Bugun...



Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu'nun zamana meydan okuyan eseri "Çocuk Ruh Sağlığı" yeniden raflarda

Çocuk ve ergen psikiyatrisi denilince akla gelen ilk isimlerden olan Prof.Dr. Atalay Yörükoğlu’nun eskimeyen; “Çocuk Ruh Sağlığı” kitabı, Prof.Dr. Yankı Yazgan önsözüyle yeniden hayat bularak, raflardaki yerini alıyor.

facebook-paylas
Tarih: 04-02-2023 19:44

Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu'nun zamana meydan okuyan eseri

Çocuk ve ergen psikiyatrisi denilince akla gelen ilk isimlerden olan Prof.Dr. Atalay Yörükoğlu’nun eskimeyen; “Çocuk Ruh Sağlığı” kitabı, Prof.Dr. Yankı Yazgan önsözüyle yeniden hayat bularak, raflardaki yerini alıyor.


Türk halkına çocuk ve ergen psikiyatrisini tanıtan ve 2004 yılında hayata veda eden efsane Doktor Atalay Yörükoğlu, ölümsüzlüğünü bıraktığı eseri “Çocuk Ruh Sağlığı” kitabıyla korumaya devam ediyor. Prof.Dr. Atalay Yörükoğlu’nun çocuk gelişimini kapsamlı bir şekilde ele aldığı kitabında ebeveynlere ışık tutarken, diğer yandan da bunu öğretici bir üslupla aktarıyor.

Sade ve akıcı anlatımıyla herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir dilde yazılan “Çocuk Ruh Sağlığı” bebeğin doğumundan başlayarak tüm gelişim aşamalarını ve ergenliğin bitişine kadar olan süreci tek tek mercek altına alıyor. Söz konusu süreçlerde çocuğa uygulanan farklı yaklaşım örneklerini sunan ve bunların ileride ne gibi sonuçlar doğurabileceğini anlatan Atalay Yörükoğlu, emzirmeden tuvalet alışkanlığına kadar kişiliğin oluşmasında etkin rol oynayan dönemeçleri en iyi şekilde tamamlanmasını “Çocuk Ruh Sağlığı” kitabında detaylı bir şekilde ele alıyor.

İnkılâp Kitabevi imzasıyla yeniden okurlarıyla buluşan “Çocuk Ruh Sağlığı” kitabı,  Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın önsözü ve güncel gelişmeleri değerlendirdiği sonsözüyle aday ebeveynlere de başucu kitabı olmaya hazırlanıyor.


Kitap Hakkında
“Atalay Yörükoğlu çocuk ve ergen psikiyatrisinin ülkemizdeki gelişiminde öncü rolü olan birkaç meslektaşımızdan biridir. Çocukların duygu, düşünce ve davranışlarının tipik gelişimini kapsayan bilgiler ile ruh sağlığındaki bozulma ve dalgalanmaları konu alan elinizdeki kitap, klinikteki mesleki uygulama sınırlarının ötesine geçen bir etki yarattı. Yazdıklarıyla ve söyledikleriyle hepimize ‘çocuğun bir ruhu vardır’ dedirten bir hekim olarak toplumsal belleğe yerleşti. Kitabı okurken siz de Atalay Yörükoğlu’nun yaşama neşeyle bakışının, çocukların ruh sağlığını iyileştirmeye olan inancının ve yıllar içinde anlamını yitirmemiş bilgeliğinin etkisine gireceksiniz. Şaşırmayın.”
Yankı Yazgan

Bu kitabı anne, baba ve öğretmenlerin çocukları daha iyi tanımalarına yardımcı olmak amacıyla yazdım. Çocuğun kişilik oluşumunu belirleyen olumlu ve olumsuz tüm etkenleri tartıştım. Anne ve babanın sakıncalı tutum ve yöntemlerini belirtip, çocuk eğitiminde sık düşülen yanılgıları göstermeye çalıştım. Çocuklukta sık rastlanan ruhsal sorunlara değinip önleyici ve düzeltici yaklaşımlar önerdim.

Kaleme alındığı dönemde büyük ilgi gören ve Türk Dil Kurumu 1979 Bilim Ödülü’nü kazanan Çocuk Ruh Sağlığı, Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın önsöz ve son sözüyle bir kez daha zamana meydan okuyor. Çocuğun ruhsal gelişimini doğduğu andan ergenlik döneminin sonuna kadar ele alan bu çalışma, 21. yüzyılda da ebeveynlerin başucu kitabı olmaya devam ediyor.


Yazar Hakkında
Atalay Yörükoğlu

Türkiye’de çocuk psikiyatrisi denince akla gelen ilk isimlerden Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu, 1928 yılında Boğazlıyan’da doğdu. Ankara Gazi Lisesi’ni bitirdikten sonra girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1953 yılında mezun oldu. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde doktorluk yaptı. 1958 yılında ABD’ye gitti ve Pittsburgh ile Michigan üniversitelerinde erişkin ve çocuk psikiyatrisi üzerine eğitim aldı. Türkiye’ye 1964 yılında geri döndü ve Hacettepe Üniversitesi’nde görev aldı. ABD’ye tekrar gidişi 1972 yılında oldu ve Miami Üniversitesi’nde iki yıl konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. Dünya Psikiyatri Birliği’nde 6 yıl boyunca ruh sağlığı danışmanlığı yaptı. Çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları üzerine İngilizce ve Türkçe olarak sayısız bilimsel yayına imza attı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı Kliniği başkanlığından emekliye ayrıldı. 2004 yılında hayatını kaybetti.

 

Künye
Yayın Direktörü: Gülşen İşeri
Editör: Gizem Demir
Son Okuma: Ezgi Hotalak
Kapak tasarım: Emir Tali
Sayfa tasarım: Aslı Varol







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kitap Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI