Bugun...



CHP'li Arı: Adliye ve cezaevi emekçilerinin sesine kulak verin

Adliye ve Cezaevlerinde görev yapan 150 bin çalışanın sorunlarının görmezden gelinemeyeceğini belirten CHP'li Arı, yaptığı yazılı açıklamada adliye çalışanlarının sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 07-10-2022 19:35:20 Tarih: 07-10-2022 17:47

CHP'li Arı: Adliye ve cezaevi emekçilerinin sesine kulak verin

CHP'Lİ ARI: ADLİYE ÇALIŞANLARI ÜVEY EVLAT DEĞİL

Adliye ve Cezaevlerinde görev yapan 150 bin çalışanın sorunlarının  görmezden gelinemeyeceğini belirten CHP'li Arı, yaptığı yazılı açıklamada adliye çalışanlarının sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.

Uzun yıllar avukatlık yapmış olan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, ağır iş yükü altında çalışan Adliye emekçilerinin sorunlarının her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi. Çalışanların sorunlarının çözülmesi daha rahat koşullarda ve ekonomik olarak istenilen düzeyde çalışılması için  sendikaları ziyaret ettiğini kaydetti.
DEVLETİN GÖREVİ ADALET DAĞITMAKTIR
Devletin en temel işlev ve görevlerinden birisinin Adalet dağıtmak olduğunu vurgulayan CHP'li Arı, "Devlete düşen en temel sorumluluk, hakkaniyete uygun şekilde tarafsız davranmak ve herkese bu kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmektir. Zira Yargının Bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile herkese eşit davranılması adalet kavramının ve de hukukun üstün olduğu demokratik bir rejimin vazgeçilmez koşuludur" dedi.
150 BİN ÇALIŞAN GÖRMEZDEN GELİNDİ
Hakim ve Savcı dışında  kalan 150 bin yargı çalışanların başta özlük hakları olmak üzere çalışma koşullarının istenilen düzeye çıkarılması gerektiğini savunan Arı, adalet teşkilatının bir bütün olarak düşünüldüğünde sistemin başarılı olması için  çalışanların maddi ve manevi yönden motive edilmesi gerektiğini vurguladı. Arı, "Bu nedenle adalet teşkilatı içerisinde yer alan Hakim ve Savcılar yanında teşkilatın diğer ana unsurları olan ve bugüne kadar görmezden gelinmeye çalışılan Ceza ve Tevkifevleri ile birlikte toplam 150 bin Adalet Bakanlığı Personelinin durumunun iyileştirilmesi için her türlü özenin gösterilmesi gerekmektedir" önerisinde bulundu.
REFORM PAKETLERİNDE YER VERİLMEDİ
Sürekli reform paketleri açıklanmasına rağmen, yargı emekçilerinin ekonomik, özlük ve sosyal haklarının düzeltilmesine dair hiçbir çalışmanın bu paketlerde yer almadığı eleştirisinde bulunan Avukat Arı, en son açıklanan reform paketinde de yargı emekçilerinin hiçbir sorununa yer verilmemesini eleştirdi. Adliye çalışanlarının üvey evlat olmadığını vurgulayan Arı, konuyu meclis gündemine de taşıyacağını söyledi.
SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Yargı çalışanlarının sorunları ve çözüm önerilerini paylaşan Arı, "
Adalet Bakanlığı Personelinin yer aldığı Yargı/Adalet hizmetleri sınıfının kurulması;
Diğer kamu görevlileri gibi adliye personelinin de soruşturma başlatılmadan Yargılama İznine tabi tutulması;
Yoğun iş yükü ve ekonomik olarak her türlü zorluğu yaşayan yargı emekçileri diğer taraftan da disiplin hükümleriyle kıskaç altına alınmıştır. Çoğunlukla iş yoğunluğundan kaynaklanan en küçük hatada disiplin soruşturması açılabilmekte ve cezai işlem yapılabilmektedir. Bu hususun amir ve memurlar arasında birçok sıkıntılara ve mobbinge sebebiyet vermektedir Yargı emekçilerinin de diğer kamu görevlileri gibi 2802 sayılı yasadan çıkarılarak 4483 sayılı Memurun Muhakematı Kanununa tabi olması adliye personeli hakkında soruşturma başlatılmadan soruşturma izne tabi tutulması gerekmektedir.
Keşif ve İcra yolluklarındaki haksızlıkların giderilmesi;
Fazla mesai sorunun çözülmesi;
Verilen yargı hizmeti gereği (duruşma, keşif, suçüstü nöbeti vb. gibi) fazla mesai yapılmasını gerektiren özel durumlarda yapılan mesainin karşılığında izin vb. uygulamalar değil emeğin karşılığı ücret olarak ödenmelidir.
Yıpranma payı meselesi;
Sağlık Bakanlığında çalışan kamu personeline, Emniyet mensuplarına, Askeriye Personeline ve en son Ceza İnfaz Kurumu personeline de verilen yıpranma payı gecesine gündüzüne katarak mesai mevhumu gözetmeden çalışan personele, aşırı stresli bir ortamda çalışmanın verdiği elem ve kederle evine giden yargı çalışanlarına Yıpranma tazminatı verilmelidir.
Yükselme sınavlarında mülakat uygulamasına son verilmesi;
İller arası rotasyon kaldırılması;
Tüm adliye çalışanları 3600 ek gösterge kapsamına alınması;
Özelleştirmeden geçen 4/B’li personele tayin hakkı tanınması;
Adliyelerde özelleştirmeden geçen önceden 4/C statüsünde çalışırken daha sonra 4/B statüsüne geçen personellere de kadrolu personel gibi yılda bir kereye mahsus olmak üzere havuz tayini hakkı verilmesi gerekmektedir.
Yargı kurumlarında kreşler açılması;
Adli emanet memurlarının görev tanımı yapılması;
SENDİKAL HAKLAR
Sendika hakkı verilmesi;
Cezaevinde çalışan personele ve Denetimli Serbestlik Personeline sendikal hakların tanınmadığı bilinmekle, bu personele bulundukları statü gözden geçirilerek 4688 sayılı yasanın 15 maddesinin (K) bendi uyarınca sendikal faaliyette bulunmaları sağlanmalıdır.
Özelleştirmeden geçen 4/B’li personele tayin hakkı;
HAVUZ TAYİNLERİ
Adliyelerde özelleştirmeden geçen önceden 4/C statüsünde çalışırken daha sonra 4/B statüsüne geçen personellere de kadrolu personel gibi yılda bir kereye mahsus olmak üzere havuz tayini hakkı verilmesi gerekmektedir
Havuz tayinleri ve sınav takviminin belirlenmesi;
KADRO TALEPLERİ
Adalet Bakanlığında çalışan tüm Sözleşmeli personelin kadroya alınması;
SÖZLEŞMELİ İZİNLERİ
Sözleşmeli personellerin yıllık izinlerine ilaveten yol izinleri ve mazeret izinleri, kadrolu personel gibi düzenlenmesi;
Giyim ve yemek yardımının çok düşük kaldığı gerçekçi rakamlara yükseltilmesi;
Şehit ve malul yakınlarından hizmetli kadrosunda çalışanların Genel İdari Hizmetler Sınıfına atamalarının yapılması;
Kadrolu personele verilen Adalet Hizmetleri tazminatının   sözleşmeli ve teknik personele de verilmesi;
YEŞİL PASAPORT VERİLSİN
Yeşil pasaport meselesi;
Kamu kurumlarında görev yapan birçok memur rahatlıkla yeşil pasaport alabilmekte iken, adaletin tecellisinde önemli rol alan mübaşirler, Şoförler, Emanet Memurları, Güvenlik Görevlileri ve diğer personelde yeşil pasaport alabilmelidir.  
Birçok kamu kurumunda var olan ücretsiz ulaşım imkanı Adliye çalışanlarına da sağlanılması;
ADALET GÜNÜ İLAN EDİLSİN
Adalet çalışanları gününün ilan edilmesi;
Şeklinde sıralayabiliriz. Bu sorunların çözülmesi ve taleplerin karşılanması Adliye çalışanlarımızın daha rahat çalışmasını sağlayacağından adalet hizmetlerindeki kaliteyi de arttıracaktır."







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI