Bugun...



7 ayda 236 bin abonenin elektriği kesildi

CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer’in önergesine Bakan Dönmez yanıt verdi…

facebook-paylas
Tarih: 20-11-2022 17:23

 7 ayda 236 bin abonenin elektriği kesildi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,  bu yılın ilk 7 ayında borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısının 236 bin 617 olduğunu açıkladı.
 
Bakan Dönmez, 150 kWh tüketim kademesi nedeniyle borcu ödenmediği için elektriği kesik olup yasal takip başlatılan abonelere ilişkin herhangi bir veri bulunmadığını bildirdi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
“1 Ocak 2020 Ocak- 21 Şubat 2022 tarihleri arasında elektrik faturasını ödeyemeyen abone sayısı kaçtır?
EPDK tarafından 4 kişilik bir hanenin aylık zorunlu elektrik tüketim miktarına ilişkin yapılan bir hesaplama dikkate alınarak mı zam yapılmaktadır?
İlk kademe kullanım için belirlenen 210 kWh sınırı düzenlenirken dikkate alman unsurlar nelerdir?
1-31 Ocak 2022 tarihleri arasında ilk kademe 150 kWh tarifesi nedeniyle faturasını ödeyemeyen abone sayısı kaçtır?
150 kWh ilk kademe tarifesi nedeniyle elektriği kesilen ve hakkında yasal işlem başlatılan abone var mıdır?”


 
ELEKTRİĞİ KESİLEN ABONE SAYISI 1 YILDA 363 BİNDEN 425 BİNE ÇIKTI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılında borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısının 343 bin 68 olduğunu  belirtirken, 2021 yılında elektriği borcundan dolayı kesilen abone sayısının 425 bin 751 olduğunu açıkladı.  Bakan Dönmez, bu yılın ilk 7 ayında borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısının ise 236 bin 617 olduğunu kaydetti.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik tarifesinin; aktif enerji maliyeti, elektriğin üretim tesisinden son kullanıcıya kadar aktarılması için oluşan iletim ve dağıtım maliyetleri ile perakende satış hizmeti faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki maliyetlerden müteşekkil olduğuna dikkat çekti.
Bakan Dönmez, perakende elektrik satış tarifesinin belirlenmesinde tarife konusu faaliyetlerle ilgili tüm maliyetlerin mevzuat gereği dikkate alınması gerektiğine de dikkat çekerek, “Bu maliyetlerde gerçekleşen artışların/azalışların doğal sonucu olarak perakende satış tarifelerinde artışlar/azalışlar gerçekleşmektedir” dedi.
 
Mesken abone grubu kapsamında elektrik tüketim miktarlarının çok sayıda değişkenden etkilendiği için gerçekleşen mesken abone grubu ortalama tüketim verileri baz alınarak bir düzenleme yapıldığını anlatan Bakan Dönmez, bu çerçevede kademeli tarife uygulamasının temel amacı olan “verimlilik” ve “çok tüketenin sebep olduğu maliyete katlanması” ilkesi doğrultusunda günlük 5 kWh (aylık 150 kWh) tüketim kademesi belirlenerek toplam mesken tüketiminin yüzde 70’inin düşük kademede kalmasının sağlandığını  belirtti.
 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez,  takip eden süreçte ise tüketici talepleri doğrultusunda söz konusu kademe miktarının ilk önce 01/02/2022 tarihinden itibaren günlük 7 kWh’e, daha sonra 28/02/2022 tarihli Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı çerçevesinde 01/03/2022 tarihinden geçerli olmak üzere günlük 8 kWh’e (aylık 240 kWh) çıkarılarak toplam mesken tüketiminin yüzde 80’inden fazlasının düşük kademede kalmasının sağlandığını anlattı.


 
YASAL TAKİBE UĞRAYAN ABONELERLE İLGİLİ VERİ YOK
Bakan Dönmez, ayrıca “150 kWh tüketim kademesi nedeniyle borcu ödenmediği için elektriği kesik olup yasal takip başlatılan abonelere ilişkin herhangi bir veri bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu.


ELEKTRİK KESİLEN ABONE SAYISI HER YIL ARTIYOR
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 2020 yılında 343 bin olan elektriği kesilen abone sayısının 2021 yılında 425 bine çıktığına dikkat çekerek, borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısının 1 yıl içinde dörtte 1 oranında arttığına işaret etti.  Gürer, “Vatandaşın eli elektrik düğmesine gitmeye korkuyor. Esnaf zorunlu haller dışında elektrik prizine takılı dolap, cihaz bırakmamış. Hatta çoğu, gün ışığının aydınlığı ile idare ediyor. Ekonomik durum sorduğunuzda ilk elektrik faturasındaki artışlar dile getiriliyor. Çiftçi mazot ve elektrikle çalışan aletlerinde olabildiğince kısıtlamaya gitmiş durumda. Emekli ise erkenden ışıkları kapatıp uykuya meylettiğini söylüyor. Evde de zorunlu ihtiyaç dışında elektrik lüks. Birde kış saati uygulaması geçilmeyip gece karanlığında yola çıkanlar tek lamba ile hazırlık yapmanın çabası içinde. İktidar sokak lambasını tan ağarmadan söndürünce ondan da fayda görülmüyor. Gece karanlığında okul ve iş için yola çıkan elektrik gideri artacak kaygısını da yaşıyor. Bakan her soruyu yanıtlamasa da halk yaşadığı koşulları biliyor, görüyor, tepkisini de her fırsatta ifade ediyor” diye konuştu.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI