Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
ÇOCUKLARDA MASKE KULLANIMI
Tarih: 31-10-2020 18:01:00 Güncelleme: 31-10-2020 18:01:00


Okulların açıldığı bugünlerde çocukların maske takması, maskeyi temiz tutması doğru maske kullanımı büyük bir sorun olacak gibi görünüyor. Çocuklar zaman zaman kendileri de etkilense de daha çok taşıyıcı olarak virüsün yayılmasına önderlik ediyorlar. Yani asıl tehlike eğer çocukta bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalık yoksa astım, kalp hastalığı, kanser gibi bir kronik hastalığı yoksa kornaya yakalanıp hayatını kaybetme şansı büyüklere göre çok daha az olmaktadır.


Bu durumda çocukların ihtiyacına göre davranmak ve yaş gruplarına göre, kar zarar hesabını iyi yaparak maske kullanmalarını sağlamak zorundayız. Bu yüzden de gerek hastalarımızdan gerekse dostlarımızdan hatta çocuklardan çok soru alıyoruz.


Benim kişisel tavsiyem şu şekildedir. Çocukları üç gruba ayırıyorum: 0-6 yaş arası çocuklar, 6-12 yaş arası çocuklar ve 12-18 yaş arası çocuklar… Bir kere her üç gruba da kişisel hijyen, el yıkama ve mesafe alışkanlığı çok iyi bir şekilde verilmeli ve mutlaka gerek öğretmenleri gerekse velileri tarafından yaptırılmalıdır. Bunu bozmaya çalışan büyüklere de asla izin verilmemelidir. İnanın biraz uğraşmayla çok çabuk öğreniyorlar, yeter ki siz örnek olun, siz de onlara söylediğiniz gibi davranın…


0-6 yaş çocuğuna maske takmayı önermiyorum. Ancak riskli kişilerin yanına giderken dede- nine bağışıklık sistemi düşük kişilerin yanına giderken, hastane gibi, otobüs gibi çok kişinin olduğu ortama girerken çok kısa süreliğine takılabilir. Diğer zamanlarda takmak doğru olmaz. Bilhassa çocuk koşarken asla maske takmamalıdır çünkü maske ile ağız burun arasında kalan hava boşluğu ancak onun aldığı nefesin yarısı kadardır ve bu yüzden dışarıdan hava girmesi çok zordur. Uzun süre maske takarsa yeterince oksijen alamayacağı için nefes darlığı, hatta kalp krizi bile geçirebilir, o yüzden 0-6 yaş arasına maske takmayı uygun bulmuyorum.


6-12 yaş arası çocuklarda maske takmak bazen aynı sebeplerle sıkıntı yaratabilir, spor yaparken maske asla kullanmamaları gerekir ancak mesafenin uzun süre korunayacağı ortamlarda yani otobüs, hastane, tuvalet. çok insanın olduğu kantin gibi yerlerde maske takması iyi olur ama ders dinlerken yeterli mesafe varsa, sınıf her tenefüste mutlaka havalandırılıyorsa ve çocukta grip, nezle gibi bir hastalık yoksa maske takmasına gerek yoktur. Yani maskeyi sınıfta sadece hasta olanlar takmalı mümkünse, onlar zaten okula gelmemeli, diğerleri ise sadece yakın mesafede maske takmalıdır.


12-18 yaş grubunda maske kullanmanın sakıncası yoktur, o yüzden maskeyi sınıflarda da, tenefüslerde de takmalılar, aynı büyükler gibi mümkün olduğunca çıkarmamaları gerekiyor. Ama onlar da spor yaparken, koşarken maske takmaları nefes darlığına sebep olacağı için mümkün olduğunca mesafeye dikkat ederek takmamaları gerekiyor. Sınıfların her ders arasında havalandırılması, mümkün olduğunca mesafe ve hijyene dikkat edilmesi bu yaş grubunun da olmazsa olmazı…


Maske takmak çok önemli ve ciddiye alınması gereken bir konu. Mutlaka çocukların maske takmaları gerekiyorsa 4 saat bir maskeyi değiştirmesi gerektiği vurgulanmalı, bu yüzden de okullarda ücretsiz maske dağıtımı sağlanmalıdır. Yoksa sağlığımızı koruyalım derken sağlığımızdan olabiliriz. Çocuklarımıza bu konuda da örnek olup gerekli hassasiyeti sağlamaları gerekir.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI