Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
GIDA TAKVİYELERİ VE VİTAMİNLER
Tarih: 15-12-2021 13:04:00 Güncelleme: 15-12-2021 13:04:00


Pandemi ile birlikte adeta gıda takviyesi ve vitamin ilaçlarında adeta bir patlama oldu, inanılmaz cirolara ulaştılar, bu sayede eczaneler para kazanır oldu. Hatta içinde bazı doktorların da olduğu sadet zinciri yapılanması ile yapılanan gıda takviyeleri ve vitamin satışları evden eve elden ele satılmaya başladı. Çoğunun hatta tamamının içeriğinde ne olduğu bilinmeyen tarım bakanlığından izin alınmış ki onun nasıl izin verdiğini daha önceki yazılarımda paylaşmış bu yüzden tarım bakanı hakkımda soruşturma açılması için yazı yazmıştı. Allah'tan sağlık bakanlığı beni haklı bulup böyle bir soruşturma yapmadı. Bazılarında bu izin de olmadan satılmaya başlandı.


Çoğunun içinde, üzerinde yazan içeriğin olmadığı tespit edildi ama müthiş pazarlama taktikleri ile bunlar pazarlanmaya devam ediyor. İnsanlar ihtiyaçları olduğu için hem paraya hem sağlığa bu yönden sömürülüyor ve aldatılıyor. Bu yüzden hem sağlıklarından oluyorlar hem de paralarından ama bunu göremeyecek kadar ihtiyaç olduğu ve menfaatleri olduğu için kabullenmek istemiyorlar. Ancak uzun veya kısa etkileri ortaya çıkıp sağlıklarını kaybettikleri zaman anlıyorlar ama iş işten geçmiş oluyor.


Bunlar içinde mantar türevi uyarıcı olanlar en tehlikelisi. Daha önceki yazılarımda bunları belirmiştim, tekrar yazmak istemiyorum. Ama bu mantar türevi gıda takviyeleri ve yine bazı vitamin adı ile satılan bazı gıda takviyelerinin içinde amfetamin benzeri ilaç olduğunu, bu yüzden de içer içmez bir zindelik kazandırdığını, bir müddet sonra içmezseniz kendinizi yorgun hissettiğinizi, mutsuz hissettiğinizi ve her zaman alma ihtiyacı duyduğunuzu, yoksunluk sendromu dediğimiz bir çeşit bağımlılık yaptığını biliyor muydunuz? Bu yüzden size denemeniz için bir miktar ücretsiz gıda takviyesi veriyorlar, önce deniyorsunuz, içindeki amfetaminle kendinizi iyi hissediyorsunuz ve artık bırakamıyorsunuz, daha fazla almak için daha fazla satmanız gerekiyor, böylece hem kendinizi iyi hissettiren hem de kazanç sağlayan bir maddeye kavuşmuş oluyorsunuz, yayılmasına siz de katkı vermiş oluyorsunuz.


"Peki ne var bunda" diyebilirsiniz. Bu madde bir müddet sonra -ki bu süre iki yılla on yıl arası değişiyor- sizde böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, karaciğer enzimlerinde artış ve buna bağlı siroz geliştiriyor, kalp krizlerini tetikliyor, beyinde unutkanlık, deliryum ve maniğe sebep oluyor, vücudunuzdaki kanser hücrelerinin artmasına yani kanserlerde çoğalmaya sebep oluyor. Bunun yan etkilerini gördüğünüz zaman iş işten geçmiş oluyor. Geriye dönüş imkansız bir hal alıyor hatta bazı kişiler hasta ettiğini bilse bile bağımlılığı yüzünden bu gıda takviyesi adı altında satılan zehirleri bırakamıyor.


Benim tavsiyem öncelikle doktor tavsiyesi dışında vitamin almayın, onların da sizi tahlile göndermeden tavsiye ettiği ilacı almayın. Hele o ilaç veya gıda tavsiyesi sağlık bakanlığı onaylı değilse kim ne derse desin asla satın almayın. Eczanıza söyleyin, size sağlık bakanlığının tavsiye ettiği vitaminleri versin, bu konuda yardımcı olacaklarını umuyorum. Siz yine de sağlık bakanlığı onayı olup olmadığına mutlaka bakın. Kulaktan dolma vitamin- gıda takviyesi almayın, birine iyi gelen size zehir olabilir, bunu hiç aklınızdan çıkarmayın.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI