Bugun...



Havuz kazalarına dikkat!

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yaz ayları ile siteler, turizm tesisleri ve su parklarında kullanımı yoğun bir şekilde başlayacak olan havuzlar ile ilgili havuz kullanıcıları, işletme yetkilileri ve havuz sorumlularına uyarılarda bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 24-05-2024 18:33

Havuz kazalarına dikkat!

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yaz ayları ile siteler, turizm tesisleri ve su parklarında kullanımı yoğun bir şekilde başlayacak olan havuzlar ile ilgili havuz kullanıcıları, işletme yetkilileri ve havuz sorumlularına uyarılarda bulundu.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, hem hijyenik hem de güvenli kullanım için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların, geç kalınmadan bu dönemde yapılmasının önemine vurgu yaptı. 
Havuzlarda, özellikle çocukların ayaklarının sıkışması şeklinde yaşanan kazaların önüne geçebilmek için yüksek vakum kuvvetinin olduğu nozul ve dip emiş boruları üzerindeki kapak ve ızgaraların kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Atmaca, havuzların insan ile taşınabilecek her türlü biyolojik kirleticiyi muhteviyatında bulundurabileceğini de ifade ederek, “Havuz kaynaklı mikrobik birçok hastalığı önlemek adına, havuz hijyeni ile ilgili önlemler şimdiden alınmalı, yüzme havuzları yaz aylarına hazır hale getirilmelidir. Hem hijyenik hem de güvenli kullanım için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların geç kalınmadan bu dönemde yapılması son derece önemlidir.” dedi.
Çocukların sıkışmaması için menfezlere dikkat!
Yüzme havuzlarının yoğun kullanımına yaklaştığımız, havuzun henüz işletmeye alınmadığı bu günlerde yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların yaptırılması gerektiğini aktaran Atmaca, “Havuzlarda yüzeye yakın bir şekilde konumlandırılan ve havuz operatörünün dip süpürme işlemi için süpürgeyi bağladığı bir vakum nozulunun yanı sıra, havuz suyunun devridaimi için havuz diplerinde bir kenarı 25 cm olan kare şeklinde dip emiş ızgaraları mevcuttur.  Hem vakum nozulunda hem de dip emiş borularında yüksek vakum kuvveti söz konusudur ve bu çocuklar açısından risktir.  Yakın zamanda çocukların menfezi olmayan dip emiş borularına sıkışması şeklinde yaşanan havuz kazalarına şahit olmaktayız. Yıllık bakımlarda dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında havuz vakum nozul kapakları ile dip emiş borusu ızgaralarının olması gerektiği gibi hasarsız bir şekilde yerinde olup olmadığının kontrolü gelmektedir. Bakımlarda vakum nozul kapaklarının olması gerektiği gibi sıkı bir şekilde kapandığı ve kolayca açılamayacağı kontrol edilmelidir. Yine kesiti dar olan ve yüksek vakum etkisiyle çocukların ayaklarının sıkışmasına neden olabilecek dip emiş boruları üzerindeki ızgaraların hasarsız bir şekilde varlığı bakımlarda dikkatlice kontrol edilmelidir.” diye konuştu.    
Ana bakımların tam zamanı!
Tesiste bulundurulması gereken su hazırlama ve dezenfeksiyon sistem ekipmanlarının tamamının bakımlarının bu dönemde yapılmasının ve bu sistemlerin sezon boyunca çalışır durumda tutulması gerektiğinin önemine vurgu yapan Başkan Atmaca, “Yılda bir kez yapılan ana bakımın eksiksiz yapılması durumunda, havuzlar için güvenli işletme şartlarının oluşacağı unutulmamalıdır. Ana bakımlarda kimyasal dozaj sistemlerinin kontrolü yapılmalı, bağlantı yerleri sökülerek temizlenmeli, hatta topraklama ve kaçak akım koruma sistemlerinin çalışır vaziyette olduğu denetlenmelidir. Herhangi bir çarpılma riskine karşı önlem olarak, havuz pompaları elektrik trafosu ve diğer tüm elektrikli aygıtlar için merkezi topraklamanın yapılması, kaçak akım korumalarının varlığı ve çalışır vaziyette olduğunun kontrolü kullanıcı can güvenliği açısından önemlidir. İçerisinde bulunduğumuz ilkbahar mevsimi, hem hijyenik hem de güvenli havuz kullanımı için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların tam zamanıdır.” ifadelerini kullandı.   

Rastgele klor risktir!
MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, havuz hijyenini sağlamak için çok sayıda kimyasal kullanıldığını dile getirerek, “Klor başta olmak üzere, ph dengeleyici, yosun önleyici, berraklaştırıcı ve çöktürücüler gibi birçok kimyasalların rastgele değil, ölçülerek ve miktarlarının ilgili standartlara uygun gelecek şekilde kullanılması son derece önemlidir. Kimyasal kullanımında insan faktörü devreden çıkarılmalı, kesinlikle otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri tercih edilmelidir. Otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri ile kimyasalların standartlarda önerilen düzeyde kullanımı kullanıcı sağlığı yanı sıra işletme ekonomisi ve çevrenin korunması açısından da önemlidir. Tüm bu sebeplerden dolayı kimyasal kullanımında insan faktörü devreden çıkarılmalı, otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri tesislerde bulundurulmalıdır. Bu kimyasalların depolanmasına da özen gösterilmelidir. Kimyasallar muhakkak kapalı, kontrollü, kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Oluşabilecek kimyasal buharların solunması son derece tehlikeli olduğundan depolamanın yapıldığı ortamlar çok iyi bir şekilde havalandırılmalıdır. Havuzların kullanıma açıldığı dönemde de havuz tabanının temizliğinin her gün, havuz duvarlarının temizliğinin ise haftada en az bir kez yapılması gerekmektedir.” dedi.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI