef ülke haline geldi. Bunda son on yılda artarak son beş yılda ise katlayarak sağladık.


Bunun sosyolojik nedenleri ise bence içkinin dünyada en pahalı satıldığı yerlerden oluşu, buna karşılıksa uyuşturucunun dünyada en ucuz satıldığı yer oluşu ile bağlantılı artık zenginler ancak içki alabiliyorken fakirler uyuşturucu kullanmaya itiliyor. Önceden zengin ev partilerinde filmlerde gördüğümüz uyuşturucu partileri artık fakir evlerde ya dini amaçlı ya da eğlenmek amaçlı kullanılan bir madde olmuş durumda…


Bilhassa fakir gençlerin uyuşturucu bağımlısı yapılarak illegal eylemlere sokulmak istenmesi de işin bir başka boyutu… Bu konu dikkatle ele alınıp sorun çözülmezse korkarım çok daha karanlık günler bizi bekliyor.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI