Bugun...



Gürer: “Tarım, zararlıların tehdidi altında”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürünlere büyük zarar veren tarım zararlıları nedeniyle yaşanan mağduriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu. Bakan soruları yanıtlar gibi yapsa da soruların içeriklerine net yanıtlar verilemedi.

facebook-paylas
Tarih: 21-09-2022 16:03

Gürer: “Tarım, zararlıların tehdidi altında”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürünlere büyük zarar veren tarım zararlıları nedeniyle yaşanan mağduriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu. Bakan soruları yanıtlar gibi yapsa da soruların içeriklerine net yanıtlar verilemedi.

Gürer’in  yanıt istediği sorular; “Ülkemizde bilinen 619 zararlının ve iklim şartları nedeni ile bazı organizmaların popülasyonlarında yaşanan artışların 2021 ve 2022 yılında zarar verdiği ürün miktarı ne kadardır?
Akdeniz sineği domates güvesi, çekirge istilası ve Trakya’da başlayıp Anadolu illerinde de yaşanan tırtıl istilası ile zarar gören ekili alan ve ürün ne kadar saptanmıştır?
Ülkemize ithal ürünlerle geldiği ifade edilen domates güvesi Akdeniz sineği gibi canlılar yanında tohum yoluyla gelen hastalıklar için ne gibi önlemler alınmaktadır?
Önlem alınmışsa nasıl hastalıklı tohum ya da ürünle zararlı girişi olmaktadır?
Süne zararlısı ile mücadele nedenin kamu tarafından yapılması bırakılmıştır?
Süne zararlısı görülen bölgeler ve zarar gören ürün miktarı ne kadardır?
İthal edilen ürünlerden zararlılar nedeni ile 2020 yılında iade edilen ürün ne kadardır “ diye sordu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin sorulara verdiği yanıt; ”Ülkemizde bitki ve bitkisel ürünlere arız olan zararlı organizmaların sürveyleri yapılarak mücadelesine yönelik gerekli tedbirler alınmaktadır. Önerge konusu zararlı organizmaların alanlarda takibi yapılmaktadır. Ülkemize ithal edilmek istenen bitki ve bitkisel ürünlerin Resmi kontrolleri 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu Kanuna göre hazırlanan Bitki Karantinası Yönetmeliği (BKY) hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Giriş kontrolleri ve gerekli analizler sonucunda, Ülkemiz bitki sağlığı ve karantina şartlarıyla uluslararası standartlara uygun bulunan ürünlerin ithalatına izin verilmektedir. Uygunsuzluk tespiti halinde ise giriş izni verilmeyerek, ihracatçı Ülkeye iade veya imha işlemi uygulanmaktadır. Bakanlığımız İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından mücadele programı kapsamında teknik talimatlar doğrultusunda; yıl boyunca zararlının sürveyi yapılmakta ve mücadelesine yönelik bilgilendirme çalışmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda süne içinde hububat üretimi yapılan İllerde sürvey çalışmaları yapılmaktadır” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakana sorduğumuz sorular ülkemizde tarımı tehdit eden zararlılarla ilgili, Bakan’ın veri paylaşmaktan çekindiği anlaşılıyor. En azından verileri TÜİK’ten isteyin dememiş, yanıt verir gibi yapmış. Akdeniz sineği, domates güvesi, çekirge istilası ve Trakya’da başlayıp Anadolu illerinde de yaşanan tırtıl istilası ile zarar gören ekili alan ve ürün miktarına ilişkin sorumuz önemliydi. Anlaşılan Bakanlığın bu konuda ya çalışması yok ya da yanıtsız bırakma gereği duymuş. Ülkemize ithal ürünlerle geldiği ifade edilen domates güvesi, Akdeniz sineği gibi canlıların yanında tohum yoluyla gelen hastalıklar için alınan önlemlere dair sorduğumuz soru, sorunların tespiti adına önemliydi. Ülkemize bu zararlıların ithal ürünlerle girdiği belirtilmektedir. İthal zararlılar tarımı sorunlu kılmakta, binlerce ton ürünün çöpe gitmesine neden olmaktadır. Akdeniz sineği Niğde’ye kadar geldi. Narenciye yanında farklı ürünlerin içini boşaltmakta ve üreticiyi ciddi zarara uğratmaktadır. Tarım İl Müdürlükleri tarafından tuzak olarak dağıtılan aparat yetersiz kalınca vatandaş sirke ile zararlılarla mücadele etmeye çalışmaktadır” dedi.
Ayrıca Gürer, “Süne zararlısı ile mücadele için geçmiş iktidarlarda bu zararlıları çiftçi  toplar karşılığında devlet desteği alırdı. Ya da devlet uçak ile ilaçlama  sağlardı. AKP iktidarı süne zararlısının ilacını da çiftçiye yıktı. Bakan’a sordum; süne zararlısı ile mücadelenin kamu tarafından yapılmamasının nedeni nedir? Süne zararlısı görülen bölgeler ve zarar gören ürün miktarı ne kadardır? İthal edilen ürünlerden zararlılar nedeni ile 2020 yılında iade edilen ürün ne kadardır?  Bakan ise bu sorulara soru içeriğinden uzak, istediği gibi yanıtlar vermiş” ifadelerini kullandı.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI