Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
10 KASIM ATATÜRK'Ü ANLAMA GÜNÜDÜR!
Tarih: 10-11-2020 11:50:00 Güncelleme: 10-11-2020 11:50:00


10 Kasım'lar Atatürk'ü anma günü olduğu kadar, anlama günüdür.

20. yüzyılın ilk çeyreği, İşgalin, esaretin, çaresizliğin ve ihanetin iç içe geçtiği bir dönemdi. Sevr antlaşması, son savunma hattı olan ANADOLU yarımadasının da parçalanmasını dayatıyordu. Kısacası yok olmanın eşiğine getirilmiş koskoca bir imparatorluğun, tabutuna çakılan son çiviydi.  

 

 

Bugün aramızdan ayrılışının 82. yıldönümü dolayısıyla andığımız, sonsuz saygı ve minnet duyduğumuz, o büyük insan, eşsiz dahi Mustafa Kemal ATATÜRK, işte bu koşularda halkıyla bütünleşerek, Kurtuluş Savaşını kazanmış ve emperyalizme tarihi boyunca unutamayacağı bir yenilgiyi tattırmıştır. Her 10 Kasım'da şükranla andığımız bu büyük asker, büyük siyasetçi, büyük devrimci Mustafa Kemal ATATÜRK yeni ve çağdaş bir ulus yaratmanın gereği olarak, Cumhuriyeti kurmuş, toplumun başöğretmeni olmuş, pek çok devrimin öncüsü olmuştur. Yüce ATAM kurduğun Cumhuriyet, gösterdiğin hedefler bizler için değişmez ve şaşmaz ilkelerdir. Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olmayacaktır.


Büyük ATATÜRK, eşsiz insan, bu topraklar üzerinde senden aldığımız emaneti, bilimin yol göstericiliğinde daha da yükseklere taşıyacağımıza söz veriyoruz. Bu topraklarda, kadınıyla erkeğiyle omuz omuza, onurlu ve saygın, çağdaş, birer yurttaş olarak yaşamanın bedeli neyse ödemeye hazırız.   Yüce ATAM, tapusu kan, acı ve gözyaşı olan bu topraklar, bu vatan, sonsuza kadar var olacaktır. Bu bizim varlık nedenimizdir.   Bir kez daha Ata'mızı en derin minnet ve şükranlarımızla, sevgi ve saygılarımızla anıyoruz.

 

ATATÜRK NASIL BİR İNSANDI?
Atatürk'ün boyu 1.74, kilosu ise 75 civarıydı. 42 numara ayakkabı giyiyordu. Ayakkabıları genelde siyah rugandı. Atatürk'ün de TC Kimlik Numası: 10000000146. Aslında bu, birinci sıradaki TC kimlik numarası. Sondaki 46, güvenlik amacıyla, sistem tarafından otomatik konulmuş. Atatürk'ün en sevdiği yemek, etsiz kuru fasulye ile pilavdı. Kahveyi de çok seviyordu. Günde 10-15 fincan Türk kahvesi içiyordu. Atatürk'ün tüm gömlekleri beyazdı. Takım elbiselerinin modelini kendisi çiziyordu. Lacivert rengi sevmezdi. Bu nedenle dolabında laciverte yer yoktu.

 

Atatürk'ün "Foks" adında bir köpeği vardı. Atatürk Foks'u Yalova kaplıcalarına gittiği bir gün, seyyar bir fotoğrafçıdan 50 liraya satın almıştı. Foks öldükten sonra doldurulup mumyalanmış, halen "Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi"nde sergileniyor. Atatürk spor yapmayı çok severdi. Düzenli ata binerdi, yüzerdi ve bilardo oynardı. Mustafa Kemal, çok kitap okuyan biriydi. Yüzlerce kitabı vardı. Ancak en sevdiği kitap, Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu adlı romanıydı. Öyle ki, kitabı sürekli yanında taşırdı ve zaman zaman rastgele bir sayfa açıp okurdu. Savaş meydanlarında kitap okuma rekoru kıran tek komutandı.

 

Atatürk 44 sayfalık bir geometri kitabı yazdı. Bugün kullandığımız üçgen, dörtgen, çap, artı, eksi, bölü, oran gibi Türkçe kelimeleri Atatürk buldu. Atatürk'ün bu kitap dışında 13 kitabı daha var. Mustafa Kemal; Medeni Bilgiler, Karlsbad Hatıraları, Bölüğün Muharebe Eğitimi gibi hem askeri hem de toplumsal konularda kitaplar yazdı. Atatürk isminde bir çiçek vardı. Rivayete göre, Atatürk çok seviyor diye bu ismi koymuşlar. Bir başka iddiaya göre ise Meksika kökenli çiçeği Türkiye'de yetiştiren bitkibilimciler çiçeğe Atatürk ismini verdi.

 

Mustafa Kemal Atatürk, son söz olarak, "Aleykümselam" dedi.
Anlatılanlara göre, Atatürk, doktoruna dikkatle baktı ve "Aleykümselam" dedi. Ardından girdiği komada 30 saat kaldı. 10 Kasım günü hayata gözlerini yumdu. Atatürk'ü sevgiyle, saygıyla, minnetle anıyoruz. Dünyada kendi topraklarını işgal ederken canlarını vermiş düşman askerlerinin analarına; "ey evlatlarını bu topraklarda kaybetmiş analar silin gözyaşlarınızı, onlar artık bizimde evlatlarımızdır. Bırakın Mehmetlerle koyun koyuna uyusunlar" DİYEBİLECEK RUHA SAHİP bir tek devlet adamı ve asker gösteremezsiniz... "DÜNYA TARİHİNDE Vatan savunması için yapılmayan her savaş bir cinayettir" diyen BAŞKA BİR ASKER VE DEVLET ADAMI YOKTUR...





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI