Bugun...



Kumluca'da Yörük Ateşi yakıldı

24. Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali’nin başlamasıyla Kumlucalılar özledikleri festival havasına kavuştu.

facebook-paylas
Tarih: 02-05-2023 21:29

Kumluca'da Yörük Ateşi yakıldı

24. Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali’nin başlamasıyla Kumlucalılar özledikleri festival havasına kavuştu.
Yörük ateşinin yakılması Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu eşi Nurgül Köleoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Arif Kocacık, İyi Parti İlçe Başkanı Bekir Bircan, Saadet Partisi İlçe Başkanı Ergün Eren, Deva Partisi İlçe Başkanı Veysel Akın ve Deva Partisi Milletvekili Adayı Cengiz Akkın, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda Kumlucalı vatandaş katıldı.  
Yörük Göçü ile Kumluca’da Yörüklerin yaylaya göçlerini canlandıran vatandaşlar, Yörük kıyafetleri ve geçmişte kullanılan tarım aletleriyle, Gödene caddesinden Karatepe Stadyumu'na yürüdü. Deve, eşek, at, köpek gibi hayvanlar ve geçmişte kullanılan tarım aletleriyle, çeşitli yaşam malzemelerin sergilendiği etkinlik vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Temsili Yörük Göçünün ardından kurulan çadırlarda vatandaşlar ve turistler akın akın geldi.
Uluslararası boyutta olan dünyadaki Türklerin bir araya gelebildikleri Yörük Türkmen kültürünün yaşatıldığı bir yer olan Kumluca’da dün akşam Yörük çadırlarını kuruldu ve Yörük Ateşi yakıldı.
Yaklaşık 10.000 kişinin ziyaret ettiği çadırlarda her sene olduğu gibi Yörük Kültürünün izleri nesillerden nesillere aktarıldı.
Gecenin açılış konuşmasını yapan Başkan Köleoğlu gelenek ve göreneklere, Yörük Türkmen kültürüne bu tür şenliklerle sahip çıktıklarını ve yüz yıllardır kalplerinde yanan Yörük ateşini hep beraber temsili olarak yakacaklarını söyledi. Ateşin yakılmasının ardından halk oyunları ve bacak güreşi, arı oyunu, güvercin taklası gibi mahallelerin geleneksel orta oyunları sergilendi.
Yörük Çadırlarını ziyaret eden Başkan Köleoğlu Yörük Türkmen Kültürünün sergilendiği çadırlarda gelenek ve görenekleri tekrar yaşadı. Kıl çadırlarda sohbet eden Köleoğlu Yörük’ün eğlencesi bu dedi ve çadır sakinleri ve özellikle çocuklarla bol bol sohbet etti. Ziyaret edilen çadırların sakinleriyle tek tek sohbet eden Köleoğlu teknolojiden uzaklaşarak bol bol sohbet edebildiklerine dikkat çekti.
Yörük Çadırlarında konuşan Başkan Köleoğlu ‘’ Tüm çadırlarımızın tam ortasında bir otağımız var bu otağımızın önünde Yörük Ateşimizi yaktık. Ve Yörük Göçümüzün temsili olarak başlamasına bugün vesile olduk. Çok kalabalık, çok ilgi var. Türkiye’de turizm açısından da önemli. Bu Kültürü yaşamak için insanlar akın akın Kumluca’mıza, Antalya’mıza geliyor. Yörük Türkmen Kültürünü yaşatmak için burada birçok etkinliğimizi yapmaya devam ediyoruz. Buradan tüm Yörük Türkmen Kültürünü merak edenleri Antalya’daki Kumluca ilçemize davet ediyorum’’ dedi.  







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KUMLUCA Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI