Bugun...



Sebze Atıkları Değerlendirilecek

Kumluca İlçesi'nde sebze atıklarının enerji ve hayvan yemine dönüştürülmesine yönelik toplantı yapıldı.

facebook-paylas
Tarih: 26-02-2021 18:01

Sebze Atıkları Değerlendirilecek

Zahmetli ve kangren olan sorun çözülecek mi?
Kumluca İlçesi'nde sebze atıklarının enerji ve hayvan yemine dönüştürülmesine yönelik toplantı yapıldı.
Sebze atıklarının, enerjiye ve hayvan yemi haline dönüştürülmesi için, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda sunum toplantısı gerçekleştirildi. Çalışmayı yapacak firmanın Genel Müdürü Necdet Elmas ile Satış Direktörü Emre Elmas tarafından 'Tarımsal Atıklardan Yem ve Biyokütle Yakıt Üretim Projesi' anlatıldı. Sunumu Kumluca Kaymakamı Uğur Kolsuz, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, STK temsilcileri, daire amirleri ve muhtarlar dinledi.


Emre Elmas, yıllardır kangren haline gelen ve bir türlü çözüm bulunamayan sebze atıklarından, hayvan yemi elde edeceklerini belirtti. Emre Elmas, konuyla ilgili yaptıkları araştırmaları, atıkların seralardan hangi şartlarda toplanacağını, nerede nasıl yem haline getirileceğini de anlattı.

 


Genel Müdür Necdet Elmas'ta, hayvanların, sera atıklarını hangi aşamada yediğini araştırdıklarını, atıkların sezon sonunda temizlik yapılırken yerde sürüklenerek, traktör römorkuna veya kamyonlara yüklenip deforme olduğu için yemediklerini, bu yüzden atık toplanması hizmetinin, firma çalışanları tarafından, modern makineler sayesinde direkt seralardan yapılacağını belirtti. Sunum sonunda katılımcılar, proje hakkında merak ettikleri konularda, firma yetkililerine sorular sordu.


Kumluca Kaymakamı Uğur Kolsuz, "Bu atıklar İlçemizin gerçek sorunudur. Bu sorunu çözmek zorundayız. Bu sağlığımız ve çevre kirliliği açısından önemlidir. Enerjiye, istihdama ve ekonomik katkıya dönüştürülebilen bu atıklar, çöp olmaktadır. Hem de, halkımıza ve çevreye zarar vermektedir. Zaman çabuk geçiyor. Gelin hep birlikte bu sorunu çözüme kavuşturalım. 5 yılda, bir çocuk doğuyor ve okula başlama yaşına geliyor. Zamanı boşa harcamadan, çalışmalarımızı yapalım ve bu sorunu çözelim" dedi.
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe' de, sebze atıklarıyla birlikte, ilaç atıklarının da gündeme alınması fikrini öne çıkardı. Çiftçilerin, çuvallarda biriktireceği boşalan ilaç ambalajlarının, kilo ile belirlenecek bir rakamla geri satın alınmasıyla bu sorununda çözüleceğini belirtti.
Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA

 







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KUMLUCA Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI