Bugun...



Gürer: “Taşeron çalışan çilesi bitirilmelidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tek tek bakanlara verdiği yazılı önergesi ile taşeron firmada çalışan işçi sayıları ve kadro ile ilgili düzenleme çalışmalarını sordu. Gürer kamuda taşerona kadro sözü tüm çalışanlar için uygulanmadığını ve % 70 hizmet alım sözleşmesine takılan binlerce çalışan mağdur edildiğini ifade etti.

facebook-paylas
Tarih: 19-05-2022 17:14

Gürer: “Taşeron çalışan çilesi bitirilmelidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tek tek bakanlara verdiği yazılı önergesi ile taşeron firmada çalışan işçi sayıları ve kadro ile ilgili düzenleme çalışmalarını sordu. Gürer kamuda taşerona kadro sözü  tüm çalışanlar için uygulanmadığını ve % 70 hizmet alım sözleşmesine takılan binlerce çalışan mağdur edildiğini ifade etti.


ULAŞTIRMA BAKANLIĞI BAŞI ÇEKİYOR
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığının taşeron firmada çalışanlar bakımından ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Karayollarında 14 bin, PTT’de 17 bin ve DDY de başta YHT çalışanları olmak üzere binlerce taşeron firma çalışanının Bakanlık kadrolarına alınmayı beklediğini söyledi. Gürer kamuda kiralık araç şoförleri, Vakıfbank güvenlik, şeker fabrikası, belediye, İl özel idare de geçici işçiler, Sağlık Bakanlığında Hastane Bilgi İşlem, Görüntüleme Merkez, Yemekhane, Sosyal Tesis çalışanları ile Kamu İktisadi Teşekküllerinde çalışan binlerce taşeron firma işçisinin kadro haklarının bir an önce verilmesini istedi. Bakanlık kurum ve kuruluşlarında taşeron firma İşçileri tamamı yaptıkları asıl işin kadrolarına alınmalıdır.


KARAYOLLARI MÜŞAVİR İŞÇİLERİDE ÇÖZÜM BEKLİYOR
 
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer çalışma yaşamının AKP iktidarları döneminde emekçiler aleyhine bilinçli olarak bozulduğunu, ucuz işçilik için her yol denendiğini ve modern kölelik olarak çalışma düzeni oluşturulduğunu da ifade ederek her kurumda birden fazla ücret ve iş uygulaması ile iş yaşamının alt üst edildiğine de dikkat çekti. Aynı işi yapıp farklı ücret alan Emekçilerin aynı zamanda düşük ücretlerle açlık sınırı altında yaşamak zorunda bırakıldığını, ortalama ücret durumuna gelen asgari ücretinde açlık sınırı altında kaldığını belirten Gürer Karayollarında mağdur taşeron firma işçilerinin yanında 4000 yaklaşan Karayolları müşavir işçisilerinin de sorunları çözüm bellediği ifade etti.14 bin Karayolları taşeron işçisi yanı sıra müşavir işçilerinde sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Gürer, “Kamudaki  bir kasım taşeron işçilerin kadroya geçirildiği  696 KHK kapsamında bütün şartları taşımasına rağmen ihale adının "DANIŞMANLIK" olması sebebiyle kapsam dışı bırakılan işçiler sorunu çözüm beklemektedir. KGM içerisinde kadrolu personel ile ayni işleri asıl iş kapsamında yapmalarına karşın kadro dışı bırakılmışlardır. Özlük haklardan yoksun durumdadırlar. Bu durumda işçiler için kadro hakları sağlanmalıdır” diye konuştu.


 
BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİ ÇÖZÜM İSTİYOR
 
CHP Milletvekilli Ömer Fethi Gürer Belediyelerde 696 saylı KHK ile taşeron firma işçilerinin belediye şirketlerine alınmasına rağmen 400 bin işçinin özlük hakları ile ilgili gerekli düzenlemenin sağlanamamasının mağduriyetler attırdığını belirtti. Belediye şirket İşçileri KHK ile sınırlanan özlük haklarındaki durumunda düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. İl özel idare ve Bazı belediyelerde yıllardır 6 ay süre ile çalıştırılıp işten çıkarılan geçici işçiler ile Şeker Fabrikaları ve Tarım işletmeler, Orman ,Milli park gibi yerlerde  çalıştırılan işçilerinde yaptıkları asıl işin kadrosuna alınmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.


 
BAKAN UMUT VERİYOR AMA SONUÇ YOK
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kamuoyuna yaptığı açıklama ve yazılı soru önergelerine verdiği yanıtlarda umutlandırıcı açıklamalar yapmasına karşın somut bir gelişme olmadığına dikkat çeken CHP’li Ömer Fethi Gürer,   Bakan orta sahada top çeviriyor. Her sorunun dosyası masada olduğunu söylüyor. Dosyaların rafta durmasından masada olması en azından sorunun varlığını kabul ettiklerini gösteriyor ancak o dosyaların kapakları bir türlü ya açılmıyor ya da çalışanlara yansıyan somut bir sonuç yok.  Bakan, Sağlık Bakanlığı taşeron firma çalışanları kadrosu içinde sorumuza yanıtta çözüm yönlü bir gayretten söz etti. Ortada tarih ve süre olmadığı için söylenen sözden öte sonuç yok. Ek 3600 gösterge çıkaracağız dediklerinden bugüne 4 yıl geçti. Ne çalışıyorlarsa bir türlü çalışma bitmedi. Her dosya böyle çalışılırsa sorunlar katlanarak sürecek demektir. Bakan Masası da dosyaları bir an önce kapağını açıp taşeron firma çalışanı, geçici işçi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Ek 3600, Asgari ücret düzenlenmesi, emekli intibak düzenlenmesi, Emekli maaş iyileştirmesi, Stajyer işe başladığı gün yaşlılık sigortası başlaması ve MEB 32 bin işçinin sürekli çalışan kadrosuna alınma sorunlarına hızlı ve beklenen çözümler sağlanmalıdır. Emekçiler yokluk ve yoksulluk içindedir. Çözümcü bir anlayışla sorunlar ortadan kaldıracak çalışmalara geçilmelidir.20 yılda  çalışma yaşamını darmadağın eden iktidar en azından orta yerde duran sorunlara olsun bir an önce el atmalıdır ” dedi.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI