Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
OMİCRON VARYANTI
Tarih: 18-12-2021 18:19:00 Güncelleme: 18-12-2021 18:19:00


Evet, yeni bir korkulu varyantımız ülkemize girdi ve hızla yayılıyor. Peki bu varyantın etkisi nasıl olur, neler yapmalıyız? Bu konuda şimdiye kadar bu varyantın görüldüğü ülkelerdeki meslektaşlarımın görüşleri, düşünceleri ve kendi tahminlerimce bir şeyler yazmak istedim. Bu görüşlerin bilimsel bir kanıtı yok ama iyi incelenmiş izlenimler ve üzerine yapılan görüşler olduğunu söyleyebilirim.


Bu varyanta karşı aşıların etkinliği % 50'nin altında bu Afrika ülkelerindeki arkadaşlarımın çalışmalarında % 30'larda, Avrupa ülkelerindeki arkadaşların çalışmalarında % 40-45 aralığında… Yani bu varyanta karşı bu aşı bulunmuş olsa Dünya Sağlık Örgütü "yeterince etkili değil" diye onay vermezdi, bizde yapılan sinovac % 50'yi çok az geçtiği için onay almıştı sonra da  delta varyantına karşı etkisinin azlığını görmüştük. Ama yine de aşısız olmaktan iyidir, aşıya güvenip önlemleri almaksak yakalanmamız çok kolay.


Bu varyanta karşı daha önce kovit geçirmiş olmak da bir işe yaramıyor, farklı varyantın getirdiği bağışıklık bu varyanta karşı koruyuculuk göstermiyor, o yüzden yine hastalanabiliriz.


Bu varyant diğer varyantlardan çok hızlı yayılıyor, neredeyse 60 kat hızla, bu yüzden önlem alıp yayılımını durdurmak imkansız gibi bir şey ancak hızlı kapanma ile biraz önü kesilebilir ama önlenmesi çok zor.


Buna karşın bu varyantın ölümcül etkisi delta varyantına göre çok daha az ve herhangi birini değil daha çok riskli kişileri öldürüyor yani 65 yaş üstü, kronik rahatsızlığı olan immun yetmezliği olan kişileri… Bence buna önlem olarak riskli kişilerin sokağa çıkmasını azaltması veya çift maske hijyen ve mesafeye uymaları gerekiyor, ölenlerin hemen hemen tamamı bu kişilerden çünkü… Bunu geçmiş zamanlardaki domuz gribi gibi düşünebiliriz bence toplumsal olarak aşısız bir şekilde domuz gribi salgınına yakalanmışız gibi düşünün, ne yapmanız gerekiyorsa o şekilde yapmak gerekiyor, beslenme, istirahat, sıkı giyinme ve kalabalıklardan uzak durma bu konuda en başta yapmamız gerekenler…


Bir başka iyi haber de artık bir ilacımız var ve omicron varyantına karşı oldukça etkili ama bir şartı var bu ilacı pozitif olur olmaz içmek gerekiyor, hastalık ilerleyince bir faydası olmuyor. O yüzden bu ilacın mümkün olan en kısa zamanda ülkemize getirilip en azından riskli kişilerin pozitifliğinde hemen verilmesi lazım ama bu euro pahalılığında ülkemiz bu alıma para ayırabilir mi, o konuda şüpheliyim ama en azından ülkemize getirilmesinde fayda olur diye düşünüyorum, hiç olmazsa kişiler durumlarına göre bu ilacı satın alabilirler.


Benim görüşüme göre bu varyant son varyant, artık virüs insana uyum sağlayamaya başladı ve yolun sonuna gelindi, iki yıl önce iddia etiğimin arkasındayım, bu salgın mart sonunda bitecek… O yüzden biraz daha sabır ve tedbir bekliyorum, bilhassa da risk gurubundaki kişilerden. Bize düşen mesafe, hijyen ve maskeyi 4-5 ay daha uygulamak, bol bol uyumak, iyi beslenmek, tabi bu ekonomik girdapta ne kadar mümkün olabilirse…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI