Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
SURİYELİLER KORONA OLMUYOR MU?
Tarih: 03-01-2021 16:16:00 Güncelleme: 03-01-2021 16:16:00


Suriye'den gelen resmi olarak beş milyona yakın gayri resmi olarak yedi milyon civarında olduğunu zannettiğimiz Suriye uyruklu mülteciler, iki milyona yakın Afganlı mülteciler ve daha sayılarını bilmediğimiz yaklaşık üç milyon civarında olduğunu sandığımız çeşitli ülkelerden gelen mültecilerin hiç Koronaya yakalandıklarını veya hastalandıklarını hatta öldüklerini bile çok görmüyoruz. Acaba bu ülkelerden gelenler Koronaya karşı bağışık mı? Bu bağışıklığı nasıl kazandılar, bu konuları merak ettim bilgi almak ve sizleri de bilgilendirmek istedim.


Öncelikle Gaziantep Belediyesi ve valiliğin resmi açıklamasına göre Gaziantep'te beş yüz bin civarı Suriyeli yaşıyor yani her dört kişiden biri Suriyeli ama hastalanma oranları yedi kişide bir yani yedi Türk'e karşı bir Suriyeli hasta oluyor. Bunu yurda girerken veya daha önce yaptırdıkları sıtma aşısının koruyuculuğuna bağlı olabileceğini düşünüyorlar. Yakın zamanda yapılan sıtma aşısının bağışıklık sistemin güçlendirdiğini, bu sayede hastalığa yakalanmadığını söylüyorlar.


Suriyeliler arasında yapılan araştırmalarda ise Suriyelilerin değil tarama için hastalandıkları zaman bile hastaneye, doktora gitmekte zorlandıklarını, zaten hastalanıp işe gitmezlerse işten atıldıklarını o yüzden de işe gitmek zorunda kaldıklarını, çok hasta olurlarsa istirahat ettiklerini,  tanıdıkları doktorlar yardımı ile tedavi olduklarını, tedavi olamazlarsa öldüklerini ama çoğunun koronadan değil broşitten veya başka hastalıktan öldü gösterildiklerini söylemişlerdir. Yani Suriyelilere tarama yapılmıyor, pozitif sayısı bilinmiyor. Özel hastaneler Suriyelilere bakmak istemiyor çünkü paralarını alamıyorlar. Devlet hastaneleri randevusuz bakmıyor ama Suriyeliler randevu almakta zorlanıyor. Aciller de çok kalabalık ve filyasyon ekipleri yüzünden muayene olmakta zorlanıyor. Korona teşhisi buna rağmen konursa işlerinden olabileceklerini düşünüyorlar çünkü sigortasız çalışıyorlar, ücretli izinli olamıyorlar. Bu yüzden de ne hastalıkları ne ölümleri istatistiklere geçmiyor. Herkes zannediyor ki Suriyeliler hiç hasta olmuyor…


Bence bu durum ayrıca ilgilenilmeli, Suriyelilere özel bir ekip gidip orada sadece Suriyelilere test yapmalı, bu dönemde ölenler covid yönünden araştırılmalı ve bilimsel olarak çıkan sonuca göre rapor hazırlanmalı. Gerçekten bağışıklı varsa hiç başka aşıya gerek yok, hepimize sıtma aşısı yapalım, hepimiz korunalım harika olur, eğer aslında çok yaygın ama bildirilmiyorsa karantina kuralları onlara da uygulanmalı ve gerekli tedbirleri alıp filyasyon uygulanmalıdır. Yoksa hem onlar çok daha fazla hasta olur, ölümler artar, hem de hastalık bizlere de geçer, yaptığımız onca mücadele bir işe yaramaz çünkü sonuçta izole değiller, bizlerle beraber yaşıyorlar ve hastalığı bulaştırıyorlar.


Korona tüm dünyayı ilgilendiren bir halk sağlığı sorunudur. Tüm dünyanın en az % 70'i aşılanmadıkça veya hastalanıp bağışıklık kazanmadıkça bu hastalık sürer ve aldığımız önlemler yaptırdığımız aşılar hiç bir işe yaramaz. O yüzden gerekirse mülteciler için dünya sağlık örgütünden yardım isteyerek aşılamaları yapılmalı, mücadeleye onlar da katılarak bu salgınla savaşılmalıdır. Bu konuda çok hassas olan dünya sağlık örgütü ve Avrupa ülkelerinin gerekli yardımı yapacağını zannediyorum.


Salgınlar en önemli halk sağlığı sorunudur ve halk sağlığı kuralları içinde mücadele gerektirir. Bu da ayrımsız herkesi bu mücadeleye katmak ve kuralları ayrımsız herkese eşit uygulamakla mümkün olur. Ama tabi gerçekten korona ile mücadele etmek istiyorsak…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI