Bugun...



İYİ Partili Kaya, artan özel okul fiyatlarına dikkat çekti

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, son günlerde gündemin ana konularından biri haline gelen özel okul fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 20-01-2024 18:27

İYİ Partili Kaya, artan özel okul fiyatlarına dikkat çekti

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, son günlerde gündemin ana konularından biri haline gelen özel okul fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2023-2024 eğitim ve öğretim yılı için açıklanmaya başlanan özel okul fiyatları gündemin ana konularından biri haline geldiğini belirten Milletvekili Kaya, “İlkokul birinci sınıf için yıllık 600 bin TL’nin üzerinde fiyat talep edildiğini gösteren belgeler sosyal medyada hızla yayıldı. Fiyatların 2-3 katına çıkmasını eleştirenler olduğu kadar “o zaman siz de çocuğunuzu özel okula yollamayın, biz hepimiz devlet okullarında okuduk” şeklinde tepki verenlerimiz de oldu. Her iki tepki de haklı. Ancak devlet okulları dururken orta hatta alt-orta gelir düzeyindeki hanelerin bile çocuklarını neden özel okula gönderdikleri asıl tartışmamız gereken konudur” ifadelerini kullandı.

Kamu eğitim hizmetleri yetersiz

Sözlerinin devamında “Bir yandan kadının işgücüne katılımını, kadın istihdamını artırmaktan bahsediyoruz ama diğer yandan da devlet okulları 15:00-15:30 gibi kapanıyor. Zaten özel okulların sunduğu en büyük avantajların başında da velilerin çocuklarını okula erken bırakıp okuldan geç alabilmesi opsiyonu geliyor. İkincisi ise eğitim hizmetlerinden duyulan memnuniyet sorunu. TÜİK’in yaşam memnuniyeti araştırmasına göre 2022 itibarıyla devlet okullarının eğitim kalitesinden memnun olanların payı %72,3. Özel okullardaki eğitim kalitesinden memnun olanların payı ise %79,4. Ancak OECD’nin kamu eğitim hizmetlerinden duyulan memnuniyet oranı verisi durumumuzu daha iyi anlatıyor. OECD genelinde ankete katılanların %67’si kamu eğitim hizmetlerinden memnunum demiş ama ülkemizde bu oran sadece %21. Yani velileri özel okullara iten ikinci motivasyon unsuru da kamunun eğitim hizmetlerinden memnun olmamalarıdır” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Yeni eğitim döneminde zorluklar kapıda

TÜİK’in 2022 verilerinin eğitim sektöründe faaliyet gösteren firmalarda personel maliyeti katma değer oranının ortalamada %100’ün üzerinde olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Aykut Kaya, “personel maliyeti de bir katma değer unsuru olduğundan aslında sektördeki birçok firma zarar ediyor gibi bir durum var ortada. Elbette sektörde çok iyi kar eden kurumlar da olabilir ama sektör ortalamasının bize anlattığı durum budur. Bir de yeni açıklanan eğitim hizmeti fiyatlarının aslında gelecek senenin fiyatları olduğunu unutmamamız lazım. Yani eğitim fiyatları şimdi belirleniyor ama personel maliyeti hem bu yılki hem de gelecek seneki zamlardan etkilenecek. Üstelik ara sınıflardaki öğrenciler için fiyat artışı üst sınırı da ÜFE ve TÜFE’deki gerçekleşmelere bağlı olarak %56,9 olacak. Bu nedenle özel okullar 1, 5 ve 9. sınıf düzeylerindeki fiyatlarında yüksek artışa gidecekler gibi bir sonuç çıkıyor ortaya” yorumunda bulundu.

Antalya’da özel okul fiyatlarının 200-250 bin TL arasında olması bekleniyor

Yeni eğitim fiyatlarının hanelerin karşılayabileceği düzeyde olmadığını vurgulayan Kaya, “Kendi ilim Antalya’da özel okul fiyatlarının gelecek sene ortalama 200-250 bin TL arasında olması bekleniyor. Bu durumda çocuklarını özel okullara yollamayı seçen üst-orta gelirli haneler bile devlet okullarına ya da daha düşük fiyatlı özel okullara yönelmek durumunda kalacak. Düşük fiyat talep eden okulların devlet okullarından bile düşük kalitede eğitim sunması riski olduğundan devletin kendisini buna hazırlaması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın acilen öğretmen sayısında artışa gitmesi ve çalışan veliler için çocuklarını okula erken bırakıp geç alabilmelerini sağlayacak bir sistem değişikliğini uygulamaya almasının önem arz ettiğini belirten Aykut Kaya, “hepsinden önce eğitim kalitesinden duyulan memnuniyetsizliği dikkate alarak eğitimde kalite artışını sağlayacak aksiyonların hızla gerçekleştirilmesi gerekiyor. Kısa vadeli sorunlara odaklanırken eğitim gibi ülkemizin geleceğini belirleyen alanları atlarsak telafisi mümkün olmayan sıkıntılara yol açarız” dedi.

Kimse memnun değil

Ayrıca, “Yanlış politikalarla enflasyonda açmaz yaratan hükümet, ne yazık ki özel eğitim sektöründe de bir sorunlar sarmalı yaratmış durumda. Gündemde olan yüksek fiyat artışları nedeniyle velilerin memnuniyetsizliği aşikar. Ancak özel okul sahipleriyle yaptığımız görüşmelerde çoğunun okullarını kapatmanın eşiğinde olduğunu öğrendik” diyen Aykut Kaya, öğretmen maaşlarının yetersizliğine dikkat çekerek “Özel okul öğretmenleri çok çalışıp az ücret aldıklarından şikayetçi” dedi. Milletvekili Kaya “Devlet okullarının kalite sorunu nedeniyle özel okullar bir ihtiyaç durumunda ama ne okul sahibi, ne veli ne de öğretmen özel okuldan memnun” diyerek sözlerini tamamladı.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI