Bugun...




facebook-paylas
ESİRİ OLUNAN TEKNOLOJİ
Tarih: 07-02-2021 19:13:00 Güncelleme: 07-02-2021 19:13:00


Son yıllarda sıkça telaffuz edilen bir kelime daha lügatımızda yerini aldı. Adı Yapay zeka.
Yapay zekanın ne olduğunu sorguladığımızda, bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak açıklama buluyoruz. Başka bir açıklamaya göre, Yapay zeka tanımının, bilgisayarın insanlar gibi düşünmesi demek olduğudur.


Geçmişte bazı fabrikaların ürrünlerine desen çizmek için kullandığı yazılımları görmüştüm. Bazı fabrikaların işlerini robolar yaptırdıkları konuşulmaya başlayınca, işçilerin işsiz kalma korkusuyla itirazları gündeme gelmişti.


Geçmişte okulların bazılarında 10 parmak daktilo dersleri vardı. 10 parmakla yazabilmek için çok uğraşırdık. Sonraları bigisayar öğrenmek için çaba sarfettik. Hayatımıza televizyon yayınları girdiğinde, "binlerce km.den futbol maçını nasıl gösteriyor" diye akıl erdirmeye çalışırdık. Aya ayak basan astronotların siyah beyaz görüntülerini izlediğimizde, yaşlılarımız, "kapatın şunu, ayda insan mı yürür aklınıza zarar verecek" derlerdi.


Artık günümüzde bilgisayar mühendisliği var. Her konuda yazılımlar yapılıyor. Öyle programlar üretildi ki, sesi yazıya dökebiliyoruz, Resimler üzerinde oynayabiliyoruz. Anında mesaj yoluyla dünyanın bir ucuna her türlü bilgiyi gönderebiliyoruz. Görüntülü olarak sevdiklerimizle konuşup hasret giderebiliyoruz. Bu yapabildiklerimiz başta biz basın mensuplarının işini çok kolaylaştırdı.


Twitter, WhatsApp, Facebook türü sosyal paylaşım ağlarının ortaya çıkmasıyla, arkadaş gurupları oluştu ve dünyayla bilgi paylaşımı yapar hale geldik. Avuç içine sığdırdığımız cep telefonuyla yapmadığımız iş ve işlem yok gibi. Para dahi gönderebiliyoruz. Temassız kredi kartlarından, yeni tip çipli kimlikler ve de sürücü belgelerinden bahsetmeye gerek yok.


Bütün bunlar çok büyük kolaylık ama işin arka planında aması da var. Kimi uzmanlar her şekilde takip edilebildiğimizi öne sürerken, kimi uzmanlar da kişisel tüm bilgilerimizin kopyalanıp arşivlenebildiğinden söz ediyor. Art niyetli bilgisayar uzmanı dolandırıcılara da dikkat çekiliyor.


Hayatımızın bir parçası olmuş, vazgeçemediğimiz bu teknolojiden gelecek tehlikelerden nasıl kendimizi koruyacağımızı da tam bilemiyoruz. Halkımızın ATM cihazında işlem yaparken bile zorlandığı bu dönemde, teknolojiyi güvenli bir şekilde kullanabilmesi çok güç.


Son aylarda Türkiye’de temsilcilik açmaları için devletimiz tarafından zorlanan WhatsApp ve Facebook şirketlerinden panikleyen insanımız bir başka haberleşme ağı olan Telegram’a kayıt olmaya başladı. Güvenli olup olmadığını test eden var mı bilemem ama bu sistemi de kullanmaya başladık bile. Son aylarda, BİP adıyla yeni ve yerli bir sistem olduğu belirtilen ve ana bilgisayarı Türkiye’de olduğu öne sürülen bir yazılımdan bahsedilmeye başlandı. Velhasıl bu konular bulmacaya dönüştü.


Bir bilgisayar uzmanı dostumuz Facebook için güvenlik uygulamasının nasıl olabileceğini paylaşmış. Ben de belki okuyuculara faydalı olur diye sırasıyla yapılacakları paylaşmak isterim.


1-Facebook uygulaamasını açıp en altta sağdaki üçlü çizgiyi tıklayıp ayarlar bölümüne girin ve açılan sayfada yine ayarlar ve gizlilik kısmına girin.
2-Açılan uygulamada alta doğru Facebook dışındaki hareketler üzerine gelip giriş yapın. Geçmişi temizle kısmına basıp önce geçmişi temizleyin.
3-Geçmiş temizlendikten sonra ‘diğer seçenekler’ hanesine basın ve ‘gelecekteki hareketleri yönet’ kısmına basın ve ‘Facebook dışındaki hareketleri yönet’ kısmını kapatın ve kurtulun.

Hoşça kalın, teknolojiyi bilinçli kullanın
Cengiz Savaşeri





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI