Bugun...



Gürer, zarar gören çiftçi için destek istedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun patates alımlarının geç kalanmış doğru bir karar olduğunu belirtip depoda ürünü filizlenerek mağdur olan çiftçiye de tespit yapılıp destek verilmesini istedi.

facebook-paylas
Tarih: 17-04-2021 17:04

Gürer, zarar gören çiftçi için destek istedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun patates alımlarının geç kalanmış doğru bir karar olduğunu belirtip depoda ürünü filizlenerek mağdur olan çiftçiye de tespit yapılıp destek verilmesini istedi.

 Gürer, “Patatesin önemli bölümü depolarda bu hâlde. Yani şu anda ne yazık ki çiftçimizin elinde, özellikle küçük çiftçimizin elinde patates çillendi. Bu çiftçinin zararını ziyanını kim karşılayacak? Aylardır söylüyoruz "Alın bu patatesi, alın bu patatesi; çiftçiyi mağdur etmeyin. Toprak Mahsulleri Ofisini bu iş için görevlendirin."diye sonunda iktidar sesimizi duydu ama depoda bozulup alım şartlarına uymayan binlerce ton patates çürümeye başladı. Bu çiftçi içinde destek şart” dedi.


 ARACILARA VE FIRSATÇILARA DİKKAT
 Gürer, “Toprak Mahsulleri Ofisi patatesi alıp dar gelirli yurttaşlara dağıtıyor -doğru bir iş yapıyor- ancak turfanda patatesin çıkmasına daha yirmi-yirmi beş gün var, bu sürede piyasanın boş kalıp patatesin aşırı fiyatla tüketiciye erişmesinin yolu açılabilir. Aracıları ve fırsatçıları Ticaret Bakanlığı takibe alsın. Baktın, bir markette kışlık patatesi taze patates diye 3 liradan satıyorlar; bu, insafsızlık. O patatesi yerinde 25 kuruşa alanlar, büyük, fahiş fiyatlarla para kazanıyorlar. Bunları kontrol etmesi gereken siyasi iktidardır. Ayrıca, önümüzdeki süreçte sorun yaşanmaması için de bugünden planlamanın yapılması şarttır” dedi.


 KATMA DEĞERLİ ÜRÜN OLARAK UZUN SÜRE KORUNABİLİR
 Soğan ve patatesi dondurulmuş, işlenmiş gıdaya döndürüp katma değerli ürün olarak uzun süre korunmasının ve yurt dışına gönderilmesinin olası olduğundan bahseden Gürer, “ Şu anda korunaklı depo sayısı sınırlı. Korunaklı depodaki patatesi alacağınıza önümüzdeki süreç için daha iyi koruma ve koşullar yaratılmalı. Evlerin bodrum katları depo olarak kullanılıyor, mağaralar kullanılıyor, buralarda ürün saklanıyor oysa ürün korunaklı yerde uzun süre saklanabilse piyasanın yükselmesinin önü de kesilir” dedi.


 TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Siyasi iktidarın depoda çürüyen patatese çözüm bulması ve o patatesleri alarak çiftçinin zor gününde yanında olduğunu göstermesi gerektiğini belirten  Ömer Fethi Gürer, son olarak “Cumhurbaşkanı 1 milyon 250 bin ton patates alınacağını söyledi. TMO ne kadar alacak, takip edeceğiz” dedi.


ÇİFÇİ NE EKİYORSA PARA KAZANAMIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında iktidarı uyardı. Gürer, “Tarım  politikaların yetersizliğini ve yanlışlığını sürekli gündeme getiriyoruz. Çiftçi ne ekiyorsa para kazanmıyor, ilacı, gübresi, tohumu, mazotu, yer altından çıkardığı suyun elektrik parası yüzde 100'e yakın artmış olmasına karşın geliri bu oranda artmıyor. Böyle olunca çiftçi topraktan uzaklaşıyor. Tarım kesiminin daralması ülkemizin daha çok ithalata bağlanması anlamına gelir.” diye konuştu.
Gürer, “Ne yazık ki çiftçi kuruluşları yani kamunun tarımda varlığı sona erdirildi. Kamucu yaklaşımdan uzaklaşılması  gübreyi de tohumu da ilacı da özel sektörün kucağına attı. Oysa doğru olan Kamu ve özel sektörün beraber işin içinde olmalarıdır. Fiyat fırladığı zaman bu konuda destekleyici olarak kamu devreye girmelidir. Ülkenin geleceği tarıma verilecek destekten geçiyor ”diye konuştu.
 







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI