Bugun...



Altılı Masa, Demokrasiyi Kadınlarla Kuracak

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği “Altılı Masa, kadın hareketiyle buluşuyor” etkinliği, 30 Haziran Perşembe günü gerçekleşti.

facebook-paylas
Tarih: 30-06-2022 17:49

Altılı Masa, Demokrasiyi Kadınlarla Kuracak

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği “Altılı Masa, kadın hareketiyle buluşuyor” etkinliği, 30 Haziran Perşembe günü gerçekleşti. SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç’ın moderatörlüğünde gerçekleşen çevrimiçi toplantıda, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, İyi Parti ve Saadet Partisi’nin temsilcileri; kadın hareketinin temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler ve gazetecilerle bir araya gelerek onların sorularını yanıtladı.

 

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için yola çıkan SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği öncülüğünde “Altılı Masa, Kadın Hareketiyle Buluşuyor” etkinliği gerçekleşti. Derneğin Youtube hesabında da canlı olarak izleyiciyle buluşan çevrimiçi etkinlikte, “Altılı Masa”nın temsilcileriyle kadın hareketi buluştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, GELECEK Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya’nın katılım gösterdiği program büyük bir ilgiyle karşılandı.

 

Kadın hareketinin temsilcileri, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve gazetecilerle bir araya gelen Altılı Masa temsilcileri, “Türkiye’nin demokrasi inşasında kadınların yeri ne olacak?”, “Kadın politikaları ne olacak?”, “Cumhurbaşkanı adayında aranan özellikler neler?”, “Kadınların yönetimde temsili nasıl eşitlenecek?” gibi sorulara cevap verdi. Moderatörlüğünü SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç’ın üstlendiği etkinlik, kadın hareketinin ve toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadelenin artık siyaset sahnesinde var olması adına tüm katılımcılara umut verdi.

 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç, kadınların “Altılı Masa” ile buluşmasını “Türkiye’de Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi yeniden inşa etmek üzere ittifak kuran altı muhalefet partisinin temsilcileri, Türkiye’nin eşitlikçi demokrasi savunuculuğunda en etkin hareket olan kadın hareketinin temsilcileri, akademisyenler ve gazeteciler ile bir aradayız” ifadeleriyle özetledi. Onanç, cinsiyet eşitliğinin sadece bir kadın hakları sorunu değil bir demokrasi ve gelişmişlik sorunu olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Bu nedenle kadınlar ve erkeklerin bu eşitliği sağlamak yönünde ortak mücadele vermesi gereğine inanıyoruz” diye konuştu. “Siyasal partilerin erkeklere göre şekillenmiş kurumsallaşma modelleri değişsin, kadın deneyimlerine yaslanacak siyaset yapma yolları güçlensin istiyoruz” diyen Onanç, yeni bir siyaset dili ve siyaset yapma biçim talep ettiklerinin altını çizdi.

 

Kadın haklarının altı erkekle tartışılması eleştirilerine dair İYİ Parti’den Bahadır Erdem “Biz Altılı Masa’nın hukuk başkanları olarak bir araya geldik. Buradaki altı erkeğin sebebi hukuk başkanlarının tesadüfen erkek olması” diye cevaplarken; Demokrat Parti’den Bülent Şahinalp ise eleştirileri çok doğru bulduğunu ifade ederek “Bu görevlendirmede altı erkek çıksa da içeride çok değerli kadın çalışma arkadaşlarımız var” dedi.

 

Tüm katılımcılar, kadınların her alanda eşit oranda temsil edilmesi gerektiğini savundukları etkinlikte, ilkokul birinci sınıftan itibaren müfredata İnsan Hakları ve Kadın-Erkek Eşitliği derslerinin de eklenmesi konusunun gündemlerinde olduğunu ifade ettiler. Konuya dair Bahadır Erdem erkek egemen toplumun değişmesinin tek yolunun eğitim olduğunu vurguladı. Erdem ayrıca, “Türkiye’deki kadın hakları cumhuriyet demektir. Cumhuriyetin kurucu değerleri demektir. Bugün kadınlara saldıranlar, hiç bitmemiştir ve bitmeyecektir. Kadın haklarına, kadın-erkek eşitliğine saldırmak cumhuriyete saldırmaktır” ifadelerini kullandı.

 

Deva Partisi’nden Mustafa Yeneroğlu Deva Partisi’nin yeni bir parti olmasına rağmen mecliste kadın temsilci konusunda en fazla sayıya sahip parti olduğunu belirtti. Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün ise “Bu masa kadınların yaşam hakkının nasıl korunacağı konusunda çok detaylı bir plan oluşturdu. Yerel siyasetten itibaren kadınlar siyasetin içinde yer alsın istiyoruz ve bunu teşvik ediyoruz. Bu nedenle de bu masanın desteklenmesi gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuşurken; Saadet Partisi’nden Bülent Kaya da özellikle İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline dair gelen soru ve eleştirileri “Bu sözleşmenin mecliste yeterince katılımcı bir ortamda tartışılmadığını kabul etmek lazım. Ama sözleşmenin sorun yaratan kısımlarının da tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Sözleşmedeki bazı maddelerin uluslararası sözleşmelerle de çelişen tarafları var, ailenin bir bütün olarak değerlendirilmediğini görüyoruz” diye yanıtladı.  

 

Gazetecilerden ve kadın hareketinden gelen LGBTİ+ bireylerin haklarına dair sorulara ise CHP’den Muharrem Erkek “Demokrasinin öznesi insandır. Her bireyin dilediği cinsiyeti yaşama, dilediği yaşam tarzını benimseme hakkı vardır ve bu haklara demokratik hukuk devletinde saygı gösterilmesi gerekir” şeklinde cevap verdi.

 

Kadın haklarının mevcut durumdaki eksiklerinin tartışıldığı etkinlikte, kadınların siyasal kararlarda söz sahibi olarak yer almasının önemi vurgulandı. Gülseren Onanç’ın “geçmişi yargılamak için değil, geleceği inşa etmek için” gerçekleştirdiklerini ifade ettikleri etkinlik kapsamında, katılımcı kadın örgütleri ve gazeteciler, muhalefetin bu konulardaki mevcut tutumuna eleştirilerini dile getirmeyi de ihmal etmedi.

 

Etkinlikte gelecek genel seçimlerin de nabzı tutuldu. Kadın hareketi temsilcilerinin seçilecek iktidardan beklentilerinin de tartışıldığını toplantıda, Altılı Masa demokrasi inşası yolunda kadınlarla öne çıkacağının sinyallerini verdi.

 

“Kadın erkek eşitliği olmadan demokrasinin inşası mümkün değil”

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, geçtiğimiz yılın Eylül ayından bu yana “Türkiye’nin demokrasi hikayesi yeniden yazılırken kadınlar nerede?” sorusuna odaklanarak bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. En son 19 Nisan 2022’de The Marmara Pera’da yüz yüze gerçekleşen “Türkiye’nin Demokrasi İnşasında Kadınlar Nasıl Bir Rol Oynayacak?” başlıklı toplantıda kadın hareketinin örgütlü mücadele stratejileri ve yol haritası masaya yatıran dernek, farklı etkinliklerle toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine devam edeceğini belirtmişti.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI