Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
ARTIK FİLYASYONA SON VERMELİYİZ
Tarih: 22-05-2021 18:07:00 Güncelleme: 22-05-2021 18:07:00


Evet, salgının ilk zamanlarında salgının en önemli önleme şekli olan filyasyona artık son vermeliyiz bana kalırsa. Neden derseniz artık salgının en önemli önleme şekli aşılamaya döndü, filyasyonun bunca yaygınlıkta artık bir anlamı kalmadı, insanımızın yaklaşık beş milyonu zaten hastalığı geçirdi -ki bilim insanlarımızın en az on beş milyon hayalet taşıyıcı olduğunu söylediğine göre bu hastalığı geçiren yirmi milyon kişi, var demektir- on beş milyon kişiye de tam iki doz aşıladık, yine beş milyon kişiyi de tek doz aşıladık, bunun da getirdiği bir koruyuculuk var. Artık bana göre filyasyona gerek yok.


Artık filyasyonda kullandığımız sağlık personelini çok kısa zamanda organize edip aşı merkezleri kurmak zorundayız, çünkü önümüzdeki günlerde sanırım aşılama artık Biontech aşısı ile olacak, bu aşı da saklama koşullarından dolayı aile sağlığı merkezlerinde yapılamıyor. Burada iş TSM ve Sağlık Müdürlüğünde görevli filyasyon ekiplerine ve aşı dağıtım ekiplerine düşüyor. Biran önce organize olup, öncelikle işyerlerine gidip tek tek tüm çalışanlara aşı yapmak, çok acil aşı merkezleri kurup çok hızlı şekilde aşılamayı bitirmek zorundayız. Önümüzdeki 4 ay ki bunun ilk bir ayı en kritik olmak üzere çok önemli. Eğer bunu çok hızlı yapamazsak Eylülden sonra ilk yaptığımız aşının ve hastalığı geçiren kişilerin bir önemi kalmayacak, her şeyi sıfırlamak zorunda kalacağız.


Kaldı ki sağlık çalışanları en az bir doz Biontech  aşısı olmak zorunda. Sağlık çalışanları  Sinovac olsa bile… Çünkü artık onun etkinliği virüs yükünü çekemeyecek kadar azalacak. 65 yaş için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, onlara taşıyan olmazsa yani evin çalışan kesimi, okula giden kesimi aşılanırsa onlarda virüs yükü az olacağı için hala koruyuculukları sürebilir, Ekim ayında onların aşılanması yeterli olur.


Eğer bu fırsatı kaçırır, aşılamayı nüfusun % 70'ine ulaştıramazsak kısa zamanda 2022 yılını da kaybederiz her açıdan, artık beceriksizliği eleştiriyi bırakıp hep beraber elimizi taşın altına sokup bu işi kotarmalıyız, gerekirse artık çoktan hak edilen sağlık çalışanlarının fazla mesai ücretlerini ödemeli, pandemi paralarını eşit ve hakkaniyetle dağıtmalı, onlara tekrar moral motivasyon verilmeli, dört ay daha sıkı bir çalışma ile bu iş kotarılmalıdır.


Biontech aşısı etkili bir aşı ama diğer aşılara göre ağrı, ateş, bulantı, kusma, alerjik döküntü gibi yan etkiler yapabiliyor, o yüzden bu aşı uygulaması sırasında uygulayıcıların bu yan etkilere karşı hazırlıklı olmalarında yarar var.


Bu aşının en güzel yanı ise on beş hatta on iki yaşa kadar denemelerinin olması ve dünya sağlık örgütünden onay alması, bu da toplumsal bağışıklı için gerekli olan % 70'lik orana çok daha kolay ulaşılmasını sağlayacaktır. Biran önce belki öncelikli aşıyı da bitirip herkese aşıları yapılmalı,toplumsal bağışıklı çok hızlı bir şekilde sağlanmalıdır. Gerekirse bu aşı için okullar kullanılmalı, seyyar aşı merkezleri yurdun dört bir tarafında aşı yapmalıdır. Biz bunu çok önceki yıllarda başardık, neredeyse hedef nüfusun % 95'ini aşıladık, üstelik yeterince veri olmadan 0-6 yaş çocukta başardık, şimdi işimiz çok daha kolay, sadece toplumun % 70'ini aşılamamız yetecek.


Bizim alt yapımız, sistemimiz dünyanın en iyilerinden, yeter ki iyi organize olunsun, yeter ki aşımız olsun, bunu çok rahat başarırız. Artık ölmeyelim, aç kalmayalım, intihar etmeyelim, batmayalım, işsiz kalmayalım, artık yeniden özgür olalım, özgürlüğün, demokrasinin, insan haklarının pandemi bahane edilerek önlenmesine engel olalım.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI