Bugun...



Final Kültür Sanat Yayınları’ndan Bitkilerin Gizli Dünyasına Eğlenceli Bir Yolculuk

“Doğa Dedektifleri: Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz” raflarda yerini aldı

facebook-paylas
Tarih: 22-02-2024 17:46

Final Kültür Sanat Yayınları’ndan Bitkilerin Gizli Dünyasına Eğlenceli Bir Yolculuk

Çocuklara doğa ve çevre bilinci aşılamayı hedefleyen Zehra Kasap ve Şenay Kasap’ın “Doğa Dedektifleri: Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz” kitabı Final Kültür Sanat Yayınları’ndan çıktı.  Bitkilerin gizemli dünyasına ışık tutan kapsamlı eser, çeşitli bitki türlerinin ekosistem içindeki rolünden biyolojik çeşitliliğe katkılarına, bitkilerle ortak özelliklerimizden nesli tükenmekte olan bitkilere kadar okuyuculara geniş bir yelpazede bilgiler sunuyor.

 

Türkiye’de zengin ve nitelikli bir çocuk kitaplığı oluşturma hedefiyle konularında uzman eğitimciler ve pedagogların danışmanlığında kitaplar basan Final Kültür Sanat Yayınları çocuk kitaplarına bir yenisini daha ekledi. Zehra Kasap ve Şenay Kasap’ın 3., 4. ve 5’inci sınıf öğrencileri başta olmak üzere doğa tutkunları ve bitkilerin bilinmeyen yönlerini keşfetmek isteyenler için yazdığı, okuyucularına rengârenk bir kılavuz sunan “Doğa Dedektifleri: Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz” Final Kültür Sanat Yayınları imzasıyla raflarda yerini aldı. Kitap, canlı türleri arasındaki etkileşimi anlamaya yardım ederken, bir yandan da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bitkilerle tanışma fırsatı sunuyor. 

 

Doğanın öğretileriyle çocuklara ilham 

Okurun kitabın başlarında karşılaştığı “Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin” bölümü, insanların ve diğer canlıların çevreleriyle nasıl iç içe olduğu ile doğal dengelerin önemini vurguluyor. “En Büyük Zenginliğimiz Birbirimizden Farkımız” bölümünde bitki çeşitliliğinin yaşamımızdaki vazgeçilmez rolüne dikkat çekilirken, “Sen, Ben, O, Hepimiz- Ortak Özelliklerimiz” bölümünde, bitkiler ve insanlar arasındaki benzerliklere odaklanılıyor. Bu benzerlikleri fotosentez, solunum ve terleme gibi yaşamsal süreçler üzerinden anlatan kitap, çocukların bir yandan okuma anlama becerilerini geliştirirken bir yandan da biyolojik olaylarla ilgili farkındalıklarını artırarak çeşitli öğrenme alanlarına katkı sağlıyor.

 

Kitabın “Haydi, bu bitkilerle tanışalım!” ve “Son Söz Bitkilerin” bölümleri, bitkilerin korunmasının önemine dair güçlü bir mesaj veriyor ve insan faaliyetlerinin doğal dengeler üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, her birimizin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurguluyor. Nesli tükenen ve tükenme tehlikesi altındaki bitkilerin ağzından yazılmış olan bu bölüm, okurları Türk Kayagülü, İstanbul Nazendesi, Şakayık gibi Türkiye'ye özgü bitkilerin özel durumları hakkında bilgilendiriyor. Bitkilerin kendileri ve karşı karşıya kaldıkları tehlikeler hakkında bilgi verdikleri bu sayfalar, detaylı ve renkli çizimlerle dikkat çekiyor.

 

Kitabın sonunda yer alan “Bitkiler Yer Çekimini Hisseder mi?” ve “Kendi Çiçeğinizi Tasarlamaya Ne Dersiniz?” isimli iki deney etkinliği, bilim ve yaratıcılığı iç içe geçirerek küçük okurları birer bilim insanına dönüştürüyor. Bu deneyler sayesinde bitkilerin büyüme yönleri ile yer çekimi arasında bağ kuran ve bitkilerin su ile gıdayı nasıl tükettiklerini anlayan çocuklar, öğrendiklerini eğlenerek pekiştirme fırsatı yakalıyor.

 

“Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz”, bitkilerin sessiz dünyasından çocuklara gelen bir uyarı niteliğinde. Bu kitap, doğa ile uyum içinde yaşamanın, onu korumanın ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmanın önemini hatırlatıyor. Ayrıca kitap hem genç okurlara hem de yetişkinlere, doğayı daha yakından tanıma ve ona saygı duyma konusunda ilham veriyor.

 

Zehra Kasap Hakkında 

 

1974 yılında İzmir’in Urla ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimlerini aynı şehirde tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencisi olarak İstanbul’a geldi. Aynı üniversitede 1995 yılında tamamladığı yüksek lisans programının ardından eğitim yöneticisi olarak başladığı çalışma hayatı 30 yıldır katıldığı ulusal ve uluslararası eğitim programları ve deneyimlerle zenginleşerek devam ediyor. Aynı zamanda ICF tarafından akredite koçtur. Kişisel ve mesleki gelişimin birbirini beslediğine olan inancıyla, öğrenme ve öğrendiklerini paylaşma tutkusu her dönemde yaşamının merkezinde aldığı yeri korumuştur. İnsana dair olan her şeyi, okumayı, yazmayı, gezmeyi, tozmayı, doğayı ve özellikle çocukları hayatının vazgeçilmezleri olarak ifade eder. Çocuk yaşlarda günlüğüne yazdıklarıyla başlayan yazma denemeleri ilerleyen yıllarda yerini farklı türde yazılara ve paylaşımlara bırakmıştır. National Geographic Kids yayınlarından Şenay Kasap ile birlikte yazdığı ‘‘Tasarıma İlham Veren Doğa ve Zamanını Yöneten Çocuklar’’ kitaplarının yazarıdır. Bir kız çocuk annesidir ve bunun hayatındaki en müthiş deneyim olduğu görüşündedir.

 

Şenay Kasap Hakkında

 

1969 yılının ocak ayında İzmir’in Urla ilçesinde doğan Şenay Kasap, üniversite dönemine kadar Urla’da yaşadı. Uludağ Üniversitesinden mezun olarak çocukluğunda hayallerini süsleyen mesleğe, sınıf öğretmenliğine başladı. 30 yıl boyunca çok sevdiği çocuklarla birlikte olduğu sınıf öğretmenliğinden 2019 yılında emekli oldu. Toplumcu ve paylaşımcı kişiliğinin yansıması olarak deneyimlerini paylaşmak amacıyla pek çok ulusal ve uluslararası projede yer aldı. 1995 yılından itibaren yayıncılık hayatının içinde de bulunan Şenay Kasap’ın National Geographic Kids Yayınlarından Zehra Kasap ile birlikte yazdığı “Tasarıma İlham Veren Doğa” ve ‘‘Zamanını Yöneten Çocuklar’’ adlı kitapları bulunmaktadır. Doğayı, canlıları, seyahat etmeyi, oyun oynamayı, tiyatroyu seven Şenay Kasap’ın Hazal adında bir kızı vardır ve yaşamını doğup büyüdüğü Urla’da sürdürmektedir.

 

Doğa Dedektifleri: Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz

Yazan: Zehra Kasap, Şenay Kasap

Boyut: 16.5 x 22 cm

Sayfa Sayısı: 56







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kitap Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI