Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
TURKOVAC AŞISI 
Tarih: 26-12-2021 17:35:00 Güncelleme: 26-12-2021 17:35:00


Evet yerli ve milli aşımız Türkovac nihayet acil kullanım izni aldı, artık bu aşıyı isteyen yurttaşlarımızın yaptırabileceği söyleniyor, acaba bu aşı diğer aşılar kadar etkili mi? Varyantlara karşı koyabiliyor mu? Dünyaya aşı gönderip hem para hem prestij sağlayabilir miyiz, bu konuları irdelemek istiyorum.


Öncelikle şunu belirtmek isterim ki aşı konusunda 20 yıl önce dünya lideri olan bu ülkenin bu liderliğini başka ülkelere kaptırmasının cezasını ülkece krizden en çok etkilenen ülke olarak çektik ve bunun sorumluları asla bunu kabul etmek istemiyor, bu çok üzücü… Konumuz olan yandaş bir firmaya olağan üstü finasman sağlanarak hazırlatılan Türkovac aşısı asalında tam olarak üçüncü fazı tamamlanmış bir aşı değil. Şöyle ki üçüncü faz için yüz bin kişiye elli bin aşı elli bin plesebo yapılması gerekirdi, bizde ise bildiğim kadarı ile bu sadece iki bin kişiye yapıldı. O yüzden de Dünya Sağlık Örgütü bu aşıya izin verirken sadece ülkende yapabilirsin dışarıya satamazsın dedi ve dünyada yapılabilen aşı listesinde bu aşıya yer vermedi. Ülkemizde belki denenerek etkinliği bu aşıyı tercih edenlerce yapılacak yeterli sayıya ulaşır ve etkinliğini kanıtlarsa başka ülkelere gönderebileceğiz.


Bir başka husus ise bu aşı sinovacla karşılaştırıldı ve onayı ona göre verildi yani sinovac kadar etkili bulunduğu için verildi. Peki sinovac varyantlara karşı ne kadar etkili, bu da tartışılır, dünya artık sinovac aşısını yaptırmıyor, kendi ülkesi Çin bile yaptırmıyor ve etkili olmadığını üreten firma da kabul etti ama bizde hala kullanılıyor ve ölümlerin en büyük sebebi iki doz sinovac yaptırtıp önlem almayan 65 yaş üstü vatandaşlarda görülüyor. Sağlık bakanımızın açıklamasına göre bu oran % 85…


Bir başka hususu da önümüzdeki günlerde büyük bir tsunami şeklinde gelen omicron varyantına karşı en etkili aşı olan biontec bile % 46 etkili sinovac etkinliği ile ilgili bir açıklama yapmadı ve etkisiz olacağı düşünülüyor, aşı bir önleme mekanizması olduğuna göre omicron varyantına karşı etki türkovacın bilinmiyor ve ben etkisiz olacağını düşünüyorum. O zaman bu aşıyı yaptırıp insanları önlem almayı savsaklayan bir pozisyona getirip sonra da omicron varyantının etkileri ile karşılaştırsak sorumluluk duymayacaklar mı? Ben olsam bu aşıyı yaptırmazdım.


Ocak ayında omicron varyantı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yayılacak ve risk taşıyan kişiler için özellikle çok şiddetli geçecek. Şubat'ın 15'inden sonra bu etki duracak sonlarında azalacak ve mart sonunda da artık bu pandemi bitecek ve ancak yeterince önlem almayan ülkelere de aşı yüzdesi düşük ülkelerde epidemi şeklinde sürecek ki ben bunu çeşitli şekillerde iki yıldır yazıyorum.


O zaman yapılması gereken etkili aşı bionteci yaptırmak ama yine de ocak- şubat aylarında gerekmedikçe dışarıya kalabalıklara karışmamak, maskeyi çift takmak, mesafeyi korumak, ellerimizi sık sık yıkamak olmalıdır. Eğer bunları yapmaz "nasılsa Türkovac aşımı oldum bu yerli milli ve güçlü aşı beni her şeyden korur" dersek kendimizi bir anda yoğun bakımda ecelle pençeleşirken bulabiliriz.


Bizi kurtaracak olan aşıdan ziyade maske, mesafe ve hijyendir, bunu unutmayalım.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI