Bugun...



Yağmalanan Tarihi Eserler Yurduna Döndü

Vali Ersin Yazıcı ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 1972 yılında yurt dışına kaçırılan ve 22 Ekim 2022 tarihinde Antalya Müzesi’ne iadesi yapılan İmparator LuciusVerus Heykeli ve Perge Antik Kenti Kökenli 4 adet sütunlu lahit parçasını bugün Antalya Müzesi’nde yapılan törenle ziyarete açtı.

facebook-paylas
Tarih: 13-11-2022 18:14

Yağmalanan Tarihi Eserler Yurduna Döndü

Vali Ersin Yazıcı ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 1972 yılında yurt dışına kaçırılan ve 22 Ekim 2022 tarihinde Antalya Müzesi’ne iadesi yapılan İmparator LuciusVerus Heykeli ve Perge Antik Kenti Kökenli 4 adet sütunlu lahit parçasını bugün Antalya Müzesi’nde yapılan törenle ziyarete açtı.

Antalya Müzesinde düzenlenen törene Vali Ersin Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Antalya Milletvekilleri Kemal Çelik, Mustafa Köse, Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Büyükelçi Deha Erpek, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, Patara Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan katıldı.

 

Tarihi Eserler Antalya Müzesi’nde
Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmaları sonucunda Amerika Birleşik Devletlerinden Türkiye’ye getirilen 9 parçadan oluşan 6 eser Antalya Müzesi’nde koruma altına alındı. LuciusVerus Heykeli, Perge Antik Kökenli Sütunlu Lahit, Frig Dönemi Attis Heykelciği, Roma Dönemi Apollon Heykelciği, Tunç Çağı Mermer Kusura Tipi İdol, Düver Pişmiş Toprak Levha’dan oluşan eserler Antalya Müzesi’nde sergilenmeye başladı.Türkiye’de bulunan antik kentlerden yıllar önce yağmalanarak Amerika’ya götürülen 9 parçadan oluşan 6 eser, yıllar sonra Amerika ve Türkiye’nin ortak çalışması ile yurda geri döndü. Eserlerin tanıtımında söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Kültür ve Turizm Bakanı olarak hem yarım asırlık bir sürecin, en azından bir kısmının tamamlanmasına şahit ve destek olmaktan hem de bu varlıkların ülkemizin kültürel mirasına katkısını görmekten ötürü çok mutluyum.” dedi.

 

Büyük Bir Mücadele Verdik
Eserlerin lansman toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; “Bugün yıllarca önce bulunduğu topraklardan ayrılan eserlerin, ‘önemli emekler’ ve ‘hukukun üstünlüğü ilkesi’ çerçevesinde yeniden ait olduğu yere iade edilmesi için bir araya gelmiş bulunuyoruz. İadesi sağlanan eserlerin her birisinin seyri farklı. Ama ortak noktaları, ait oldukları topraklardan koparılmış olmaları ve bakanlığımızın yarım asırdır onların peşini bırakmaması 1967 yılında ABD’de açılan sergide yer alan bir grup bronz heykelin, Türkiye kökenli olduğu değerlendiriliyor ancak nereye ait olduğu bilinmiyordu. Bu eserlerin nereye ait olduğunu ispatlamak için büyük bir mücadeleye giren Jale İnan Hoca, 1970’li yıllarda Burdur’da yer alan başka bir bronz heykel buluntusundan haberdar oluyor. Söz konusu heykeli, ABD’de gördüğü örneklerle karşılaştırdığı zaman, kökenlerinin Burdur ilimizin sınırları içinde yer alan Bubon Antik Kenti olduğunu anlıyor. Bunun üzerine alanda kazılara başlıyor ve sergide yer alan heykeller ile alanda bulduğu heykel kaidelerinin üstündeki yazıtları eşleştiriyor. Bu çalışması dünya çapında kabul görüyor. Ama bütün bu çabalar, eserlerin ülkemize iadesi için yeterli olmuyor.” dedi.

 

Emeği Geçen Herkese Teşekkürler
Araştırmada emeği geçen herkese teşekkür eden Bakan Ersoy; “Araştırmalarının sonuçlarını kamusal olarak yayınladığı için Sayın Özgen Acar’a, Antalya ve Burdur Müzesi yetkililerine, her zaman bilimsel desteklerinden istifade ettiğimiz kıymetli akademisyenlerimize, hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen Dışişleri Bakanlığımıza, New York Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimize, imzaladığımız ikili anlaşmayla daha yakın paydaşlar haline geldiğimiz ABD’nin Ankara Büyükelçisi JeffryFlake ve ekibine ve Kaçakçılıkla Mücadele Dairemize, Manhattan Bölge Savcılık Ofisi ve HSI yetkililerine ise tarihe göstermiş oldukları saygı ve hassasiyetten dolayı gönülden teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Vali Ersin Yazıcı ise İmparator LuciusVerus Heykeli ve diğer tarihi eserlerin yeniden evine dönmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek; “Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmış yüzlerce, binlerce eserden sadece birkaçı bugün evine geri döndü. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından iki ülke arasında eserlerin teslimiyet heykeli imzaları atıldı. Vali Ersin Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heyet ile birlikte müze içerisinde kısa bir gezinti yaparak yine Antalya’dan Amerika’ya kaçırılan ve uzun uğraşlar sonucu geri getirilen Yorgun Herakles heykeli hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI