Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
HER MASKE BİZİ VİRÜSTEN KORUR MU?
Tarih: 06-04-2020 17:50:00 Güncelleme: 06-04-2020 17:50:00


Bugünlerde maske takma zorunluluğu geldikten sonra çeşitli maskeler kullanılmaya başlandı. Kimisi çok etkili denilen N95 maskeleri, kimisi ameliyat maskeleri kullanırken kimisi de İngiltere Kraliçesi gibi her kıyafetine uygun kumaş maskelerle veya şal, eşarp, mendil gibi şeylerle maske kullanmaya başladı. Ben de şu maske işine bir bakayım, hangi maske daha iyi, daha kullanışlı, hangilerini kullanmalıyız diye bir araştırma yapmak ve Ozanca bu konuda sizi bilgilendirmek istedim… Çok faydalı olacağımı umuyorum bence dikkatle okuyun.

 

N95: En güçlü koruma bizi virüslerden % 95 bakteri, toz ve polenlerden %100 korur ama sıkıntısı çok… Hızlı tıkanır, 6 saatten fazla kullanılması sakıncalıdır. Yüzde yara yapabilir veya nefes almayı güçleştirir. Daha çok hasta ile çok yakın çalışmak zorunda olan sağlık personeli için uygundur. Normal kullanım için hem çok pahalı hem de gereksizdir..

 

AMELİYAT MASKESİ: En sık kullanılan yaygın maskedir. Virüslere karşı %95 bakteri, toz ve polenlere karşı % 80 etkilidir. Pratiktir ucuzdur. Virüse karşı -ki koronaya karşı N95 kadar- etkilidir. 4-6 saatte bir değiştirilmesi gerekir. Herkesin kullanımına uygundur, mutlaka tavsiye edilen maske bu maskedir. Bu maskenin kullanılması gerekir.

 

FFP1 MASKE: Virüse karşı % 95 bakteri, toz, polenlere kaşı % 80 etkilidir. Ameliyat maskesi ile aynı etkiye sahiptir. Biraz daha pahalıdır, asılı partiküllere karşı daha etkilidir, kullanılabilir…

 

AKTİF KARBONLU MASKELER: Virüse karşı hiç koruması yoktur. %10 kadar korur bakteri, toz ve polenlere karşı % 50 etkilidir. Kokuya karşı etkilidir, koku önleyici olarak kullanılır. Virüsten koruyucu olarak düşünülmemesi gerekir.

 

BEZ MASKE: Evde yapılan, giyilen kıyafete uygun olabilen, şık duran bu maskelerin maalesef virüse karşı hiç bir koruyuculuğu yoktur. Bakteri, toz ve polenlere karşı % 50 etkilidir. Faydası olur ama bizi asla korona virüsünden korumaz.

 

SÜNGER MASKE: Son günlerin modası olarak kullanılan bu sünger maskeler -ki kimisi sütyenden elde ediliyor- hiç bir faydası olmayan maskelerdir. Virüse karşı hiç bir koruyuculuğu yoktur. Bakteri, toz ve polenlere karşı koruyuculuğu da % 5 kadardır yani hiç takmasanız daha iyi…

 

Yukarda belirttiğim gibi maske kullanmak ciddi iştir. Doğru maskeyi kullanmak da bu yönden çok önemlidir. Bazı sahte maske üreticileri bu durumdan faydalanıp yokluğu ve aşırı isteği fırsata çevirip sahte maske üretmektedir. Bu maskeler de sanki cerrahi maske gibi fahiş fiyatla satılmakta, hem halkın parasına göz dikilmekte hem de hiç bir koruyuculuğu olmadığı için de halkın sağlığı ile oynanmaktadır. Bunların mutlaka tespit edilip, bu yanlış sahte maskelerin mutlaka imha edilmesi gerekir.

 

Bir de kıyafete uygun güzel veya değişik görünsün diye hiç korumayan maskeleri takmak çok sakıncalıdır. Mutlaka doğru maskeye ulaşmak gerekir. Ayrıca şal, mendil, eşarp gibi nesneler bizi virüsten korumaz hatta üzerinde virüs taşıyabildiği veya korumasız olduğumuz halde rahat hareket ettirdiği için daha hızlı hastalık kapmamıza neden olabilmektedir.

 

Doğru maske seçimi hayati önem taşır, lütfen dikkat edelim...

(Ozanca Sağlık Mobbing Politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI