Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONADA 40 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI POZİTİF
Tarih: 12-11-2020 17:02:00 Güncelleme: 12-11-2020 17:02:00


Evet sağlık çalışanlarına test yapmamalarına rağmen belirti göstermeyen sağlıkçının çok daha fazla olduğunu bilmemize rağmen belirti gösteren sağlık çalışanı sayısı kırk bin üzerinde, koronadan ölümlerde ise 400 sağlık çalışanını geçtik ve bunun yarısını doktorlar oluşturuyor.

Bu tüm dünyadaki sağlık çalışanlarının en kötüsü, aylar önce yazmıştım, dünyada en çok sağlık çalışanı ölümü Türkiye'de olacak diye, maalesef yazdıklarım dikkate alınmadı ve en fazla ölüm Türk sağlık çalışanında… Bunun nedenlerini yazmak, ölüm nedenlerini incelersek şunlarla karşılarız:

1-Yeterli ve sürekli ekipman verilmemesi: En baştaki neden, bilhassa yoğun bakım test merkezi ve acil servislerde yeterli maske, elbise, bone verilmemesi, sağlık çalışanlarının virüs yükünü arttırıyor. Verdik, veriyoruz, diyen sağlık bakanlığı yetkilerini Avrupa'nın, Amerika'nın hatta Çin'in sağlık çalışanlarını, nasıl giyindiklerini incelemelerini ve sonra da bunu kemdi verdikleri ekipmanlar ile karşılaştırmalarını salık veririm…


2- Uzun süre çalışma: Avrupa'da sağlık çalışanları normal çalışma süreleri olan haftada 40 saatten 36 saate inerken, bizde 45 saat olan normal saat çoğu hastanelerde 60 saati bulan çalışmalara tabi tutuluyoruz. Bu da hem virüs yükümüzü artırıyor, hem de aşırı yorgun ve uykusuzluk, beslenememe bağışıklık sistemimizi çökertiyor.


3- Maaşların azlığı: Dünyanın bütün ülkelerinde sağlık çalışanlarının maaşları neredeyse iki katına çıkarılırken bizde dönere dayalı olduğu için neredeyse yarı yarıya düşürüldü, bu da sağlık çalışanın iyi beslenememesine, bu devirde hayati önemi olan bir çok vitamini alamamasına ve bu yüzden de çabuk hastalanmasına sebep oluyor.


4-Yaşlı ve kronik hastalığı olan sağlık çalışanın çokluğu: Sağlık çalışanlarının bilhassa da doktorların yaşlı ve kronik hastalığı olduğu halde idari izinli sayılmaması, emekliliğine izin verilmemesi, yıllık izinlerini kullanamaması hatta istifa etmesine bile izin verilmemesi… Avrupa'nın bir çok ülkesinde bu durumdaki sağlık çalışanları direk idari izinli sayıldı ve sağlık çalışanı sayısı gerek ülke içlerinden gerekse diğer ülkelerden alınan personelle iki katına çıkarıldı. Bizde ise onca tayin bekleyen sağlık çalışanı varken öldürünceye kadar sağlık çalışanları çalıştırılıyor, öldükten sonra bile yerine yeni atama yapılmıyor, bu da sağlık çalışanı kıyımını çok daha fazla arttırıyor.


5- Sağlık çalışanına yeteri kadar test yapılmaması: Sağlık çalışanına yeteri kadar test yapılmadığı ve sağlık çalışanı işi gereği birlikte yakın temasta çalışmak zorunda olduğu için birbirine daha çok hastalık bulaştırıyor, bu da sağlık çalışanlardaki pozitifliği ve ölümleri arttırıyor. Halbuki Avrupa ülkelerinde her ay belirti göstersin göstermesin tüm sağlık çalışanlarına test yapılıyor, test yaptırmayanlar çalıştırılmıyor, pozitif olanlar hemen karantinaya alınıyor ve 14 günün sonunda kanda yeterli antikoru olmayan asla işe başlatılmıyor. Böylece hem diğer sağlık çalışanları hem de hastalar izole edilmiş korunmuş oluyor.


Bizde artık bıktık her gün 2-3 doktoru kaybetmekten, her geçen gün tükenmekten, izin kullanamamaktan, vadelin hiç bir ücreti alamamaktan daha da maaşımızdan kesilmesinden, emekli olamamaktan, istifa edememekten, kendimizi koruyamamaktan, hepimizin vebali bu iktidarda ve ona oy verenlerin üzerindedir haberiniz olsun…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI