Bugun...



CHP'li Kaya stajyer avukatların sorunlarını Meclis'e taşıdı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada stajyer avukatların yaşadığı sorunları ifade ederek CMK ücret tarifesinin düşüklüğünün altını çizdi.

facebook-paylas
Tarih: 02-03-2024 17:26

CHP'li Kaya stajyer avukatların sorunlarını Meclis'e taşıdı

ANTALYA MİLLETVEKİLİ AYKUT KAYA, STAJYER AVUKATLARIN SORUNLARINI VE CMK ÜCRET TARİFESİNDEKİ DÜŞÜKLÜĞÜ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada stajyer avukatların yaşadığı sorunları ifade ederek CMK ücret tarifesinin düşüklüğünün altını çizdi.

Geçtiğimiz haftalarda Antalya Barosu’nun Staj Okulu açılış programına katıldığını belirten Milletvekili Kaya, “Açılış konuşmalarında Baro Başkanı ve Staj Kurulu Başkanından duyduğum hususlar maalesef Avukatlık mesleğinin geldiği nokta açısından üzüntü vericiydi” ifadelerini kullandı.

STAJYER AVUKATLARIMIZIN MAĞDURİYETLERİ BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİ

“Belki de en çok sahip çıkmamız gereken stajyer avukatlarımız, sosyal güvencelerinden yoksun, ekonomik olarak zor durumda ve adliyede 2.sınıf insan muamelelerine maruz kalarak mesleği öğrenmeye çalışıyorlar” diyen Milletvekili Kaya, “Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılıyor iken stajyer avukatlara herhangi bir ücret ödemesinin yapılmaması stajyerler arasında ayrımcılık yaratıyor. Bu durum karşısında Barolar ekonomik olarak yıpranmış ve kısıtlı imkanlar ile stajyerlerine yardımcı olmaya çalışıyor ama yaşadığımız ekonomik kriz nedeniyle yetersiz kalıyorlar. Bugün birçok stajyer staj yapacak yer bulamıyor, bulsa da herhangi bir ücret alamıyor.” Değerlendirmesinde bulundu.

CMK ÜCRET TARİFESİ GÜNCELLENMELİ

Sözlerinin devamında CMK ücret tarifesinin yetersiz olduğunun altını çizen Kaya, “Ceza Muhakemesi Kanunu'muz gereğince suça sürüklenen mağdur çocukların, okuma yazma bilmeyenlerin, engelli vatandaşlarımızın, şüpheli sanık konumundaki bazı vatandaşlarımızın avukatlarla temsili zorunludur. Baro tarafından görevlendirilerek bu önemli kamu görevini ifa eden avukatların ücretleri devlet tarafından ödenmektedir. Avukatlara verilen bu ücretler, Anayasa'da belirlenen angarya yasağı ilkelerine aykırı olup emeklerinin karşılığı değildir.” dedi.

CMK ÜCRETLERİNDEN KDV ALINMAMALI YA DA ALINAN ORAN DÜŞÜRÜLMELİ

“2024 yılında CMK ücret tarifesine yapılan artış TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının dahi altında kalmıştır” diyen Milletvekili Kaya, “Vatandaşlarımızın hukuki haklarının korunması amacıyla görev alan avukatların ücretlerinin iyileştirilmesi ve bu angaryaya son verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu ücretlerden alınan KDV kaldırılmalı ya da alınan oran azaltılmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI