Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
VİTAMİN ÇILGINLIĞI
Tarih: 27-02-2021 15:58:00 Güncelleme: 27-02-2021 15:58:00


Korona günlerinde en çok tüketilen şeylerden biri de vitaminler oldu. Adeta çılgınca vitamin tüketiyoruz, çoğu zaman bilinçsizce reklamların, sosyal medyanın, eş- dostun tavsiyesi ile çoğu ruhsatsız veya farklı amaçlarla tarım bakanlığı onaylı olan içeriği üzerinde yazandan çok farklı olan bu vitaminler sağlığımızı koruyayım derken bazen de zarar verebiliyor.


Öncelikle şunu belirteyim vitamin almak bizim koronaya karşı tam bir koruma her zaman sağlamıyor, hatta bazı durumlarda ki çoğu yoğun bakım hastası bağışıklık sisteminin çok iyi olması yüzünden yoğun bakımda… Yani vitamin kullanmak hele fazla vitamin kullanmak bizi her zaman hastalıklardan korumuyor aksine zararlı olabiliyor.


Bir de alacağımız vitamine iyice bakmamız gerekiyor, Sağlık Bakanlığı onayı olmayan hiç bir vitamini bence kullanmayın. Tarım Bakanlığı onaylı vitaminler çoğu zaman hayvan yemi, gıda takviyesi, hayvan vitamini gibi bir çok amaçla ithal edilmiş veya onay almış olabilir, bu da kutu üzerinde hiç yazmaz veya okunamayacak yerlerde yazabilir. Bu yüzden benim tavsiyem asla Sağlık Bakanlığı onayı olmayan vitamin kullanmayın ve mutlaka vitamininizi eczaneden ve eczacınıza danışarak alın. Eczane dışından internet üzerinden veya vitamin firmasının özel dükkanından asla vitamin almayın, dediğim gibi onayının ne için olduğu açık değildir ve pazarlama stratejisi içinde bunlar size söylenmez.


    Sağlık Bakanlığı onaylı bazı vitaminler de fazla alındığında zararlı olabilir. Örnek olarak bu günlerde en çok tüketilen vitaminlerden D vitamini fazlalığı vücutta fazla kalsiyum tutulmasına sebep olur, bu da iştah kaybı, ishal, kabızlık, mide bulantısı, kusma, eklem- kas ağrısı, sürekli baş ağrısı, sinirlilik, endişe, kaslarda zayıflama ve düzensiz bir kalp atışına sebep olur. 
B12 fazlalığı; panik atak, stres, gerginlik, uykusuzluk, karın ağrısı, bulantı, ishal, sivilcelenme gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Hatta bazı kanser türlerinde artışa da sebep olabilir.
Bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna; C vitamini böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Yine bu vitaminlerle beraber alınan bazı mineraller de tansiyon artışlarına, böbrek taşlarına, daha bir çok hastalığa sebep olabilir.


     Evet vitamin kullanıp sağlığımıza kavuşmak isterken sağlığımızdan da olabiliriz. Ayrıca bağışıklık sistemimizin aşırı uyarılması ve güçlendirilmesi bizim tıpta stokin fırtınası dediğimiz bağışıklık sistemimizin aşırı reaksiyonu ile ortaya çıkan bir hastalığa sebep olur ki bu da yoğun bakımda yatan çoğu gencin, sporcunun, sağlıklı kişinin yatma sebebidir.


     Aslında en doğru vitamin doğal gıdaları mevsiminde tüketmekle elde edilir ve ekstra bir şeye de gerek kalmaz, bunun için bol bol mevsim meyvesi, sebzesi tüketmek, iyi uyumak, stresten mümkün oldukça uzak durmak en etkili yöntemdir. Meyvelerin vücuda yararlı ve şeker yönünden sıkıntı yaratmaması için yemekten sonra değil aç karna veya öğün aralarında yani yemekten iki saat sonra tüketilmesinde fayda vardır. Gece yatarken meyve yemek ayrıca hem sindirim sistemimize zarar vereceği, hem de uykumuzu kaçırabileceği, hem de şeker düzeyimizi artırabileceği için çok önermiyorum. En iyi meyve saati kahvaltı ile öğle yemeği arası veya akşam üstü ara öğünü şeklinde olmalı…


      Vitaminler ve mineraller vücut için çok yararlıdır ama yerinde ve zamanında doğru şekilde usulüne uygun yapılmış, doktor tarafından tavsiye edilmiş, eczacı tarafından verilen vitaminler doğrudur… Öyle kulaktan dolma arkadaş- dost tavsiyesi veya reklamlara kanıp vitamin kullanmak bir çok zaman faydadan çok zarar verebilir.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI