Bugun...



Kayabaş: Tetikleyici unsurlar rekor tazelemekle meşgul

Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Antalya’da açlık ve yoksulluk sınırı ile bekâr bir çalışanın aylık maliyeti araştırması konusunda açıklamalarda bulundu. Tetikleyici Unsurlar Rekor Tazelemekle Meşgul olduğunu açıklayan Kayabaş, “Kasım 2021 Yoksulluk Sınırı, geçen aya göre 788,82 TL, geçen yılın aynı ayına göre ise tam 3045,15 TL artışla 11.651,67 TL olarak gerçekleşmiştir” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 04-12-2021 17:54

Kayabaş: Tetikleyici unsurlar rekor tazelemekle meşgul

Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Antalya’da açlık ve yoksulluk sınırı ile bekâr bir çalışanın aylık maliyeti araştırması konusunda açıklamalarda bulundu. Tetikleyici Unsurlar Rekor Tazelemekle Meşgul olduğunu açıklayan Kayabaş, “Kasım 2021 Yoksulluk Sınırı, geçen aya göre 788,82 TL, geçen yılın aynı ayına göre ise tam 3045,15 TL artışla 11.651,67 TL olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Antalya’da açlık ve yoksulluk sınırı ile bekâr bir çalışanın aylık maliyeti araştırması konusunda açıklamalarda bulundu.

Kayabaş, Ekonomik araştırmaları yaparak kamuoyu ile paylaşmaya başladığımız günden beri yazdığımız raporlara hemşehrilerimiz yoğun ilgi göstermekteler diyerek; “Sokağa çıkıp şöyle etrafa baktığımız zaman herkesin ekonomist olmak mecburiyetinde kaldığını görüyoruz. İşi olup maaşı olanlar; ay sonunu getirebilmek için sürekli borçlanmak mecburiyetindeler. İşsiz olan kesimin ise nasıl geçindiği hususu modern ekonomik kanun ve teoremlerin de izah edemediği ve mucize olarak adlandırılacak durumda” dedi.

Tetikleyici Unsurlar Rekor Tazelemekle Meşgul olduğunu açıklayan Kayabaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Piyasayı, en yüksek olumsuz etkileme kapasitesine sahip olan dolar ve akaryakıt fiyatları rekor tazelemeye devam ediyor. Birkaç aydır petrol istasyonlarındaki fiyat tabelaları lira kısmı çift haneli olacak şekilde hazırlanarak söz konusu durumun haberi yaptırıldı ve kamuoyu çift haneli rakamlara algısal olarak alıştırıldıktan sonra da akaryakıt fiyatları çift hane barajına getirildi.
Aynı dönemde dolar kuru 14 lira sınırını iki üç kez test ederek beklemeye geçti. Avro kuru 15 lirayı geçti. Aslî vazifesi Türk Lirasının fiyat istikrarını sağlamak ve değerini muhafaza etmek olan Merkez Bankası tarafından Türk Lirası, Cumhuriyet tarihinin en büyük devalüasyonlarından birine maruz bırakıldı. Raporun kaleme alındığı 1 Aralık Çarşamba günü 11.55'te dolar 13.86 iken Merkez Bankası -2014 yılından sonra ilk defa- dolar satarak piyasaya doğrudan müdahale etti. 12.45'te dolar 12.57 seviyesine kadar indi. Aynı anda Ak Parti Genel Başkanı sıfatıyla Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısında konuşmaya başladı. Dolar hızla toparlanarak tekraren 13.30 seviyelerinde kendisine yer edinerek dengelendi. Merkez Bankası bu hamlesiyle kaç milyar dolar yaktı bilemiyoruz.
Tüm bu sonuçları üst üste koyduğumuz zaman piyasalar toz duman oldu. Döviz ve akaryakıt fiyatlarındaki volatilite (oynaklık) ön görülemezliği arttırdı ve önümüzdeki yarım saatin bile ne olacağı görülemez hâle getirildi.  Yaşadığımız her gün; dününe göre çok pahalı yarınına göre ise çok ucuz bir duruma getirildi ve bu durum olağanlaştırıldı. Tüm bunlar kuru bir inat gibi gösterilerek bile isteye yapıldı. Hâne halkının gıda, enerji, ulaşım, barınma maliyetleri logaritmik artışla yükselerek katlanılamaz boyutlara getirildi.
Saadet Partisi olarak bir kez daha söylememiz gerekir ki bir paranın istikrarını korumanın birinci yolu üretim, ikinci yolu üretim üçüncü yolu ise yine üretimdir. Üretmeden olmaz. Olamaz. Olmadı da.”

 

GIDA ENFLASYONU VE YAŞAM MALİYETLERİ …
Gıda enflasyonu ve yaşam maliyetleri katlanılmaz hızla artmaya devam ettiğini belirten Kayabaş, açıklamasını şöyle noktaladı:
“2021 Kasım ayında Antalya’da iki yetişkin ve birisi 15-19 diğeri 4-6 yaşlarında çocuktan meydana gelen 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi adına gerekli gıdalar için harcaması gereken miktar yetişkin erkek için 955,15 TL yetişkin kadın için 808,74 TL, 15-19 yaşındaki çocuk için 1031,84 TL ve son olarak 4-6 yaş çocuk için 690,22 TL olarak gerçekleşirken, söz konusu ailenin Kasım 2021 Açlık Sınırı; 3.485,95 TL olarak gerçekleşmiştir. Antalya’mızda gıda enflasyonunda önceki aya göre % 6,77 geçen yılın aynı ayına göre ise (yıllık gıda enflasyonu) % 35,38 artış ölçümlenmiştir.
Aynı dönemde gıda için 3.485,95 TL, giyim için 764,04 TL, konut (kira, elektrik, su, yakıt vb) için 3.629,21 TL, ulaşım için 2.912,92 TL, eğitim için 334,27 TL, sağlık için 366,10 TL ve çeşitli mal ve hizmetler için ödenmesi gereken 159,18 TL ile birlikte 4 kişilik ailenin insanca yaşam şartlarını sağlayabilmesi adına ödemesi gereken miktar olan Kasım 2021 Yoksulluk Sınırı, geçen aya göre 788,82 TL, geçen yılın aynı ayına göre ise tam 3045,15 TL artışla 11.651,67 TL olarak gerçekleşmiştir.
Araştırmalarımıza göre gıda ve gıda dışı giderler baz alındığı zaman; Şehrimize çalışmak amacıyla gelen ve/ veya yalnız yaşayan bir Vatandaşımızın maliyetlerini ifade eden Kasım 2021 döneminde bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise önceki aya göre  287,92TL, geçen yılın aynı ayına göre de tam 1.111,38 TL artışla 4.252,86 TL olarak hesap edilmiştir.
Saadet Partisi Antalya İl Başkanlığı olarak Antalya kamuoyunun dikkatine sunarız.”







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI