Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
ANTALYA SİNEKTEN GEÇİLMİYOR
Tarih: 16-07-2020 14:18:00 Güncelleme: 16-07-2020 14:18:00


Dünyada en çok insan öldüren hayvanın sinek olduğunu biliyor musunuz? Evet dünyada her yıl üç milyon insan sinekten ölüyor. Sıtma gibi, zika gibi bir çok hastalığın taşıyıcısı olan sinekler aynı zamanda zehirleri ile bazı bebekleri bağışıklı sistemi zayıf kişileri öldürdüğünü, ciltten apseli yaralar yaptığını, sinek yüzünden uyuyamayan kişilerin iş verimliliğinin düştüğünü, sinek yüzünden insanların yerlerini terk ettiğini hatta yaylaya çıkmanın en büyük sebeplerinden birinin de sinekler olduğunu biliyor musunuz?

 

İşte bu kadar hastalığa yol açan ve zamanında çok önemli bir sıtma merkezi olan Antalyamızın da sineklerden kurtulması lazım. Geçen sene de bu şikayetler vardı. Geçen sorduğumuz yetkililer seçim nedeniyle erken önlem alınmadığını bu yüzden de başa çıkmakta zorlandıklarını söylemişlerdi. Ama bu sene seçim de yok… Antalya'nın her yeri başta Boğaçay çevresi, Kundu, Kepez olmak üzere bütün ilçelerden sinek şikayetleri geliyor. Şikayet hattında çok tatlı bir kız ilgileneceklerini söylüyor, oraya bir kaç araba gidip güya ilaç yapıyorlar ama hiç faydası olmuyor, gene oraları sinek doluyor…

 

Aslında bildiğim kadarı ile sinekle mücadele eden ekip hep aynı ekip… Menderes Türel döneminde de onlar vardı. Belki akaydın döneminde de onlar vardı fakat ne hikmetse iki senedir Antalya sinekten çok çekiyor… Oteller bölgesini önceden otel sahipleri ortaklaşa ilaçlardı fakat sanırım bu sene onlar da ilaç yapmadı… Sanırım kışın da bu konuyla ilgili bir girişimde bulunulmadı o yüzden sinekler inanılmaz boyutta hep iltihaplı apselere sebep oluyor hem kaşıntı ve sesle uyutmuyor. Evet şimdilik ölen yok ama böyle giderse ölüm vakası da duyarız diye korkuyorum çünkü artık dayanılmaz boyutta…


Antalya sıtma bölgesi, geçmiş yakın yıllarda sinekten geçen zika hastalığı da bölgede görüldü… Eğer önlem alınmazsa bu hastalıkların tekrar hortlaması söz konusu. İlk defa bu sene hastalarıma sinek ısırığına karşı antibiyotik vermek zorunda kaldık çünkü çok çabuk apseleşiyor ve müdahale edilmezse çıban şekline dönüyor. O yüzden bilhassa bebeklere ve küçük çocuklara dikkat etmek mümkünse cibinlikle korumak, dışarıda tül içinde korumak zorundayız. Bazı sinek uzaklaştırıcı losyonların cilde zarar verdiğini düşünürsek öncelikle kullanmadan önce vücudun küçük bir kısmına denemek, alerji yapmazsa ondan sonra geniş alanlara sürmeliyiz. Sinek öldüren aeresolleri nefes almadığımız alanlarda kullanmak zorundayız. Yattığımız odaya sıkarsak en az bir saat havalandırmalı sonra yatmalıyız. Eğer sinek ilaçları ile ilaçlanan yerde yatarsak astım, KOAH gibi akciğer hastalığına, nefes darlığına hatta toksik şok geçirerek ölüme de yol açabileceğini unutmamalıyız…


Tabi ki en iyi mücadele belediyenin yaptığı, Ocak-Şubat aylarında yapılan biyolojik mücadeledir… Böylece hem çevre ve yararlı böcekler korunur hem de kimse zarar görmeden mücadele yapılır. Eğer bu yapılmamışsa -ki yapılmamış görünüyor geçen sene yapmadıklarını itiraf etmişlerdi bu senede yapılmamış öyle anlaşılıyor- daha çok sıkıntı çekeriz gibi geliyor. Eğer başkanımıza bu konuda yanlış bilgi gidiyorsa uyarmak isterim. Antalya'nın çok büyük bir sinek sorunu vardır eğer böyle devam ederse değil turistin gelmesi Antalyalı bile buradan kaçacak duruma gelecektir. Bu sorunu çözemezseniz yaptığınız hiç bir hizmetin önemi kalmayacaktır ve hep böyle anılacaksınız haberiniz olsun…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI