Bugun...



Radyo Trafik'te kadınlar için fırsat eşitliği konuşuldu

Türkiye’nin ilk trafik radyosu Radyo Trafik; Mert Erdoğan’ın sunduğu “Yazarın Dilinden” programı ile her hafta birbirinden özel konukları ağırlamaya ve önemli konuları ele almaya devam ediyor. İlgiyle takip edilen program bu hafta Odeabank Kurumsal İletişim ve Grup Pazarlama Müdürü Zeynep Karaman’ı ağırladı. Karaman; “Eşit Masallar” isimli sosyal sorumluluk projesini Radyo Trafik dinleyicileri için anlattı.

facebook-paylas
Tarih: 27-01-2021 14:37

Radyo Trafik'te kadınlar için fırsat eşitliği konuşuldu

Türkiye’nin ilk trafik radyosu Radyo Trafik; Mert Erdoğan’ın sunduğu “Yazarın Dilinden” programı ile her hafta birbirinden özel konukları ağırlamaya ve önemli konuları ele almaya devam ediyor. İlgiyle takip edilen program bu hafta Odeabank Kurumsal İletişim ve Grup Pazarlama Müdürü Zeynep Karaman’ı ağırladı. Karaman; “Eşit Masallar” isimli sosyal sorumluluk projesini Radyo Trafik dinleyicileri için anlattı.


Kadının güçlendirilmesi konusunu, banka olarak geçen sene sahiplenmeye ve bu alanda bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmeye karar verdiklerini belirten Zeynep Karaman; “Çalışmalarımız oldukça önceye dayanıyor, kadınların güçlendirilmesi ve ekonomik yaşam içerisinde eşit fırsatlarla yer alabilmesi temel prensiplerimizden bir tanesi. %58 kadın çalışan kadromuz var, bu oldukça yüksek bir rakam olsa da bununla hem gurur duyuyoruz, hem de iyileştirmek istiyoruz.” ifadeleri ile “Eşit Masallar” projesini anlattı.


Mert Erdoğan, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile İlgili Sorulara Cevap Aradı
Sunucu Mert Erdoğan; toplumsal cinsiyet eşitliği ve fırsat eşitliği ile ilgili sorularına cevap aradı, Karaman yanıtladı. “Biz kendimizi eğitmekle başladık, Anne Çocuk Vakfı’nın, “Eşitliğe Değer” isimli bir girişimi var, onların bu alanda çok ciddi eğitim programları var. Tüm çalışanlarımıza eğitim aldık. Orada bu alanın ne kadar geniş ve kapsamlı olduğunu gördük ama odak noktamız tamamıyla kadın / erkek eşitliğini, kadın erkek rollerinin daha sağlıklı ve pozitif bir şekilde tanımlanmasını ve insanlara öğretmesini sağlamak. Bunun arkasında yatan sebep de aslında kadının güçlendirilmesi.” diyerek açıklamalarına devam etti.


“Sahiplenmek istediğimiz kısım daha çok çocukluktan itibaren kız çocuklarının da her şeyi yapabilecek yetenekte ve güçte olduğu konusu. Kız çocuklarının da uygun imkânlar sağlandığında hem kariyer yollarında hem de özel hayatlarında başarılı, mutlu bir hayat sürebileceklerini söylemek ve erkek /  kadın rollerinin toplumun getirdiği kalıplardan bağımsız bir şekilde hem erkek hem kadınlarımıza eşit fırsatlar, eşit roller sunarak özellikle iş hayatlarında pozitif anlamda ileriye doğru gelişim göstermelerini sağlamak. Kısacası her anlamda kadının güçlendirilmesi şeklinde özetleyebiliriz.” dedi


Bir Yaştan Sonra Kadın ve Erkek Rolleri Kalıplaşıyor
Eğitim çalışmalarında; belli bir yaştan sonra kadın / erkek rollerinin kalıplaştığını gördüklerini, bu kalıpları değiştirmenin ve esnetmenin yaş ilerledikçe daha zorlaştığını fark ettiklerini ifade eden Karaman; “Kendi toplantılarımızda bile hiç farkında olmadan, iyi niyetli olduğunu düşündüğümüz kalıp ifadeler kullandığımızı kadın ve erkek özelinde gördük. Kız çocuklarının bu kalıplarla yetiştikten sonra özellikle iş, kariyer ve eğitim hayatlarında bu kalıpların negatif sonuçlarına maruz kaldığını fark ettik. O yüzden özellikle erken çocukluk döneminde kadın – erkek, kız – erkek kavramlarının yerleşmesinin ve sağlıklı bir şekilde bu kavramların çocukların zihinlerine yerleştirilmesinin çok kritik olduğunu gördük. İşin uzmanlarının da yönlendirilmeleri ve yorumlarıyla biraz daha geriye gidelim, çocukluktan ele alalım bu işi ve daha sağlıklı, pozitif bir şekilde çocukluktan itibaren bu rollerin tanımlanmasına bir katkı sunalım istedik. Projede böyle ortaya çıktı.” dedi.


Kırmızı Başlıklı Kız Yeniden Yorumlandı
Kadın ve erkek rollerindeki kalıpları kırabilmek adına en bilinen 3 masalı yeniden yorumladıklarını belirten Karaman; “Kırmızı Başlıklı Kız, Rapunzel ve Sindirella masallarını yeni yorum ile bastık. Hepimizin büyüdüğü masallar bunlar, biz de çocukken büyüklerimizden dinledik ve çocuklarımıza anlatıyoruz. Evrensel nitelikte olan bu masallar sadece bizim topraklarımıza özel sorunları ele almıyor, dünyanın her yerinde. Prensesler, prensler herkesin bildiği kalıplar var. Kulağa hoş gelse de altlarında çok ciddi kız ve erkek çocukları için çok ciddi semboller var. Biz bu sembolleri modern ve akademik bir alt yapı ile değiştirmek istedik. Olumsuzları olumlularla değiştirerek çocuklara ilham vermek istedik.” dedi.


Masal Kitapları Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk danışmanlığı ile Kaleme Alındı
Türkiye’de ve dünyada hemen hemen her çocuğun bildiği bu 3 masal; özel bir üniversitede Psikoloji bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk tarafından yeniden yorumlandı. Çocuk ve aile çalışmaları laboratuvarının direktörü olan Selçuk; çocuk ve aile psikolojisi konusunda kendini kanıtlamış, ciddi prestijli bir bilim insanı olarak güven veren bir kişi olduğunu belirten Karaman; masalların yorumunu Ayşe Hanım’a çok güvenerek teslim ettiklerini ve her şeyin denetiminden geçtiğini ifade etti.


Bu Masallarda Kötü Kalpli Üvey Anne Yok ve Cadılar Kadın Değil!
Bahsedilen masalların sembolikleşmiş ve ikonikleşmiş masallar olduğunu ifade eden Karaman; aslına bağlı kaldıkları noktalar olsa da kalıpları kırdıklarını söyleyen Karaman: “Bizim Kırmızı Başlıklı Kız, mutfakta babasıyla kurabiyeleri büyük bir mutlulukla pişiriyor. Sindirella masalındaki kötü üvey anne figürünü kaldırdık. Kötü kalpli cadıların kadın olması, prenslerin her zaman yakışıklı olmak zorunda olması, prenseslerin hep çok güzel olmak zorunda olması, prenseslerin sürekli camda bir beyaz atlı prensin gelip onları kurtarmasını beklemesi ve kendilerinin hayatları için hiçbir aksiyon almaması gibi altta yatan bu tür çok sayıdaki olguyu daha pozitifleriyle değiştirdik. Sindrella zayıf, güçsüz ve bir karakterden çıkarılıp daha bilgiyi ön plana alan, akıllı, kendinden emin bir karakter olarak tekrardan yazıldı. Örneğin o Sindirella’nın şu meşhur ayakkabı sembolü bizim masalımızda kitap ile değiştirildi. Onun dışında Rapunzel’de kötü kalpli cadı kötülük yapmak için değil topluma fayda sağlamaya çalışan iyi kalpli yaşlı bir kadına dönüştürüldü.” ifadeleri ile Eşit Masallar projesini anlattı.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI