Bugun...



İnkılap Kitabevi tarafından yakın zamanda hayatı kitaplaştırılan "Jale İnan" Google Doodle'da

Orhan Bahtiyar’ın kaleme aldığı “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı” yakın zamanda İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı. Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olan Prof. Dr. Jale İnan, bu kez Google Doodle tarafından kullanıcılara hatırlatılan isim oldu.

facebook-paylas
Tarih: 27-09-2022 18:11

İnkılap Kitabevi tarafından yakın zamanda hayatı kitaplaştırılan

Orhan Bahtiyar’ın kaleme aldığı “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı” yakın zamanda İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı. Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olan Prof. Dr. Jale İnan, bu kez Google Doodle tarafından kullanıcılara hatırlatılan isim oldu.

Hayatın önüne koyduğu engellere ve savaşlara aldırmadan, her koşulda okumayı ve direnmeyi seçen bir bilim insanını konu alan “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı”, geçtiğimiz günlerde İnkılâp Kitabevi imzasıyla okurlarıyla buluştu. Biyografi türünün başarılı yazarlarından olan Orhan Bahtiyar’ın kaleme aldığı, Prof. Dr. Jale İnan’ın zorlukların ardından gelen ilkler ve başarılarla dolu hikâyesi, okurları tarafından beğeniyle karşılanırken; Türkiye’nin önemli bilim kadını Jale İnan, 27 Eylül tarihinde arama motoru Google’ın önemli isim ve olayları hatırlatan uygulaması Doodle tarafından kullanıldı.

Türkiye’nin ilk arkeoloğu olan Jale İnan’ın hayatını konu alan “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı”; adını, eşi Mustafa İnan’ın anlatıldığı, Oğuz Atay imzalı kitaptan alıyor. Kitap; babasının ardı sıra dağ bayır bırakmadan gezen, merakı hiç eksilmeyen ve dayanışmanın önemiyle hayatını şekillendiren küçük bir kızı, II. Dünya Savaşı ile birlikte Almanya’nın sığınaklarında çalışarak verdiği sınavları ve birer birer ortaya çıkardığı antik kentlerin ışığında bir kadını anlatıyor.

Ömrü boyunca erkek egemen toplumun karşısında duran, Perge ve Side antik kentlerindeki kazıları ve tarihî eser kaçakçılığına karşı mücadelesi ile unutulmazlardan olan Prof. Dr. Jale İnan’ın çağdaş bir anlayışla sürdüğü çalışmaları, usta yazar Orhan Bahtiyar’ın kaleminden okurlarıyla buluşuyor. Gelecek kuşaklara ilham olması amacıyla kaleme alınan “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı”, bir yandan da Türkiye’de arkeoloji adında bir bilimin, adı dahi yokken; bu alana gönül verip, savaş yıllarında Almanya’da eğitimini tamamlayan ve ülkesine dönen bir bilim kadınına hakkını teslim etmeye çalışıyor.

Jale İnan’ın eşi Prof. Dr. Mustafa İnan’ı konu alan “Bir Bilim Adamının Romanı”nı kaleme alan, Türk edebiyatının söz ustası Oğuz Atay’a saygıyla sunulan “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı”, İnkılâp Kitabevi imzasıyla okurların beğenisine sunuluyor.


Kitap Hakkında
Oğuz Atay, 70’li yıllarda çok saygı duyduğu hocası Prof. Dr. Mustafa İnan’ı, eşi Prof. Dr. Jale İnan’ın ricası üzerine biyografik bir romanın başkahramanı yaptı.

Jale İnan’ın arzusu “Bir Bilim Adamının Romanı” ile yoksul bir Anadolu çocuğunun istediğinde neler başarabileceğini herkese göstermekti.

Oysa o, çok daha zor olanı başarmış, kadının henüz adının bile geçmediği yıllarda Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olarak profesörlük unvanını almıştı.

Şimdi bir romanın başkahramanı olma sırası onda! Orhan Bahtiyar, “Bir Bilim Kadınının Romanı”nı yazdı. Jale İnan’ın yaşamını satırlarına alan Bahtiyar, toprağın altından küçücük elleriyle bir tarih çıkaran bu dev kadını, Atay’ın izinden giden kalemi ile akıcı bir dilde anlatıyor.

Jale İnan’ın küçük bir çocukken arkeolog babası Aziz Ogan’ın peşinde gittiği kazılarla başlayan arkeoloji aşkı, gün yüzüne çıkardığı Perge ve Side antik kentleriyle taçlanıp insanlığa bir miras olarak kalıyor.

Biyografik romanların sevilen yazarı Orhan Bahtiyar, “Bir Bilim Kadının Romanı”nı büyük usta Oğuz Atay’a saygıyla sunuyor.    


Künye
Yayın Direktörü: Mehmet Bozkurt
Yayıma Hazırlayan: Ezgi Hotalak Adalı
Editör: Ebru Çaloğlu
Kapak Tasarım: Gilas Coşkun
Sayfa Tasarım: Aslı Varol
Sayfa Sayısı: 304







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İNTERNET/BİLİŞİM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI