![]() |
Tweet |
Cilt kanseri, cildin en dış katmanı olan epidermisteki görünümü, onarılmamış DNA hasarından kaynaklanan anormal bir şekilde büyüme ile ortaya çıkıyor. Hücrelerdeki büyüme, cilt hücrelerinin hızla çoğalmasına ve kötü huylu tümörler oluşmasına neden olma sebebini veriyor. Üç farklı türün varlığı ve erken aşamada tespit edilmesi sayesinde yüz güldürücü sonuçlar almak mümkün olabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, cilt kanseri hakkında gelecekleri gerekenleri aktardı.
Cilt kanseri, toplumun oldukça sık görüldüğü görülmektedir. Bazal hücreli karsinom (BCC), skuamöz hücreli karsinom (SCC) ve melanom olmak üzere üç farklı türe sahiptir. Yaygın olarak bilinen cilt üzerinde gözle görülür şekilde oluşan değişiklikler, yaralar, kanamalar ve derideki soyulmalar, cilt kanserinin en erken evrede tespit edilmesine yardımcı olmaktadır. Ciltte oluşan şüpheli değişimlerin kontrolü başarılı cilt tedavisi için oldukça fayda sağlar.
Erkeklerde kadınların oranları daha sık görülüyor
Cilt kanseri tüm dünyada en sık görülen kanser türü olarak korunmaz. Sıklığı yıllar içinde artmaya devam etmektedir. Erkeklerde 5'inci, tercih ise 7'inci en sık görülen kanser türü cilt kanseridir. Toplumda görülme sıklığı %2 gibi oldukça yüksek bir orandır. Genel olarak yaşlı bireylerde daha sık görülmektedir. Çünkü yaş ilerledikçe cilt daha fazla UV ışınlarına maruz kalmakta ve kullanılanlarda DNA parçası eklenmiştir. Ayrıca cilt kanseri erkeklerdeki kadınların oranı daha sık görülmektedir.
Fiziki muayene ve bakteriler ile tanınabiliyor
Öncelikle uzman bir dermatolog mevcut benlerde veya diğer cilt lekelerinde değişiklik yapılmadığını veya yeni ben büyümeleri olup olmadığını değerlendirmiyor. Daha sonra saç derileri, kulaklar, avuç içleri, ayak tabanları, ayak parmakları ve diğer özel bölgeler dahil olmak üzere tüm cilt üzerinde fizik muayene yapmak en doğru adım olacaktır. Fizik muayenenin ardından cilt kanserinden şüphelenilecek bir durum gözlemlenmişse, tedavi yöntemine başvurulabilmektedir. Biyopside, bir doku örneği alınmakta ve patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında inceleme yapılmaktadır. Örneğin inceleme sonrasında ciltteki değişimlerin cilt kanseri olup olmadığı ve varsa cilt kanseri mevcut ise hangi tür bir cilt kanseri olduğu doğrulanmakta ve tedavi süreci başlamaktadır.
Cilt kanserinde tedaviden etkilenen alanın büyüklüğüne göre değişkenlik gösteriliyor
Cilt bakımı; kişiye özel tedavi edilmesi gereken bir kanser türüdür. Tümörün büyüklüğü, yeri, derinliği ve değişimi genel sağlık durumu bu şekilde planlanmada yer alacaktır. meme kanserinin tedavisi eksizyonel cerrahi uygulaması yapılmaktadır. Bu işlemde tümör ve bir miktar sağlıklı dokuyu kapsayacak şekilde tümör çıkarılmaktadır. Mohs mikrografik cerrahisi olarak bilinen başka bir işlem. Özellikle yüz gibi kritik bölgelerdeki kanserler için tercih edilen bu yöntemde, tümör katman katman çıkarılmakta ve katman mikroskobu altında incelenmektedir. İşlem, kanserli olarak tamamen temizlenene kadar devam etmektedir. Bu yöntem, sağlığın korunmasını maksimuma çıkarmakta ve nüks süreleri azalmaktadır. Bu tedavinin cilt kanserinde dışında, topikal tedaviler de uygulanır. Bazı yüzeysel bazal hücreli karsinomlar için topikal kremler (örneğin, imikimod veya 5-fluorourasil içeren kremler) kullanılabilir. Ayrıca Fotodinamik terapi (PDT) de cilt kanserinin tedavisinin etkili olması açısından kullanılabilmektedir. Bu yöntemde öncelikle kanserli dokuya duyarlılaştırıcı bir kimyasal etkinlik sağlanır. Birkaç saat sonra bölgesel belirli dalga boyunda ışık veriliyor. Bu işlemde verilen ışık, uygulanan kimyasalın kanserli politikası yok edilmeyi tetiklemektedir. Tüm bu tedavinin hangi tedavinin uygulanacağı ise hekimin muayenesi ve patolojinin ortaya çıkmasına göre kişiye özel planlanmalıdır.
Her 2 yılda bir güneş koruyucuyu şarj etmek gerekiyor
Cilt kanserine neden olan risk faktörleri ve UV ışınlarına karşı korunmak için gereken bazı durumlar şunlardır:
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak cilt kanseri riskini azaltıyor
Doğrudan güneş maruziyetinden faydalanmak, güneş patlamalarının en güçlü olduğu saat 10:00 ile 14:00 saatleri arasında dışarıda olmamasına özen gösterilmek cilt kanseri oluşumunun önlenmesinin en önemli adımıdır. Dışarıda bulunulması gerekli ise gölge bir alanda beklemeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle kadın hem de kadınlarda sık görülen estetik amaçlı tercih edilenler solaryum gibi zararlı işlemlerden uzak durulması oldukça önemlidir. Solaryumda verilen ultraviyole ışığı, cilt kanserine ve erken cilt yaşlanmasına neden olabilir. Korunmasız ve kontrolsüz güneşe maruz kalmanın deri kanseri oluşumunun en önemli sebebinin unutulmaması önemlidir.