Bugun...


Murat SEYİRCİ

facebook-paylas
84 YIL SONRA CHP ANTALYA’DA KADIN VEKİL!
Tarih: 09-04-2023 15:56:00 Güncelleme: 09-04-2023 15:56:00


CHP Antalya 28. Dönem Milletvekili adayları açıklandı.
Listeyi hatırlayalım, sonra da yorumlayalım.


ANTALYA

1. Sururi Corabatur

2. Cavit Arı

3. Aliye Coşar

4. Mustafa Erdem

5. Şeraffettin Kılıç (Saadet Partisi)

6. Serap Yazıcı Özbudun (Gelecek Partisi)

7. Murat Özçelik

8. Ercüment Taşdemir

9. Nilüfer Defeci

10. Vahap Tuncer

11. Sibel Gezen

12. Ramiz Atakan

13. Emrah Yurtlak

14. Zehra Milli

15. Hatice Kübra Turan

16. Müge Gezginci Uysal

17. Mehmet Gök


Listede önceki dönem vekil olan 4 isim yok. Deniz Baykal Çetin Osman Budak, Rafet Zeybek, Aydın Özer listede olmayan isimler. Geçmiş listeden sadece Cavit Arı listede yer alırken, 2. Sıradan tekrar aday gösterildi.
Deniz Baykal rahatsızlığı nedeniyle artık siyaset arenasında oy süpürücülüğü olduğu düşünülmeyen bir isim. Çetin Osman Budak ise Kemal Kılıçtaroğlu’nun talebi ile vekillikten çekildi. Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı seçilirse, kabinede veya danışman olarak göreceğimiz isimlerden biri.
Listenin sürprizi ise CHP Manavgat İlçe eski Başkanı Aliye Coşar oldu. Seçilebilir bölgeden listeye girmesi sürprizdi.
Özellikle seçilebilir sırada İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci ve Avukat Figen Albuga Çalıkuşu’nun adı geçiyordu.
Coşar, Çevre Mühendisi Meral Mengi, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği kurucu üyesi avukat Kübra Turan, gazeteci Songül Başkaya, mimar Sebahat Çevik, sosyal medya fenomeni Ezgi Gizem Özkara Akdoğan gibi kadın aday adaylarını geride bırakarak listeye girdi.
CHP Antalya'da son olarak Türkan Örs Baştuğ, 1939 yılında kadınlara seçme seçilme hakkı verilince milletvekilliğine adayı olmuş, 5. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Antalya milletvekili olarak seçilmişti. 84 yıl sonra ise kadın milletvekili olarak Aliye Coşar’ı mecliste göreceğiz.
Listede geçen dönem 5 kadın vekil sayısı, bu dönem ise 7 kadın vekil aday sayısı diğer dikkat çeken detay.
Şehrin sorunlarını en iyi bilen birikimli insanlar olan gazetecilerin de mecliste olması gerektiğini düşünen biri olarak, Songül Başkaya’nın listede yer alması doğru bir tercih olurdu.
Listenin 5. Sırasından Saadet Partisi kontenjanından aday olan Şeraffettin Kılıç, Aydın doğumlu bir isim. Antalya’da Saadet Partisi oylarını CHP listesine çekmeye çalışacak. Antalya’da Saadet Partisi’nden gösterilebilecek pek çok isim varken Kılıç’ın tercih edilmesi, belli ki Saadet genel merkezinin bir tercihi.
Listenin 6. Sırası Gelecek Partisi’ne verilmiş. Gelecek Partisi İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Serap Yazıcı, Ankaralı bir isim.
Geçmiş birikimi oldukça doyurucu. Ancak Antalya’daki Konyalıların sayısına bakıldığında, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun da Konyalı olması nedeniyle neden bir Konyalı adayın listede yer verilmediği, seçimlerden sonra çok sorgulanabilir. Zira Antalya’da en çok hemşehri sayısı TÜİK rakamlarına göre Konyalılarda.
Listede 2018 aday listesinde 10. Sırada yer alan Vahap Tuncer yine aynı sıradan, 13. Sırada yer alan Sibel Gezen ise bu kez 11. Sıradan aday gösterilmiş.
Elbet bu listeden sonra CHP’de kırgınlar, kızgınlar, küskünler olacak. Seçime yaklaştıkça bu hisler ise yerini Erdoğan karşıtlığına, ya da Muharrem İnce taraftarlığına bırakacak.
Yeni D'Hondt sistemine göre CHP Antalya’dan kaç aday çıkarır derseniz?
Yazacağım.
Hayata Seyirci kalmamanız dileğiyle.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI