Bugun...



Orman yangınlarına 11 dakikadan önce müdahale edilebilir

Türkiye’de çıkan orman yangınlarında her yıl ortalama 7 ila 10 bin hektar alan yanıyor. Orman yangınlarına itfaiye ekipleri, olay yerine ulaşmadan öncemüdahale hayati önem taşıyor. Çünkü Türkiye’de orman yangınlarına müdahale etme süresi ortalama 11 dakika.

facebook-paylas
Tarih: 26-03-2024 17:30

Orman yangınlarına 11 dakikadan önce müdahale edilebilir

Türkiye’de çıkan orman yangınlarında her yıl ortalama 7 ila 10 bin hektar alan yanıyor. Orman yangınlarına itfaiye ekipleri, olay yerine ulaşmadan öncemüdahale hayati önem taşıyor. Çünkü Türkiye’de orman yangınlarına müdahale etme süresi ortalama 11 dakika.

21-26 Mart Orman Haftasıkapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, orman yangınlarına erken müdahale kapsamında yapılması gerekenleri paylaştı.

Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye’de ormanların neredeyse üçte ikisi, yani toplamda 15 milyon hektarlık bir alan yangın tehdidi altında bulunuyor. Son 20 yılın istatistiklerine göre Türkiye’de çıkan orman yangınlarında her yıl ortalama 7 ila 10 bin hektar alan yanıyor.Orman yangınlarının yüzde 80'i ise ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana geliyor.

21-26 Mart Orman Haftasıkapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, orman yangınlarına erken müdahalenin önemine dikkat çekti:

Yangına itfaiye ekipleri olay yerine ulaşmadan önce müdahale edilebilir

“Doğal hayatı ve yaşamı tehdit eden orman yangınlarına itfaiye ekipleri, olay yerine ulaşmadan öncemüdahale hayati önem taşıyor. Çünkü Türkiye’de orman yangınlarına müdahale etme süresi ortalama 11 dakika. Yangına müdahale için oldukça uzun olan bu süreyi ortalama 5 dakikaya düşürmek için yangınların yoğun olarak yaşandığı yerlerde, yangına erken müdahale imkânı sunan yangın pompaları bulundurmak gerekiyor.

Yangın pompalarını kullanabilmeleri için de; Orman Genel Müdürlüğü’nün koruma ve güvenlik görevlilerine, belediyelere, jandarma ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı askeri personele gerekli eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Aynı zamanda ormanlık alanlara yakın yerlerde yaşayan orman gönüllülerine de benzer eğitimler verilmesi ilk müdahalenin bilinçli bir şekilde yapılmasını ve böylece yangının kısa sürede kontrol altına alınmasını sağlayacaktır. Pompaların yangın anında hızlıca aktif hale getirilmesi için de sistemin eğitimli kişiler tarafından belirli periyotlarla çalıştırılarak, test edilmesi gerekiyor.” dedi.

Konuşmasında doğru yangın pompası seçiminin önemine de değinen Nihan Göksal, şunları söyledi:

“Her yangın pompası ile etkili bir müdahale söz konusu olmayabilir. Ürünlerin doğru seçilmesi ve standartların doğru uygulanması gerekiyor. Yangın pompalarının dünyada en çok tercih edilen NFPA (National Protection Association) ve UL/FM standartlarına uygun olmasına dikkat edilmeli. Masdaf olarak geliştirdiğimizyangın pompalarındabu kriterleri sağlıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI