Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONA EN ÇOK SİGARA İÇENİ VURUYOR
Tarih: 02-04-2020 18:42:00 Güncelleme: 02-04-2020 18:42:00


Koronadan ölümler ülkemizde de artmaya başladığı şu günlerde… Artık bizim de kendimize özgü koronadan ölüm istatistiklerimiz oluşmaya başladı. Bu istatistikler ülkeden ülkeye benzerlikler gösterse de bazı farklılıklar var… Ben de bu konuyu irdeleyip Ozanca bakış açısı ile değerlendirmek istedim.

Koronadan ölenlerin en büyük ortak özelliği %90 ile sigara ülkemizde… Sigara içmek en büyük risk olarak görülüyor. 70 yaş üstü ölümler % 75'lerde… Yani daha çalışır durumdaki %30 kişimizi koronadan kaybetmişiz, bu diğer ülkelerde çok daha az… Virüsle karşılaşma oranı çok olan gençler ki sokağa çıkma yasağı olmadığı için… Bir çoğu da çalışmak zorunda olduğu için sürekli korona virüsü ile karşılaşıyorlar. Koronadan ölümlerin ben genç ve çalışabilir durumdaki insanlarda ülkemizde çok daha fazla görüleceği kanısındayım.

Koronadan ölümlerde ikinci sırayı ülkemizde hipertansiyondan ölenler alıyor % 80 ile… Bu da diğer ülkelere göre oldukça yüksek bir oran. Ben hemen kullanılan ilaçlarla ilgisi var mı diye baktım, çünkü ortalıkta bir söylenti dolaşıyordu. ACE inhibitörü dediğimiz bir takım tansiyon ilaçları koronaya karşı sıkıntılı oluyor ve ölümleri artırıyor diye… Ama öyle anlamlı bir fark yok. Her türlü tansiyon hastası hangi ilacı kullanırsa kullansın çok riskli… Bir de tabi ki hazır fastfood beslenme, poşetli gıda tüketme, tuz tüketimine, yağ tüketimine dikkat etmeme yüzünden bizim ülkemizde genç yaşta tansiyona yakalanmada genç ölümleri çok artırıyor. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor. 40 yaş üstü tansiyon hastası ülkemizde % 40, 50 yaş üstü tansiyon hastası ise ülkemizde % 60… Bu oranlar bir çok Avrupa ülkesine göre çok yüksek ülkemizde…

Korona virüsüne sürekli karşılaşma çok etkili demiştim. Sağlık çalışanlarının en önemli ölüm sebebi de bu oluyor zaten. Eğer sağlık çalışanı içinde tansiyon hastası olan ve sigara içen varsa işte en büyük risk onlarda, yaşa başa bakmadan en çok ölüm onlarda oluyor. Tabi bu durum bu şekilde çalışan başka iş kollarında da geçerli. Sürekli, insanla karşılaşan sadece sigara molası veren genç insanların da aynı tehlike altında olduklarını söylemeliyim. En azından korona günlerinde sigara içmemenizi, stres ve uykusuzluk gibi sorunlarınızı dinlenme, bol meyve yeme gibi çözmenizi tavsiye ederim.

Ülkemizde sigara alışkanlığı hükümetin aldığı onca önlem ve çalışmaya rağmen hala çok yüksek oranlarda… Bilhassa da genç kadınlarda sigara alışkanlığı çok yüksek… Ülkemizin geleceği olan bu çok değerli kadınlarımızın sigara içtikleri için koronadan kaybetmemiz, geleceğimizin inşası içinde büyük tehdit oluşturmaktadır. Hiç olmazsa şu korona salgını olduğu günlerde sigarayı bırakmaları veya bırakamıyorlarsa mümkün olduğunca az insanla konuşup, evden mümkün olduğunca az çıkmalarını çok önemsiyorum. Daha önceki yazılarımda da yazdığım gibi en çok sağlıkçı ölümü ve en çok genç ölümü ülkemizde gerçekleşebilir, bu da bizim en büyük felaketimiz olur.

Avrupa'da yaşlı ölümlerinin en büyük nedeni yoğun bakım yetersizliği, huzur evlerinde yaşlıların adeta ölüme terk edilmeleri… Yaşlıların yaşama isteklerinin olmamasından dolayı hayata tutunamamaları, çocukları tarafından yeterince ilgi gösterilmemeleri ve bu yüzden mutsuz olup bağışıklı sistemlerinin çökmesidir bana kalırsa… Ülkemizde yaşlılar o konularda onlara göre daha şanslılar. Gençliklerinde doğal beslendikleri ve bir çok hastalığı atlattıkları için bağışıklık sistemleri de gençlere göre çok daha yüksek… Eğer kronik hastalıkları yoksa (tansiyon, şeker,bunama,organ yetmezliği) ve sigara da içmiyorlarsa hayatta kalma şanslarını ben genç, sigara içen sokakta dolaşan tansiyon hastalığı olan gençlerden çok daha yüksek olarak görüyorum. Yeter ki evden çıkmasınlar...
(Ozanca Sağlık Mobbing Politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI