Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
19 MAYIS'IN ÖNEMİ
Tarih: 18-05-2021 18:03:00 Güncelleme: 18-05-2021 18:03:00


19 Mayıs; milyonlarca Anadolu insanının yüreğinde özgürlüğün temsili olmuş, Atatürk'ün ilke ve inkılaplarını hatırlatan çok önemli bir gündür. Milletine güvenen bir liderin, medeniyet yolunda gösterdiği hedeftir. Cumhuriyetimize sahip çıkmak geçmişe saygı, geleceğe umutla bakmaktır. 19 Mayıs 1919, atalarımızın uğrunda binlerce şehit vererek yurt yaptıkları toprakların yeniden kazanılmasının yolunu açan Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin başlangıcıdır. Atatürk'ün ulusal egemenliğe dayanan, bağımsız yeni Türk Devleti’ni kurma ülküsünü yaşama geçirmek amacıyla Samsun'a çıkışı, şanlı tarihimizde önemli bir dönüm noktası, aydınlığa uzanan süreçte atılmış çok yönlü ve kararlı bir adımdır.

 


Cumhuriyetimiz için en önemli dönüm noktalarından birisi olan 19 Mayıs, bu yılda meydanlarda kutlanamayacak; ancak bayram coşkusunu, belediyelerin düzenledikleri çeşitli etkinliklerle kısmen de olsa yaşayacağız. Atatürk tarafından Türk gençliğine armağan edilen bu değerli gün, Kurtuluş Savaşı için de büyük önem taşımaktadır. Bu noktada, 19 Mayıs'ın önemi de tarihimiz açısından oldukça kıymetlidir.


Bu topraklarda bugüne kadar atılan hiçbir adım, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basarken attığı o adım kadar "kurtarıcı" olmamıştır. Emperyalizme karşı "tam bağımsızlık", saraya/sultana karşı "milli egemenlik" mücadelesi o ilk adımla başlamıştır. Sonunda Türk milleti iki kere kurtulmuştur.         

                  
Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir" diyerek, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. Bu tarih ile birlikte Türk Milleti, kendi makus talihini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında var olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. Kurtuluş Savaşı bu destanın adı, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi de bu destanı yaşatan milletin kalbidir. 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan yakılan özgürlük ateşi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla birlikte kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Bugünkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz.

 

19 Mayıs 1919'da bağımsızlık ve özgürlük ateşi yakılmamış olsaydı; bugün ne bağımsız Türkiye Cumhuriyeti olurdu, ne izzet ve ikbal içinde yaşayanlar olurdu, ne de 23 Nisan Bayramı'nı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayabilirdik. İşte 19 Mayıs bundan dolayı önemlidir. Onun için Atatürk, ben 19 Mayıs'ta doğdum demesinin nedeni de budur. Bugün her yaştaki insan, konumu ne olursa olsun, ister Atatürk'ü sevsin, ister sevmesin varlığını, bağımsız ve hür yaşamayı, Cumhuriyet gibi şerefli bir rejime sahip olmayı Yüce Atatürk'e borçlu olduğunu unutmamalı…
 
Türkiye şeffaflaştıkça güçlenecek. Gençlere en azından bu ilkeyi anlatabilirsek, 'Şeffaf' ve "bilinçli" olabilmenin, yaşamın en güç ama aynı zamanda 'en gerekli' ilkesi olduğunu öğrenmiş bir gençlik, ülkenin gerçek teminatı sayılır...      


Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız millet iradesidir. Bunun yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği Türk gençliğine önemli görevler düşmektedir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor bayramımız gençlerimize ve ulusumuza kutlu olsun.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI