Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
LAZERLE ATEŞ ÖLÇMEK ZARARLI MI?
Tarih: 07-04-2020 14:15:00 Güncelleme: 07-04-2020 14:15:00


Korona günlerinde güvenlik güçleri bir çok açıdan önlemler almakta, insanları en az temas olacak şekilde seyahat ettirmekte, buna uymayan araçlara cezalar kesmekte veya yoldan alıkoymaktadır. Bir de en çok yapılan şeylerden biri de uzaktan lazerle ateş ölçmekte, ateşi olan kişileri de korona şüphesi ile doktora sevk etmektedir. Acaba bu lazerle ateş ölçümü yeterince sağlıklı mı, bu ateş ölçer gözlerimize zarar veriyor mu? Bu konuları incelemek istedim.
Tabi ki yine Ozanca ve farklı bakış açıları ile…

 

Lazerle ateş ölçmek temassız olduğu için bulaşım riskini en aza indiren bu nedenle de ateş taraması için kullanılması en pratik ve bulaşımın da en az olduğu ölçüm şeklidir. Yola termal kamera kurup kontrol etmek mümkün olmadığından da en pratik ateş ölçme yöntemidir. Ama bunu kullanırken de dikkatli olmak gerekir.

 

Lazerle ateş ölçerken en çok dikkat edilmesi gereken husus gözlere gelmesini engellemektir, hatta ateşiniz ölçülürken gözlerinizi kapatmanız en sağlıklısıdır. Ateş ölçen kişinin de lazer ışığının gözlere temasını engellemesi en doğru şeydir. Gözlere gelen lazer ışığı gözde katarakt oluşmasına, göz retinasının bozulmasına hatta körlüğe yol açan etkileri vardır. Çok az görülse de bu konuya dikkat etmek ve dikkatli kullanmak çok önemlidir.

 

Ateş ölçüm işi çok basit gibi görülse de aslında bir sağlık uygulamasıdır ve sağlıkçılar tarafından yapılması gerekir. Bu hem etki ve yan etkilerinin bilinmesi ve ona göre davranılması hem de işin hukuki yönü açısından çok önemlidir. Yollarda ateş ölçen kişinin jandarma veya polis oluşu, yani ölçüm yapan kişinin sağlık çalışanı ve yetkilisi olmayışı daha sonra oluşacak bir komplikasyonda yani katarak gibi, görme bozukluğu gibi, hatta körlük gibi sorunlarda ehil olmayan kişinin bu ölçümü yapması sonucu bir çok hukuki durumlar çıkabilir. İyi niyetle toplum adına görev yapan güvenlik görevlilerinin başı bu konuda derde girebilir.

 

O yüzden de yollarda, iş yerlerinde ve ölçümün yapıldığı her yerde hatta evlerde bile lazerli ateş ölçerlerin çok dikkatli kullanılması gereklidir. Bu iş evde ehil olmayan kişinin iğne yapması, pansuman yapması gibi aslında çok önemli ve dikkatli olunması gereken bir konu… Az da olsa komplikasyon gelişebilir. Bunun oluşmaması için ateş ölçme işini bir sağlık personeline yaptırmakta fayda vardır. Bilhassa da toplu ölçüm yapılan yerlerde ilerde herhangi bir komplikasyon gelişmemesi için bu çok önemlidir.

 

Eğer ölçümü bir sağlıkçı yapmayacaksa, gözler mutlaka kapattırılmalı, ölçüm cihazının ölçüm yapacağı 10- 60 saniye içinde alının ortasına nişanlanmalı, başka yere ışığın gitmesi engellenmeli, tam süresi kadar tutulmalı az veya çok tutulmamalıdır. Çocukların ateşi ölçülecekse ve hareketli bir çocuksa uyurken ölçmek tercih edilmelidir. Eğer gözde bir yanma, görme bozukluğu gibi sorun olursa göz kapalı tutulmalı, güneşe bakılmamalı, en kısa zamanda bir göz doktoruna gösterilmelidir.

 

Lazerli ateş ölçer çok pratik ve hastalık tespitinde en azından şüphe ölçüsünde çok değerlidir. Gerçi bir çok kişide belirti vermeden veya ateş olmadan da bu hastalık geçirilebilmektedir. Ama yine de hiç bir şey yapılmamasındansa böyle bir tarama iyi bir uygulamadır ama ehil ellerde ve çok dikkatli olunursa yoksa başka başka sorunlar başımızı ağrıtabilir…

(OZANCA SAĞLIK MOBBİNG POLİTİKA KİTABIMDAN)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI