Bugun...



Makine Mühendisleri Odası'ndan Merkezi ısıtma sistem zorunluluğu açıklaması

Makine Mühendisleri Odası'ndan Merkezi ısıtma sistem zorunluluğu açıklaması yapıldı.

facebook-paylas
Tarih: 28-01-2023 15:35

Makine Mühendisleri Odası'ndan Merkezi ısıtma sistem zorunluluğu açıklaması

Makine Mühendisleri Odası'ndan Merkezi ısıtma sistem zorunluluğu açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube yönetim kurulu olarak;
20 Aralık 2022 günü gerçekleştirdiğimiz basın açıklamamızla önce Kepez Belediye Meclisinin “Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 10.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.” şeklinde karar aldığını, ardından da bu kararın Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinde “Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 15.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.” şeklinde kararı değiştirilerek onaylandığını, ancak alınan bu meclis kararlarının “Enerji Verimliliği” kanununa aykırı olduğunu, kanun kapsamında çıkan “Binalarda Enerji Performansı” yönetmeliğinde yer alan “Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.” hükmü gereği alınan meclis kararlarının hukuken hatalı olduğunu bildirmiştik.


Bu açıklamamızı takiben 23 Aralık 2022 tarihinde yaptığımız ek basın açıklamamızda ise konu hakkında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ nın ilgili birimlerinin tarafımızca bilgilendirildiğini ve söz konusu hatadan ivedilikle dönüleceğini düşündüğümüzü ifade etmiştik.


Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ na yaptığımız yazılı başvuru neticesinde Bakanlığın 17.01.2023 tarihli tarafımıza gönderdiği yazıda “alınan Belediye Meclisi kararının mevzuata aykırı olduğu, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ nde ilgili İdarelerin, Meclis kararları ile yönetmelik maddelerinden farklı uygulama kararları alabilmeleri ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığı görülmektedir.” denilmiştir. İlgili yazı tarafımızca ilgili Belediyelere de gönderilmiş ve Bakanlığın yazısı EK’ de bilgilerinize sunulmuştur.


Bakanlıktan alınan bu cevap ile konunun açıklığa kavuştuğunu ve bina kullanım alanının 2 bin metrekareyi aşması durumunda merkezi ısıtma sisteminin mecbur olduğunu kamuoyu ile tekrar paylaşmak isteriz. Isınma temel bir insan ihtiyacıdır. Antalya, ılıman bir iklime sahip olsa da yılın yaklaşık en az 4 ayı ısınma ihtiyacı hasıl olmaktadır. Kaldı ki merkezi ısıtmanın verimli bir ısıtma sistemi olduğu bilimsel olarak da bilinmektedir. Yeni alınan yasal tedbirler kapsamında pay ölçerli yapılan dizaynlar ile bireysel kullanım özgürlüğü yanında kullanılan kadar ödeme fırsatının da sağlandığını hatırlatmak isteriz. Merkezi ısıtma ile komşu dairenin ısınmaması nedeniyle oluşan kayıplar ve bunun neden olduğu haksızlıkların da önüne geçilebilmektedir. Bunun yanı sıra her bir dairede ayrı ayrı olmak üzere gereğinden yüksek kapasitede yakıcı cihaz kullanılması ve bunların gereksiz ilk yatırım masrafı da oluşmamış olacaktır. Yani merkezi ısıtma vatandaşın avantajına bir ısıtma sistemidir.


Alınan Belediye Meclis kararları ve Bakanlığın yazısı ile konunun açıklığa kavuştuğu tarih arasındaki periyotta, alınan Meclis Kararı doğrultusunda yapılan hatalı projeler ile inşaat ruhsatı verilmiş ve uygulamaya geçilmiş ise gerekli revizyonların hızlıca yapılmasını ve tadilat ruhsatlarının verilmesini öneriyoruz. Kaldı ki gereken yapılmaz ise bu binaların “Enerji Kimlik Belgesi” almasının mümkün olmayacağını, bu belgeye sahip olamayan bir binanın da “Yapı kullanım izin belgesi” alamayacağını peşinen belirtmek isteriz.  


Kamuoyu menfaatleri doğrultusundaki bu hassas konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtir, saygılarımızla bilgilerinize sunarız.     

        

Prof. Dr. İbrahim ATMACA
MMO Antalya Şube Yönetim Kurulu Adına
Şube Başkanı"







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI